Διακοπές στην πόλη και Αύγουστος στο ΚΠΙΣΝ
Πάμε στο ΚΠΙΣΝ με ένα παγωτό στο χέρι την ώρα που δύει ο ήλιος να δούμε τα σιντριβάνια που "χορεύουν", μία ταινία ή τα DJ sets στον Φάρο;
- 11 Αυγούστου 2022 07:42
Διακοπές στην πόλη; Βόλτες κατά μήκος του Καναλιού με φόντο σιντριβάνια που στροβιλίζονται και ένα παγωτό στο χέρι, “τυχαίες” συναντήσεις με εικαστικές εγκαταστάσεις και εκθέσεις στον δημόσιο χώρο, παραστάσεις για όλη την οικογένεια στο Θόλο, ξέγνοιαστο παιχνίδι στους Πίδακες Νερού, κινηματογραφικές προβολές στο Ξέφωτο, καλοκαιρινά DJ sets στον Φάρο την ώρα που δύει ο ήλιος, θερινά αναγνώσματα, δημιουργικά εργαστήρια και αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
Το καλοκαίρι στο κλεινόν άστυ τελικά μπορεί να είναι πιο απολαυστικό από ό,τι φανταζόμασταν! Διάβασε όλα όσα μπορείς να κάνεις και να δεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι
Τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελούν μια εντυπωσιακή υδάτινη εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 χάρη στην πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αγαπήθηκε πολύ από όλους τους επισκέπτες.
Εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από μελωδίες μεγάλων δημιουργών και αγαπημένα pop κομμάτια παρουσιάζονται καθημερινά στα Σιντριβάνια και μας προσκαλούν να χορέψουμε στον ρυθμό τους! Τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια παρουσιάζουν καθημερινά εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από μελωδίες μεγάλων δημιουργών και αγαπημένα pop κομμάτια.
Οι χορογραφίες εναλλάσσονται και θα παρουσιαζόνται καθημερινά κάθε μισή ώρα για το διάστημα 10.00-15.00 και 18.00-24.00.
- 10.00 Hungarian Dance
- 10.30 Giacomo Puccini, Madama Butterfly
- 11.00 Vivaldi, Four Seasons
- 11.30 Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance
- 12.00 Antonín Dvořák, Furiant
- 12.30 Tchaikovsky, Nutcracker
- 13.00 Don Giovanni: Fin che dal vini, Composer: Wolfgang Amadeus Mozart
- 13.30 John Williams, theme from Harry Potter
- 14.00 Μάνος Χατζιδάκις, Χορός με τη σκιά μου
- 14.30 Νίκος Σκαλκώτας, Ηπειρώτικος χορός (Ser. I/4)
- 15.00 Μίκης Θεοδωράκης, Χαρταετοί
- 18.00 Dmitri Shostakovich, Βαλς II
- 18.30 Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance
- 19.00 Hungarian Dance
- 19.30 Michael Nyman, theme from The Piano
- 20.00 Ennio Morricone, The Ecstasy of Gold
- 20.30 Carlos Gardel, Por una Cabeza (Scent of a Woman)
- 21.00 θεματικό
- 21.30 Vangelis, theme from Conquest of Paradise
- 22.00 θεματικό
- 22.30 John Williams, theme from Harry Potter
- 23.00 Dmitri Shostakovich, Βαλς II
- 23.30 Carlos Gardel, Por una Cabeza (Scent of a Woman)
- 24.00 Michael Nyman, theme from The Piano
Το πρόγραμμα των Σιντριβανιών εμπλουτίζεται με εντυπωσιακά water shows που θα παρουσιάζουν καθημερινά στις 21.00 και στις 22.00 θεματικές χορογραφίες πάνω σε διαφορετικό είδος μουσικής ανά ημέρα.
Ακολουθεί αναλυτικά το καθημερινό πρόγραμμα:
- Δευτέρα / Soundtracks: Michael Nyman, theme from The Piano – John Williams, theme from Harry Potter – Carlos Gardel, Por una Cabeza (Scent of a Woman) – Ennio Morricone, The Ecstasy of Gold.
- Τρίτη / Έλληνες Συνθέτες: Γιώργος Κουμεντάκης, Serra, Εστουδιαντίνα, Ανατολή, Μάρκος Βαμβακάρης/ διασκευή Μ. Χατζηδάκις, Τα ματόκλαδά σου λάμπουν, Σταύρος Ξαρχάκος, Βαρκαρόλα.
- Τετάρτη / Opera: Georges Bizet, Habanera – Don Giovanni: Fin che dal vini, Composer: Wolfgang Amadeus Mozart – Giacomo Puccini, Madama Butterfly, Act II, Un bel di vedremo (Instrumental).
- Πέμπτη / Soundtracks: Michael Nyman, theme from The Piano – John Williams, theme from Harry Potter – Carlos Gardel, Por una Cabeza (Scent of a Woman) – Ennio Morricone, The Ecstasy of Gold.
- Παρασκευή / Κλασική μουσική: Antonín Dvořák, Furiant, χορός αρ.1 σε ντο μείζονα, από τους Σλαβικούς χορούς, έργο 46 – Dmitri Shostakovich, Βαλς II, από την Σουίτα Τζαζ αρ. 2 – Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance – Hungarian Dance
- Σάββατο / Έλληνες Συνθέτες: Νίκος Σκαλκώτας, Ηπειρώτικος χορός (Ser. I/4) – Μάνος Χατζιδάκις, Χορός με τη σκιά μου, από το Χαμόγελο της Τζοκόντας – Μάνος Χατζιδάκις, Το βαλς των χαμένων ονείρων – Μίκης Θεοδωράκης, Χαρταετοί.
- Κυριακή / Κλασική μουσική: Antonín Dvořák, Furiant, χορός αρ.1 σε ντο μείζονα, από τους Σλαβικούς χορούς, έργο 46 – Dmitri Shostakovich, Βαλς II, από την Σουίτα Τζαζ αρ. 2 – Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance – Hungarian Dance.
Πληροφορίες: Σε περίπτωση δυνατού αέρα ή δυσμενών καιρικών συνθηκών τα water shows δεν θα πραγματοποιούνται.
Sunset DJ Sets
Κάθε Τετάρτη, τα Sunset DJ sets μας δίνουν ραντεβού στη βεράντα του Φάρου, τη στιγμή που ο ήλιος δύει. Με άκρως καλοκαιρινή διάθεση, αγαπημένοι μουσικοί παραγωγοί στέκονται πίσω από τα decks και “ντύνουν” το αστικό τοπίο με τη δική τους sunset ατμόσφαιρα, μέσα από γνώριμους αλλά και ανεξερεύνητους ήχους. Calypso ρυθμοί, χαλαρά beats και καλοκαιρινές μελωδίες, μας περιμένουν στο υψηλότερο σημείο του Φάρου, με φόντο το πορτοκαλί του ουρανού.
Line Up Αυγούστου:
- Τετάρτη 03/08 BNC
- Τετάρτη 10/08 RSN
- Τετάρτη 17/08 Cayetano
- Τετάρτη 24/08 Chevy
- Τετάρτη 31/08 DJ Snatch
Line Up Σεπτεμβρίου:
- Τετάρτη 07/09 Palov & Mishkin
Park Your Cinema
Καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ και οι προβολές στο Ξέφωτο συνεχίζονται: το καθιερωμένο πλέον Park your Cinema ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες που απευθύνονται σε ενήλικες και κλείνουμε ραντεβού για αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές κάτω απ’ τα αστέρια.
Κοιτάζοντας πίσω στα χρόνια που μας διαμόρφωσαν, στις εμπειρίες που όλοι μοιραζόμαστε, το ζεστό, φιλόξενο σκοτάδι του σινεμά είναι πάντα εκεί σαν μια μεγάλη, κοινή αγκαλιά που μας χωράει όλους. Ο κινηματογράφος είναι κομμάτι της ιστορίας ενηλικίωσης όλων μας, οι εικόνες του μπλέκονται με αυτές της ίδιας μας της ζωής, οι μυθολογίες των ταινιών που μας μεγάλωσαν, συνδέουν τις προσωπικές μας μυθολογίες με αυτές των άλλων, των ανθρώπων που θεωρούμε δικούς μας, των φίλων μας, των μελών της “φυλής” στην οποία επιλέγουμε να ανήκουμε.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών.
Μυθολογίες – Παραστάσεις για οικογένειες
Δύο αφηγητές, ένας ηθοποιός και ένας μουσικός, καθένας με τα δικά του εργαλεία, πιάνουν το νήμα ενός μύθου και οδηγούν το κοινό σε άγνωστα μονοπάτια του. Μαζί τους θα ξαναγνωρίσουμε το Μινώταυρο, την Αργοναυτική εκστρατεία, τους Άθλους του Ηρακλή και άλλες γνωστές και λιγότερο γνωστές ιστορίες.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ενότητας εκδηλώσεων “Μυθολογίες” με παραστάσεις για όλη την οικογένεια.
Εικαστικά
Στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ μπορούμε να δούμε τη διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Louise Bourgeois, Maman (1999), με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.
Σταύρος Γασπαράτος & Lars Jan, LAPSΕ
Παράλληλα, μέχρι και τις 14 Αυγούστου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στο Αριστερό Παρασκήνιο της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος το LAPSE των Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan. Δύο δυναμικοί καλλιτέχνες της σύγχρονης γενιάς ενώνονται σε μια υποβλητική οπτικοακουστική εγκατάσταση, που εκμηδενίζει το χρόνο και τις αποστάσεις, και δημιουργούν ένα ταξίδι-εμπειρία για τον επισκέπτη.
Tο LAPSE αποτελεί μία εμπειρία εμβύθισης σε ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το ταξίδι ενός ατόμου που διανύει μεγάλες αποστάσεις στο χωροχρόνο. Μέσω της ηχητικής συμπύκνωσης του χρόνου, που επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνικής audio time-lapse που εφαρμόζει ο Σταύρος Γασπαράτος, υλοποιείται στην πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση μια συνύπαρξη φωτός, εικόνας και ήχου που διαρρηγνύει τα όρια του ρεαλισμού και “ερμηνεύει” τη ζωή μέσα από τους ήχους που μας περιβάλλουν. Σε αυτήν την πρώτη συνεργασία του Σταύρου Γασπαράτου και του Lars Jan, το κοινό καλείται να γίνει μέρος μιας ιδιαίτερης εμπειρίας που αντλεί τα υλικά της από το τυχαίο, από το αέναο και από το συλλογικό ασυνείδητο.
Η εγκατάσταση περικλείει τον θεατή σε ένα έντονο ηχοτοπίο της αστικής ζωής. Από το 2019 μέχρι και σήμερα, ο Σταύρος Γασπαράτος έχει ταξιδέψει στις μεγαλύτερες -και πιο πολύβουες- μητροπόλεις του κόσμου (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μέξικο Σίτι, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Βουκουρέστι, Τόκιο, Σανγκάη, Ντουμπάι κά) και έχει καταγράψει ηχητικές διαδρομές και τοπία με ηχογράφηση 360 μοιρών. Σε συνέχεια, έχει επεξεργαστεί το υλικό με μία ιδιαίτερη τεχνική που ονομάζεται time-lapse audio technique κατά την οποία ο ήχος συμπυκνώνεται χρονικά, χωρίς όμως να υφίσταται καμία αλλοίωση. Προκύπτει, έτσι, ένα πολυδιάστατο ηχητικό μονοπάτι, όπου κάθε τι περιφερειακό γίνεται επίκεντρο σε μια προσπάθεια επανάκτησης της συγκέντρωσης της ακοής μέσα στην πόλη.
Ο Lars Jan αναλαμβάνει την οπτικοποίηση μέσω της φιγούρας μιας γυναίκας που επιπλέει εκατοντάδες χιλιόμετρα στον ποταμό Αχελώο, παρασυρμένη/βυθισμένη και απομονωμένη στη ροή μιας αέναης κινητικότητας. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον Νομό Ευρυτανίας (Γεφύρι Τέμπλα, Λίμνη Κρεμαστών) και στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας (Μπαμπαλιό, Κατοχή, Δέλτα Αχελώου). Ο Jan είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της γενιάς του στη σκηνοθεσία πολυμεσικών έργων και μεγάλων εγκαταστάσεων και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται έργο του στην Ελλάδα.
Μυθολογίες | Νέοι Τόποι
Η έκθεση ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ | ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και διερευνά τη μακρόχρονη και πολύπλοκη σχέση μας με τη μυθολογία, καθώς και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη βιωμένη πραγματικότητα και στα όρια της φαντασίας μας. 13 έργα σύγχρονης τέχνης αναμετρώνται με την κλίμακα του Θόλου· σε μια κοσμογονία διαφορετική, εμφανίζονται μυθικές φιγούρες που παραπέμπουν στο υπέδαφος, στο ανασκαφικό παρελθόν, στην τεχνολογική-ψηφιακή σφαίρα και στην επιστημονική φαντασία. Τον χώρο επιμελείται αρχιτεκτονικά η Ελένη Παπαναστασίου δημιουργώντας ένα σύστημα καθισμάτων. Η διάταξή τους είναι ελεύθερη, ώστε η κίνηση ανάμεσά τους και στα γλυπτά να μην είναι ιεραρχημένη ούτε καθοδηγούμενη, προκρίνοντας την αίσθηση ότι το σώμα βρίσκεται στο κέντρο μιας σφαίρας.
Τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες – Θεόδωρος Γιαννάκης, Πέτρος Μώρης, Πάνος Προφήτης, Βαλίνια Σβορώνου -, εκθέτουν έργα με ευθείες μυθολογικές αναφορές που δίνουν νέες ερμηνείες αρχετύπων. Επιχειρούν να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς με τους οποίους κατασκευάζονται και εδραιώνονται πεποιθήσεις οι οποίες θεωρούνται πλέον αυτονόητες. Ταυτόχρονα, με τα έργα τους, εξετάζουν τη λειτουργία του μύθου, τη σχέση του με τις κατηγορίες “φύση” και “πολιτισμός” και τη χρήση του στην αφήγηση της επικαιρότητας, ενώ υπενθυμίζουν την συχνά ανατρεπτική του δυναμική. Οι δημιουργοί παρατηρούν τη μεταβαλλόμενη συνθήκη του μύθου και προτείνουν απρόσμενους, παιγνιώδεις και παραγωγικούς τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγήσεων· οικειοποιούνται και ξαναγράφουν το σώμα του μύθου, ανιχνεύοντας νέα μορφολογικά μονοπάτια σε νέους τόπους.
Info: 18/07/2022 – 11/09/2022 | 10.00-22.00 / ΘΟΛΟΣ / Ελεύθερη πρόσβαση.
Θοδωρής Νικολάου, Επί νοός ειρήνη
Το έργο Επί νοός ειρήνη (“Wish peace in mind”) του Θοδωρή Νικολάου αποτελεί μια πολυπρισματική θέαση του κόσμου της ψυχικής υγείας. Μέσα από εννιά ενότητες – αναπαραστάσεις, μέρος των οποίων είναι και το προσωπικό βίωμα του φωτογράφου, ο δημιουργός μας συστήνει και μας εξοικειώνει με τον «άλλον», ο οποίος με την αντιστροφή του φωτογραφικού ειδώλου, ίσως εν τέλει να είναι ο καθένας από εμάς.
Ο Θοδωρής Νικολάου τα τελευταία πέντε χρόνια επισκέπτεται συστηματικά ψυχιατρικά νοσοκομεία και τμήματα ανά την Ελλάδα, και ερευνά ένα κατακερματισμένο ψυχιατρικό σύστημα δημόσιας υγείας, καταγράφοντας τις αντιφάσεις, τα προσωπικά αδιέξοδα, τον στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αυτό γεννά. Δεν μένει όμως εκεί. Δεν τον ενδιαφέρει μονάχα το σκοτάδι. Στο έργο του εντάσσει τη ζωή μετά από το ίδρυμα. Μια ζωή φωτεινή, στις κοινοτικές δομές επανένταξης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Εκεί θα δει και θα γνωρίσει ανθρώπους που εργάζονται, ερωτεύονται, ταξιδεύουν, ελπίζουν. Σε αυτούς ο φωτογράφος θα δώσει τη φωτογραφική μηχανή και θα εντάξει τη ματιά τους στο έργο του, διερωτώμενος παράλληλα για τη δημοκρατικότητα της Φωτογραφίας, τον ορισμό της Τέχνης και του Ντοκουμέντου, ποιος ο φορέας των και αν τελικά μπορεί να υπάρξει μια αδιαμεσολοβάτητη απεικόνιση του κόσμου της ψυχικής υγείας, με δημιουργούς τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της.
Η ψυχική “ασθένεια” κρύβει πολλές φορές βαθιά οδύνη. Η κοινωνική επανένταξη, αυτή η βαθιά δημοκρατική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στη χώρα μας έχει μείνει ανολοκλήρωτη. Σκοπός του έργου δεν είναι απλώς ο θεατής να ανακαλύψει ή να περιηγηθεί σε έναν κόσμο, αλλά να τον φωτίσει, να γίνει ένα με αυτόν.
Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από έναν τοίχο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, όπου κάποιος νοσηλευόμενος είχε γράψει τη φράση Wish Peace in Mind.
Info: Καθημερινά, 17/06-21/08 | 10.00-22.00 / Αίθριο 4ου ορόφου ΕΒΕ / Ελεύθερη πρόσβαση
ΚΠΙΣΝ 2006-2016: Καταγράφοντας Στιγμές της Κατασκευής
Οι συναρπαστικές φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου καταγράφουν στιγμές-σταθμούς μέσα στον χρόνο από τις εργασίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια κατασκευής του ΚΠΙΣΝ (2006-2016) και μας παρουσιάζουν τη γιγάντια προσπάθεια προκειμένου να γίνει το όραμα του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano πραγματικότητα.
Info: Παρασκευή 22/07 – Σάββατο 03/09 | 09.00-22.00 / ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ / Είσοδος ελεύθερη.
Δύο Σινιάλα του Taki
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ), υποδέχεται στη Μικρή Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού δύο Σινιάλα του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).
Τα Σινιάλα, τα οποία ο Takis εμπνεύστηκε κατά την παραμονή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Calais, είναι η πρώτη σειρά έργων μέσω της οποίας ο καλλιτέχνης περνά από την παραστατική γλυπτική στην αφαιρετική και δημιουργεί τα πρώτα του κινητικά γλυπτά. Πρόκειται για έργα που λαμβάνουν διάφορες μορφές και ποικίλα στοιχεία καθ’ όλη την καλλιτεχνική πορεία του Takis και που τον κατέστησαν γνωστό στην παγκόσμια εικαστική σκηνή. Στην κορυφή των Σινιάλων προβάλλει ένα αντικείμενο – σύμβολο της βιομηχανικής εποχής, η οποία επηρέασε τον Takis σε διάφορες πτυχές της γλυπτικής του.
Τα δυο έργα με τίτλο «Αιολικό (Σινιάλο)» και «Σινιάλο – Βίδα του Αρχιμήδη» αποτελούν εμβληματικά παραδείγματα της γλυπτικής του Takis για τον δημόσιο χώρο. Το Αιολικό (Σινιάλο), που κινείται περιστροφικά χάρη στον άνεμο με ρυθμό σχεδόν χορογραφημένο, λικνίζεται και καθιστά ορατή στους επισκέπτες την αόρατη δύναμη του ανέμου. Η Βίδα του Αρχιμήδη, στοιχείο που δεσπόζει και στα δυο έργα, υποδηλώνει κίνηση, ακόμη και αν το έργο είναι στατικό. Αντλεί έμπνευση από τον περίφημο Κοχλία του Αρχιμήδη, υποδηλώνει μια κίνηση συνεχή και ατέρμονη προς το σύμπαν, προς τις κοσμικές δυνάμεις. Έτσι, λοιπόν, «θεμελιώνεται» ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στον υπαρκτό κόσμο και σε έναν κόσμο αόρατο και άγνωστο προς τον δικό μας.
Info: Καθημερινά: Κυριακή 01/05 – Δευτέρα 31/10, ΜΙΚΡΗ ΑΓΟΡΑ, Είσοδος Ελεύθερη.
Αθλητισμός, Ευεξία και Βιβλίο
Ευκαιρία να φροντίζουμε τη σωματική μας ευεξία με καθημερινά αθλητικά προγράμματα και δραστηριότητες στον Στίβο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ανακαλύψτε αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά και για ενήλικες, καθώς και Βιβλία για το καλοκαίρι 2022.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις