Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 6 Ιουνίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 8'
Artemis Alcalay
Άρτεμις Αλκαλάη, El Secreto de Sus ojos, 2024, εκτύπωση σε καμβά, Κατερίνα Χειλαδάκη

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 6 Ιουνίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν συναυλία στο ΚΠΙΣΝ

Μια ξεχωριστή συναυλία με οκτώ νέα έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κύκλος εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης Λανθάνων Χώρος. Οκτώ νέοι/-ες συνθέτες/-τριες άντλησαν έμπνευση από λογοτεχνικά, ποιητικά, φιλοσοφικά και πολιτικά κείμενα για τις καινούριες συνθέσεις τους, τις οποίες θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στις 20.30, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Ο Λανθάνων Χώρος υλοποιήθηκε από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Από μια μεγάλη γκάμα κειμένων που είχαν ως επίκεντρο την ανθρώπινη εμπειρία, την πολιτική συνθήκη, τον μύθο και το σώμα –από τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου μέχρι το Ορλάντο της Βιρτζίνιας Γουλφ και πολιτικά δοκίμια του 21ου αιώνα– οι συνθέτες “μετέφρασαν” σε ηχητικά τοπία, έντονης ευαισθησίας και νοηματικής συμπύκνωσης, τα έργα γραπτού λόγου που τους συγκίνησαν και τους ενέπνευσαν. Στη συναυλία η μοναχική διάσταση της ανάγνωσης θα μεταμορφωθεί σε έναν κοινό τόπο ηχητικής εμπειρίας μέσα από την οποία οι συνθέτες θα μας αποκαλύψουν την προσωπική τους διαδρομή στην αναγνωστική εμπειρία, την ηχητική εξερεύνηση και την πρωτότυπη μουσική δημιουργία.

Για τις ανάγκες της συναυλίας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ σχεδιάστηκε ένα σύστημα 26 ηχείων, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα τόσο περιμετρικά όσο και ανάμεσα στο καθήμενο ακροατήριο, με κύριο στόχο την εμβύθιση του κοινού στον ηχητικό κόσμο που έχουν προετοιμάσει με τα έργα τους οι συνθέτες/-τριες. Την ιδιαίτερη συναυλιακή εμπειρία συμπληρώνει με μοναδικό τρόπο η συνομιλία της μουσικής με τους φωτισμούς της Ελένης Χούμου.

Έργα τους θα παρουσιάσουν οι συνθέτες/-τριες: Σοφία Ζαφειρίου, Μαριλού Θεολογίτη, Άγγελος Θωμάς Καρελιάς, Παύλος Κουτσέλος, Βασιλική Λεγάκη, Στέλλα Μαρκίδη, Πηνελόπη Μπεκιάρη και Φώτης Ροβολής (φø). Τα έργα των συνθετών/-τριών βασίζονται στα κείμενα: Μαύρο νερό του Μιχάλη Μακρόπουλου, Πέδρο Πάραμο του Χουάν Ρούλφο, Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, Flee Control της ομάδας Switch, Οι κούφιοι άνθρωποι του Τ. Σ. Έλιοτ, Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα, Ο γυάλινος κόσμος του Τεννεσσή Ουίλλιαμς και Ορλάντο της Βιτρζίνιας Γουλφ.

“Γυναικεία ζητήματα” – Δωρεάν στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, σε έναν αναστοχασμό του ρόλου και της θέσης της γυναίκας, παρουσιάζονται στην ομαδική έκθεση “Γυναικεία Ζητήματα”, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στην Πινακοθήκη από τις 6 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024.

Μαίρη Ζυγούρη
Μαίρη Ζυγούρη, The outsider’s power or Mary Shelley on the fields, κολάζ, 2024 Ζαφείρω Βλάχου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Άρτεμις Αλκαλάη | Αννίτα Αργυροηλιοπούλου | Ρία Δάμα | Ελένη Εξάρχου | Μαίρη Ζυγούρη | Ντέμη Κάια | Κατερίνα Κατσιφαράκη | Ναταλία Μαντά | Δέσποινα Μεϊμάρογλου | Χριστίνα Μήτρεντσε | Λίνα Μπέμπη | Λήδα Παπακωνσταντίνου | Ελίζα Σόρογκα | Σλομποντάνκα Στούπαρ | Ελένη Τζιρτζιλάκη | Κλεοπάτρα Τσαλή | Έφη Φουρίκη.

Τα έργα της έκθεσης “Γυναικεία ζητήματα” διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού. Ο πληθυντικός του τίτλου υποδηλώνει όχι μόνο τη συλλογικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εννοιολογική του ευρύτητα. Αποτελεί ταυτόχρονα υποδόρια αναφορά στα διαφορετικά κύματα που διανύει ο φεμινισμός από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει επιπλέον την πολλαπλότητα των διαφορετικών, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων, απόψεων που διέπουν τη φεμινιστική σκέψη.

Κλεοπάτρα Τσαλή
Κλεοπάτρα Τσαλή, To walk alone is the greatest rest, 2024, πηλός, γραφή, λεπτομέρεια εγκατάστασης

Στόχος της έκθεσης είναι να ενθαρρύνει την αποδοχή της διαφορετικότητας. Να σκιαγραφήσει μια κοινωνία συμπεριληπτική όπου δεν θα υπάρχουν κατασκευασμένες ιεραρχίες φύλων, χρώματος, τάξεων, εθνοτήτων και θρησκειών. Να ιχνογραφήσει έναν κόσμο ουτοπικό, ισότητας, αγάπης, εμπιστοσύνης, ειρήνης, συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Τα εκθέματα αποτελούν κωδικοποιημένες ιστορίες γυναικών, ειπωμένες από το στόμα γυναικών, αποδομένες με γυναικεία γραφή. Με πραγματικές και μυθικές ηρωίδες, γνωστές και ανώνυμες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έργα εμπνευσμένα από την ύλη αρχείων, από άρθρα και εικόνες εφημερίδων και περιοδικών, από βιβλία και μυθιστορήματα, από στίχους τραγουδιών και κινηματογραφικές ταινίες, από την επίσημη Ιστορία και την Ιστορία της τέχνης αλλά και από τις σκόπιμες αποσιωπήσεις. Ή εικαστικά αποκυήματα του ανεξάντλητου γυναικείου φαντασιακού. Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Β’.

“Μία φορά και… μία φωτογραφία” – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας

Στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Μια φορά και … μία φωτογραφία”.

“Ο εκθεσιακός χώρος καμία φορά είναι σαν να συνδέομαι με το ίνσταγκραμ. Αντί να σκρολάρω με το δάχτυλο μου, περνάω το βλέμμα και το σώμα μου μπροστά από κάθε μια φωτογραφία. Άλλες φορές είναι σαν επιτραπέζιο παιχνίδι και εμείς οι θεατές σαν τα πιόνια πάνω στην μακέτα. Νικητής αυτός που θα δει την ιστορία πίσω από τις εικόνες. Χαμένος; Κανείς.

Τα φωτογραφικά έργα λειτουργούν ως παράθυρα που ανοίγουν προς τον μέσα ή τον έξω κόσμο. Μας οδηγούν στους εφιάλτες μας, ξυπνάνε το ασυνείδητο, μας βγάζουν για νυχτερινή έξοδο, βουτάνε στις επιθυμίες μας. Το βλέμμα των πρωταγωνιστών των φωτογραφιών, η ατμόσφαιρα των τοπίων αλλά και η τοποθέτηση του φακού προς το θέμα, όπως και το δικό μας βλέμμα, η διάθεσή μας, κάθε φορά μας λέει μια διαφορετική ιστορία.

Ο τίτλος της έκθεσης που παραπέμπει στο “Μια φορά και ένα καιρό…” μας προσκαλεί να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία. Οι ιστορίες είναι από τις πιο σημαντικές πηγές γνώσης, γιατί μας εξοικειώνουν με άγνωστα, απίθανα ή και υπαρκτά σενάρια ζωής. Μια ιστορία, είτε φανταστική είτε πραγματική, μας φέρνει σε επαφή με τα συναισθήματα μας και μας βοηθάει να πάρουμε θέση στη δική μας ζωή για όσα μας συμβαίνουν.

Στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν δουλέψει με διαφορετικές τεχνικές, σε διαφορετικούς τόπους και σε διαφορετικό χρόνο. Μπορούν αυτές οι τόσο διαφορετικές στιγμές να φτιάξουν μια νέα μεγαλύτερη αφήγηση; Οι επισκέπτες καλούνται να το ανακαλύψουν.”

Οι φωτογραφίες που εκτίθενται, αναλογικές ή ψηφιακές, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, είναι έργα των καλλιτεχνών: Νομπουγιόσι Αράκι, Κρις Βερίν, Ναν Γκόλντιν, Ντιάννα Μαγκανιά, Τρέισι Μόφαττ, Γκαμπριέλ Ορόσκο, Μπιλ Όουενς , Βόλφγκανγκ Τίλμανς.

Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, 7-10 μ.μ. Η έκθεση είναι μέρος του APhF:24 Satellite Program σε επιμέλεια Σύλβιας Σαχίνι στο πλαίσιο του Athens Photo festival.

“Το καλοκαίρι μύρισε” – Δωρεάν στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Πελαγία Στρατηδάκη
Πελαγία Στρατηδάκη, 60x90cm, Στο περιγιάλι, Λάδια σε καμβά

Το project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ συνεχίζεται με την όγδοη ομαδική εικαστική έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με θέμα “Το καλοκαίρι μύρισε” από το ομώνυμο ποίημα του σπουδαίου μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

…Κι ανοίχτε, λιακωτά, χλωρά, φουντώστε, πασκαλιές,
του πόθου η σκόλη·
και σείστε τα μαντίλια σας ανάερα, λυγερές·
παραμονεύουν οι έρωτες· ετοιμαστείτε, μόλοι,
το καλοκαίρι μύρισε· προσμένουν οι αμμουδιές
και τα πριάρια,
πριν έμπεις, άθεη χειμωνιά, να γίνουν εκκλησιές·
οι ερωτεμένοι λειτουργοί και τα φιλιά τροπάρια.
Κωστής Παλαμάς – Το καλοκαίρι μύρισε (απόσπασμα)

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. 18 σύγχρονοι, αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται και δημιουργούν έργα με αύρα και ενέργεια καλοκαιρινή.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Jocasta M. – Jolanta Rutkowska – Maria Papa – Markella Κ. – Ms Aikaterini – Stella Papa – Κωνσταντίνα Δασκαλάκη – Ευτέρπη (Έφη Πλωμαρίτου) – Μαρία Καλογήρου – Στέλλα Καρακώστα – Ιωάννα Λιγνού – Μαρίτα (Μαίρη Τασσοπούλου) – Αριάδνη Μεσογείτη -Ιωάννα Παληοκώστα – Κατερίνα Σακελλαρίδη – Πελαγία Στρατηδάκη – Θοδωρής Τριφύλλης και Περίτεχνον (εικαστικό κόσμημα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα