Κι όμως στην Ελευσίνα υπάρχει μία Όαση γεμάτη μουσική, ξεναγήσεις, ποδηλατικές διαδρομές και γαστρονομικές συναντήσεις

Κι όμως στην Ελευσίνα υπάρχει μία Όαση γεμάτη μουσική, ξεναγήσεις, ποδηλατικές διαδρομές και γαστρονομικές συναντήσεις
Το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα Neoklis Mantas

Η Γεωργία Βουδούρη, διευθύντρια πολιτιστικής ανάπτυξης της Έλευσις 2023, μιλά στο NEWS 24/7 για το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή.

Έναν πρότυπο θεσμό και μία από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματός της εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ΟΑΣΗ, το πρώην κάμπινγκ της Ελευσίνας.

Ο λόγος για το Μυστήριο_50 Ecoculture Festival, το πρώτο που διοργανώνεται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Μία διήμερη γιορτή που αντλεί τη θεματική της από το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα και περιλαμβάνει εργαστήρια με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών για την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις, όπως περιπάτους στους συνοικισμούς της πόλης, εργαστήρια για παιδιά, πικ νικ με μουσική από DJs και μπάντες της περιοχής, ξεναγήσεις, ποδηλατικές διαδρομές και γαστρονομικές συναντήσεις.

Neoklis Mantas

Το Μυστήριο_50 Ecoculture Festival είναι ένα από τα προγράμματα Παρακαταθήκης που φιλοδοξούσε εξ αρχής η διοργάνωση να κληροδοτήσει στην πόλη και μετά το έτος του τίτλου. Αφορά σε ένα σύνολο δράσεων που περιγράφεται ήδη από τον φάκελο υποψηφιότητας της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η αρχική ιδέα στηρίχθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής: Στην ιστορία δηλαδή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης λόγω της υπερσυσσώρευσης βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά και τη σημαντική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Ελευσίνα τα τελευταία χρόνια σε ζητήματα ανακύκλωσης – η Ελευσίνα είναι η μόνη ίσως πόλη στην Ελλάδα με Δημοτικό Κέντρο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Φυσικά και πανευρωπαϊκά, στον καλλιτεχνικό χώρο υπάρχει έντονη δραστηριότητα αναφορικά με το περιβαλλοντικό ζήτημα, την κλιματική αλλαγή και την εδραίωση μιας νέας σχέση με το περιβάλλον. Συνεπώς μια τέτοια συζήτηση ήταν ακόμα πιο απαραίτητη και από αυτή τη σκοπιά.

Στη συνέχεια, η ιδέα εξελίχθηκε ώστε να απαντά με τρόπο πιο σύγχρονο και καίριο στα επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και σε ειδικά ζητήματα που θέτει η πόλη προς επίλυση. Υπήρχε η ανάγκη να μιλήσουμε για το περιβάλλον, με τρόπο παραγωγικό, με το βλέμμα προς ένα αειφόρο μέλλον, προς τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη” αναφέρει στο NEWS 24/7 η Γεωργία Βουδούρη, διευθύντρια πολιτιστικής ανάπτυξης της Έλευσις 2023.

Και συνεχίζει:“το φεστιβάλ αυτό απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, μέσα από διαφορετικές επιμέρους δράσεις. Σε πολίτες που είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Σε πολίτες, νέους, παιδιά που θέλουν να μυηθούν σε έναν τρόπο ζωής εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, σε ειδικά κοινά – αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, επιστήμονες του περιβάλλοντος, επιχειρήσεις, καθώς και τον κόσμο της καινοτομίας. Σε κατοίκους που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Σε όλους όσοι μπορούν να συνεισφέρουν σε πιθανές λύσεις”.

Ποιος είναι, όμως, ο στόχος της διοργάνωσης; Η κ. Βουδούρη εξηγεί : “Θεωρούμε ότι η Ελευσίνα μέσα από το Ecoculture Festival μπορεί να αναδειχτεί σε ένα σημείο συνάντησης διεθνώς σε ό,τι αφορά τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη φετινή διοργάνωση απλώς ανοίγουμε τη συζήτηση. Το 2023 το Φεστιβάλ θα εξελιχθεί για μεγαλύτερο διάστημα (τουλάχιστον ένα 15ήμερο), με ένα σύνολο δράσεων από όλα τα είδη των τεχνών, αλλά και με ημερήσιες ή διήμερες ενότητες συζητήσεων και case studies, που θα αναπτύσσουν τις επιμέρους θεματικές πιο ολιστικά. Επιπλέον, θα εξελιχθεί το Design Campus, ένα πρόγραμμα – παρακαταθήκη για την πόλη, που θα σχεδιάσει συμμετοχικά τη μετατροπή της ΟΑΣΗΣ σε ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης γύρω από τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη”.

Η Ελευσίνα είναι μια περιοχή με επιβαρυμένο περιβαλλοντικό φορτίο. Πόσο σημαντική είναι μια τέτοια πρωτοβουλία για τον τόπο;

Στην Ελευσίνα το περιβαλλοντικό ζήτημα, η βιωσιμότητα της πόλης και η ποιότητα ζωής των πολιτών, δεν είναι απλώς μια θεωρητική συζήτηση ή μια κατεύθυνση δράσης που οφείλουμε ούτως ή άλλως να αναπτύξουμε ως ένας πολιτιστικός φορέας που σέβεται τον εαυτό του.

Γι’ αυτό το Ecoculture Festival είναι η μόνη δράση παρακαταθήκης που αργήσαμε τόσο πολύ να ξεκινήσουμε έστω πειραματικά. Τη σχεδιάζαμε με πολύ σεβασμό, μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα συστατικά, στόχοι και συνεργασίες. Και ελπίζουμε να εξελιχθεί μαζί με τους κατοίκους, να εδραιωθεί και να συνεχίσει να πραγματοποιείται.

Το περιβάλλον είναι ένας από τους τρεις άξονες του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με ευρύτερο στόχο, πέρα από την ευαισθητοποίηση, την αναζήτηση νέων τρόπων οικειοποίησης της πόλης”.

Railbikinggreece


Κάποιες δράσεις που ξεχωρίζετε;

“Πέρα απ τις Συζητήσεις σε καίριες θεματικές, που θα τις εξελίξουμε και στη συνέχεια, η πρόσκληση για ΠΙΚ ΝΙΚ στην Όαση συνοψίζει μια ισχυρή πρόθεση της διοργάνωσης: Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συνθήκη, να δώσουμε χρόνο και χώρο για να υπάρξουμε μέσα σε μια νησίδα αστικού πρασίνου ως μονάδες, ως οικογένειες, ως παρέες. Γι’ αυτό και θα έχουμε μουσική, δημιουργική απασχόληση για μικρά παιδιά, προβολές ντοκιμαντέρ που με κάποιο τρόπο σχετίζονται με το πρόγραμμα της ΠΠΕ σε σχέση με το περιβάλλον ή και τα ζώα.

Επαναλαμβάνοντας τέτοιου είδους “συνυπάρξεις”, θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμά μας αφορμές για ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, σχεδιασμό. Σκεφτείτε μια μικρογραφία της συνέχειας του ecoculture, καθώς σε αντίστοιχες “κενές στιγμές συνύπαρξης”,“συμμετοχικά” θα δώσουμε ως διοργάνωση τις αφορμές για να μυηθεί κανείς σε έναν νέο τρόπο ζωής πιο κοντά στο περιβάλλον, να δημιουργήσει τέχνη, αλλά και να σχεδιάσουμε την Όαση.)

Το Συμπόσιο είναι μια μέθοδος πολιτισμικής ανταλλαγής μέσα από το φαγητό, που επαναλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΠΠΕ. Αυτή τη φορά μας υποδέχεται ο Σύλλογος Ποντίων «Νέα Τραπεζούντα» για να μας ταξιδέψει στη γαστρονομική παράδοση του Πόντου.

Οι αρθρωτοί κήποι είναι τρία σύντομα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά 8-14 ετών, που θα μάθουν για του 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν με τη χρήση εργαλείων ψηφιακής κατασκευής (laser cutter, 3d printer κλπ) μετακινούμενα κηποτεμάχια, θα τα φυτέψουν, αλλά θα μάθουν και πώς να τα περιποιούνται.

Η Τρενοποδηλατάδα αφορά σε διαδρομές με ποδήλατο πάνω στις ανενεργές γραμμές του τρένου— μια εμπειρία που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν, έστω και σε μικρή κλίμακα για το Σ/Κ, από μια ομάδα που έχει εργαστεί με πολύ μεράκι και το κάνει πραγματικότητα”.

Σημειώστε πως στις 24 Σεπτεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο_38 Μουσική των σπιτιών, επιτόπιες διαδρομές στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας με επιλεγμένες μουσικές να διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών.

Για το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ: 2023eleusis.eu

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσεων/ Χρήσιμες διευθύνσεις: ΟΑΣΗ πρώην κάμπινγκ: Φιλικής Εταιρείας και Κρήτης./Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός: Αγαθού 42/Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Ευκλείδη και Φιλικής Εταιρείας/Παλαιό Δημαρχείο: Νικολαΐδου & Βασ. Λάσκου

Δωρεάν μετακίνηση για το κοινό | Κρατήσεις θέσεων από 19/09 εδώ/Σημείο συνάντησης: Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. (Ερμού & Πειραιώς)

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. /Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)./Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)./Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα