Discοvery: Ιέρειες διονυσιακών και ορφικών οργίων απεικονίζουν οι Καρυάτιδες. Πιθανός ένοικος του τάφου η Ολυμπιάδα

default image

"Αυτά τα γυναικεία αγάλματα μπορεί να είναι Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου με τις οποίες είχε σχέσεις η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου", υποστηρίζει ο αιγυπτιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», Άντριου Τσαγκ

Μια ενδιάφερουσα άποψη, σχετικά με το που παραπέμπουν τα δύο γλυπτα των Καρυάτιδων που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, παρουσιάζει ο ο αιγυπτιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», Άντριου Τσαγκ.

Μιλώντας στο Discovery News, υποστηρίζει ότι τα  δύο γλυπτά απέικονίίζουν ιέρειες που συμμετείχαν σε διονυσιακά και ορφικά όργια και όπως επισημαίνει, ο τύμβος είναι πιο πιθανό να ανήκει στη μητέρα του Έλληνα στρατηλάτη, Ολυμπιάδα.

“Αυτά τα γυναικεία αγάλματα μπορεί να είναι Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου με τις οποίες είχε σχέσεις η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου. Για αυτό και τα καλάθια που φορούσαν στα κεφάλια τους ήταν αφιερωμένα στο Διόνυσο”, σημείωσε ο Τσαγκ, θεωρώντας ότι πιθανότερος ένοικος του μεγαλοπρεπούς αυτού τάφου να είναι η μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου.

“Στο “Βίο του Αλέξανδρου” ο Έλληνας ιστορικός, Πλούταρχος, έγραφε πώς η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές γιορτές με τις Κλώδωνες”, λέει Τσαγκ.

Ειδικότερα, ο Έλληνας ιστορικός και βιογράφος ανέφερε ότι τα μυστηριακά καλάθια χρησιμοποιούντο για να κρατούν τα κατοικίδια φίδια της Ολυμπιάδας, τα οποία έφεραν στο κεφάλι τους οι Κλώδωνες για να τρομοκρατούν τους άνδρες στα διονυσιακά όργια.

“Ανακάλυψα ότι υπήρχαν ρωμαϊκά αντίγραφα του 4ου πΧ αιώνα αγαλμάτων του Διονύσου στα μουσεία Ερμιτάζ και μετροπόλιταν, μαζί με τέτοια αγάλματα ιερειών, που ήταν ντυμένες όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, φορώντας και κοθόρνους”, συνεχίζει ο Τσαγκ.

Εάν όντως ο τύμβος της Αμφίπολης είναι της Ολυμπιάδας, “η εξήγηση για τις Καρυάτιδες θα είναι ότι ήθελαν να προστατεύσουν την βασίλισσα ακόμη και μέσα στον τάφο”.

Στα 1.600 μέτρα πλάτος, το ανάχωμα στην Κάστα,  θεωρείται ως ο μεγαλύτερος τάφος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα.

“Παρακολουθούμε με δέος και με βαθιά συγκίνηση την ανασκαφή στην Αμφίπολη,” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, στο BBC.

“Τα πιο όμορφα μυστικά του κρύβονται ακριβώς κάτω από τα πόδια μας», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα