Χρυσές Σφαίρες 2019: Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για το “The Favourite” του Λάνθιμου
Η πρωταγωνίστρια του Έλληνα σκηνοθέτη, Ολίβια Κόουλμαν, επιβεβαιώνεται ως το απόλυτο φαβορί της περιόδου, ενώ στις ταινίες τα "Bohemian Rhapsody" και "Green Book" έκαναν την ανατροπή.
- 07 Ιανουαρίου 2019 07:50
Επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά η “Ευνοούμενη” του Γιώργου Λάνθιμου, Ολίβια Κόουλμαν, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου στην κατηγορία Κομωδία/Μιούζικαλ για την ταινία “The Favourite”.
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Λάνθιμος δεν ήταν υποψήφιος στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, ενώ δεν απέσπασε κάποιο άλλο βραβείο από τα συνολικά 5 για τα οποία ήταν υποψήφια. Παραμένει όμως ένα από τα μεγάλα φαβορί στην κούρσα προς την απονομή των Όσκαρ που θα κορυφωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με “μπαράζ” απονομών και βραβείων.
Λαμβάνοντας το βραβείο της για το ρόλο της βασίλισσας Άννας, η Κόουλμαν ευχαρίστησε το Γιώργο Λάνθιμο και τις συμπρωταγωνίστριές της Έμμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις (αμφότερες υποψήφιες στην κατηγορία β΄ ρόλου), αν και όπως τους είπε δεν θα κλάψει για να μην την κοροϊδέψουν. Χαϊδευτικά, τις αποκάλεσε δε “My Bitches”…
Στα Όσκαρ, η Κόουλμαν αναμένεται να “κονταροχτυπηθεί” με την Γκλεν Κλόουζ που απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία “The Wife”. Η κορυφαία ηθοποιός έχει πολλάκις αδικηθεί και παραβλεφθεί από την Ακαδημία, αφού, αν και έχει υπάρξει αρκετές φορές υποψήφια, έχει πάντα φύγει με άδεια χέρια…
Κάτι περισσότερο από δίκαιη ήταν και η βράβευση του Κρίστιαν Μπέιλ με το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ για την ταινία “Vice” όπου υπέστη μια ακόμη… μετάλλαξη για να υποδυθεί τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινεϊ. Παραλαμβάνοντας μάλιστα το βραβείο του, ευχαρίστησε… τον σατανά που του έδωσε έμπνευση για να ερμηνεύσει το ρόλο!
Στην κατηγορία του δράματος, επικράτησε ως καλύτερη ταινία το “Bohemian Rhapsody” η κινηματογραφική βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι των Queen, ενώ στην κατηγορία Κομωδίας/Μιούζικαλ το “Green Book” – που ξεκίνησε να προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες – επιβεβαίωσε τη δυναμική του ως ισχυρό οσκαρικό αουτσάιντερ.
Από πολλούς θεωρούνται “προάγγελος” των Όσκαρ, ωστόσο αυτός ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον υπεραπλουστευμένος. Οι Χρυσές Σφαίρες ψηφίζονται μόλις από 90 δημοσιογράφους, ξένους ανταποκριτές στο Χόλιγουντ, ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων που έχει ενίοτε κατηγορηθεί για “δημόσιες σχέσεις” προκειμένου να τα έχουν καλά με το χολιγουντιανά στούντιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια η παρέλαση αστέρων στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών είναι πιο εντυπωσιακή ακόμη και από αυτή των Όσκαρ, αφού “όλοι οι καλοί χωράνε”, ενώ και η πιο χαλαρή και ανεπιτήδευτη τελετή μοιάζει να κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον τόσο των τηλεθεατών όσο και των σταρ.
Επιπρόσθετα, οι ξένοι ανταποκριτές βραβεύουν κάθε χρόνο και τους καλύτερους της τηλεόρασης. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην νέα τηλεοπτική επανάσταση που προκάλεσαν οι νέες πλατφόρμες, τα βραβεία της τηλεόρασης δεν μοιάζουν πια με το “φτωχό συγγενή” της απονομής (πόσο μάλλον αφού αστέρες πρώτης γραμμής έχουν βρει πλέον καταφύγιο στην μικρή οθόνη). Ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά βραβεία, οι ξένοι ανταποκριτές μοιάζουν να αφουγκράζονται καλύτερα και τις προτιμήσεις του κοινού, αφού φαίνονται να πιάνουν πιο γρήγορα τις νέες τάσεις και να μη ρισκάρουν να βραβεύσουν νέες σειρές.
Στα τηλεοπτικά βραβεία ξεχώρισε για μία ακόμη φορά η μίνι σειρά The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story, με θέμα τη δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε, το “The Americans” στην κατηγορία του δράματος και στις κωμωδίες το φρέσκο “The Kominsky Method” για το οποίο βραβεύθηκε και ο πρωταγωνιστής του Μάικλ Ντάγκλας.
Για πρώτη φορά καθιερώθηκε και ειδικό τιμητικό βραβείο που θα απονέμεται σε ανθρώπους για τη συνολική τους προσφορά στην τηλεόραση. Το βραβείο φέρει το βραβείο της Κάρολ Μπερνέτ, με τη θρυλική ηθοποιό που μετρά τεράστιες επιτυχίες στην αμερικανική τηλεόραση να είναι και η πρώτη νικήτρια.
Οι μεγάλοι νικητές στις 76ες Χρυσές Σφαίρες
Στην κατηγορία του κινηματογράφου τα βραβεία έχουν ως εξής:
Bohemian Rhapsody: Καλύτερη δραματική ταινία
Green Book Καλύτερη μουσική ή κωμική ταινία
Ολίβια Κόλμαν Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία (The Favourite)
Γκλεν Κλόουζ Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε δραματική ταινία (The Wife)
Ράμι Μάλεκ Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε δραματική ταινία (Bohemian Rhapsody)
Κρίστιαν Μπέιλ Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία (Vice)
Μαχερσάλα Αλί Καλύτερος Β’ ανδρικός ρόλος σε ταινία (Green Book)
Ρετζίνα Κινγκ Καλύτερος Β’ γυναικείος ρόλος σε ταινία (Seven Seconds)
Αλφόνσο Κουαρόν Καλύτερος σκηνοθέτης σε ταινία (Roma)
Green Book Καλύτερο σενάριο σε ταινία
Shallow (A Star Is Born) Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι
First Man Καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση
Roma Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
Spider-Man: Into the Spider-Verse Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
Τζεφ Μπρίτζες Βραβείο Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ
Στην κατηγορία της τηλεόρασης οι νικητές είναι:
The Americans Καλύτερη δραματική σειρά
Σάντρα Ο Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε δραματική σειρά (Killing Eve)
Ρίτσαρντ Μάντεν Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε δραματική σειρά (Bodyguard)
The Kominsky Method Καλύτερη μουσική ή κωμική σειρά
Μάικλ Ντάγκλας Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά (The Kominsky Method)
Ρέιτσελ Μπρόσναχαν Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά (The Marvelous Mrs. Maise)
Πατρίσια Κλάρκσον Καλύτερος Β’ γυναικείος ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία (Sharp Objects)
Μπεν Γουίσοου Καλύτερος Β’ ανδρικός ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία (A Very English Scandal)
Πατρίσια Αρκέτ Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (Escape at Dannemora)
The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story Καλύτερη μίνι σειρά ή τηλεταινία
Ντάρεν Κρις Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (The Assassination of Gianni Versace: American Crime )
Κάρολ Μπέρνετ Golden Globe Carol Burnett Award