Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Συγκίνηση στο τελευταίο “αντίο” στην αγαπημένη ηθοποιό

Διαβάζεται σε 5'
Εξόδιος ακολουθία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου
Εξόδιος ακολουθία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου INTIME

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών βρίσκονται συγγενείς, φίλοι αλλά και άνθρωποι που αγάπησαν τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο».

Το τελευταίο «αντίο στην αγαπημένη ηθοποιό Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, είπαν συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι από τον χώρο της υποκριτικής στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ανάμεσα στο πρόσωπα που έδωσαν το “παρών” στην κηδεία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, ήταν η ανιψιά της, Άννα Στυλιανοπούλου που ήταν δίπλα της μέχρι το τέλος, ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Κώστας Μαρτάκης, ο Mάκης Δελαπόρτας και άλλοι.

Στεφάνια έστειλαν, μεταξύ άλλων, η οικογένεια του Δημήτρη Ψαθά, η ηθοποιός Βίκυ Τζενιέρη και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, μια εξαιρετική ηθοποιός που αν και έπαιξε στο θέατρο σε δράματα, πρόζα και επιθεώρηση, αγαπήθηκε ξεχωριστά από τους κινηματογραφικούς της ρόλους. Οι περισσότεροι την έχουμε ταυτίσει με τον αξεπέραστο ρόλο της “επαρχιώτισσας υπηρέτριας”. Οι ατάκες της, δοσμένες με τον μοναδικό δικό της τρόπο, διασκέδασαν γενιές και γενιές και έχουν μείνει αξέχαστες.

Η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική αποκατάστασης και η οικογένειά της είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το εύθραυστο της υγείας της.

Εικόνες από την εξόδιο ακολουθία

INTIME

INTIME

INTIME

INTIME

 

INTIME

INTIME

INTIME

Εξόδιος ακολουθία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου
Εξόδιος ακολουθία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου INTIME

INTIME

Ποια ήταν η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε το 1932 στη Μεσσήνη. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1959, εμφανίστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη στην τραγωδία «Ηλέκτρα». Συνέχισε να παίζει στο θέατρο, σε έργα πρόζας, αλλά και σε επιθεωρήσεις.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1961 στην πολεμική ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο Ξένος της Νύχτας». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου. Στη συνέχεια, καθιερώθηκε σε κωμικούς ρόλους και ιδιαίτερα στον τυποποιημένο ρόλο της υπηρέτριας που, αν και δεύτερος, καθόριζε την επιτυχία της ταινίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην πρώτη της ταινία την προόριζαν για το ρόλο μιας σέξι νεαρής που θα ξελόγιαζε τον άντρα της Χριστίνας Σύλβα. Όμως εκείνη διάβασε το σενάριο και της έκανε…. κλικ ο ρόλος της υπηρέτριας, αν και είχε μόνο τρεις ατάκες. Έτσι πήγε στον παραγωγό και του ζήτησε να παίξει εκείνον το ρόλο «Δεν θέλω να γίνω πρωταγωνίστρια, δεν θέλω να γίνω σέξι-γούμαν. Εγώ θα κάνω την υπηρέτρια και θα της δώσω και όνομα», έχει πει σε συνέντευξη. Και είχε προσθέσει: «Έφτιαξα, λοιπόν, τη Σταυρούλα και ο σεναριογράφος κάθε μέρα μέχρι να τελειώσει η ταινία πρόσθετε ρόλο. Ώσπου στο τέλος η υπηρέτρια έγινε πρωταγωνίστρια! Την επόμενη μέρα είχα απ’ έξω απ’ το σπίτι μου άλλα 17 σενάρια για ρόλους υπηρέτριας!».

Έπαιξε, δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπως λέει η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο. Από το 1973 υπήρξε κατά περιόδους θιασάρχης στο θέατρο “Αυλαία” στον Πειραιά. Μάλιστα το 1967 γύρισε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα σε 12 μήνες. Γι’ αυτό εκείνο το έτος ήταν η χρονιά της. «Αυτό ήταν το παράσημό μου, ο πλούτος και η επιβράβευσή μου», έχει πει.

Το 2012 κυκλοφόρησε βιβλίο με στιγμές από τη ζωή της με τον τίτλο «Ηθοποιός αμέσου δράσεως» (εκδόσεις Τετράγωνο). Την περίοδο 2013-’14 πρωταγωνιστεί στο έργο «Οίκος Ευγηρίας» στο θέατρο Ορφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα