Διαχωρίζει ο εγκέφαλος σου ένα αυθεντικό έργο από ένα “μαϊμού”;

Διαβάζεται σε 2'
Διαχωρίζει ο εγκέφαλος σου ένα αυθεντικό έργο από ένα “μαϊμού”;
AP Photo Bebeto Matthews

Μια νευρολογική μελέτη αποκάλυψε ότι τα πρωτότυπα έργα τέχνης διεγείρουν τον εγκέφαλο 10 φορές περισσότερο από μια ανατύπωση.

Ένα αυθεντικό έργο τέχνης μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο με έναν τρόπο που είναι 10 φορές πιο δυνατός από το να βλέπεις μια ανατύπωση, αποκαλύπτει πρόσφατη νευρολογική μελέτη στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον  Guardian, η έρευνα, που ανατέθηκε στο ερευνητικό ινστιτούτο Neurensics από το Μουσείο Mauritshuis στη Χάγη, χρησιμοποίησε τεχνολογία παρακολούθησης ματιών και μαγνητική τομογραφία για να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών που κοιτούσαν αυθεντικά έργα τέχνης και ανατυπώσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 20 συμμετέχοντες είχαν 10 φορές μεγαλύτερη ανταπόκριση όταν κοιτούσαν τα πρωτότυπα έργα, σε σχέση με τις αντιγραφές τους.

«Γίνεσαι διανοητικά πιο πλούσιος όταν βλέπεις πρωτότυπα έργα, επειδή κάνεις συνδέσεις στον εγκέφαλό σου», δήλωσε η Martine Gosselink, διευθύντρια του Mauritshuis. Η Gosselink ήταν πεπεισμένη για τη δύναμη ενός αυθεντικού έργου πριν από τη μελέτη, αλλά ήθελε να διερευνηθεί επίσημα η αίσθηση της. «Όλοι νιώθουμε τη διαφορά. αλλά είναι μετρήσιμη; Eίναι αληθινή;»

Ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας

Στους εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 21 και 65 ετών, τοποθετήθηκε τόσο σαρωτής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) όσο εξοπλισμός παρακολούθησης ματιών. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν πέντε αυθεντικούς πίνακες στο μουσείο, καθώς και τις αντίστοιχες ανατυπώσεις τους στο κατάστημα του μουσείου.

«Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα» σχολίασε ο Martin de Munnik, συνιδρυτής του ερευνητικού ινστιτούτου Neurensics. Τα πρωτότυπα έργα τέχνης προκάλεσαν μια ισχυρή θετική αντίδραση στο μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη συνείδηση και τις προσωπικές αναμνήσεις, είπαν οι ερευνητές.

Η έρευνα ανέλυσε επίσης Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι”. Το δημοφιλές έργο τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή και ώθησε τους μελετητές να ασχοληθούν με αυτό που περιέγραψαν ως «βρόχο παρατεταμένης προσοχής» – ένα τρίγωνο ανάμεσα στο μάτι, το στόμα και το σκουλαρίκι.

Ο Erik Scherder, καθηγητής κλινικής νευροψυχολογίας τόνισε, ότι η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την σημασία του πολιτισμού και της τέχνης. Η μελέτη όπως είπε ο καθηγητής «Δείχνει τι προκαλείται στον εγκέφαλό σου όταν βλέπεις ένα έργο τέχνης». «Πρόκειται για ένα πλούσιο περιβάλλον που πραγματικά κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα για τα παιδιά στη φάση της ανάπτυξης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα