Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 11-13/10
Διαβάζεται σε 11'Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
- 11 Οκτωβρίου 2024 06:59
Πρώτες μέρες του Οκτώβρη και σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Παρασκευή 11 και το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Διάβασε μερικές ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις 11-13/10 χωρίς πορτοφόλι.
Δωρεάν προβολή ταινίας “Άκουσέ με” της Μαρίας Ντούζα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει ειδική προβολή της ταινίας της Μαρίας Ντούζα “Άκουσέ με” (Ελλάδα, 2022, 108’) , την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 (ώρα 19:00), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια και την ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και υποψήφια ψυχαναλύτρια της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Αγγελική Κολοκοτσά.
Η ταινία, που αποτελεί ένα σχόλιο για την ανάγκη αλλά και τον φόβο της επικοινωνίας, παρακολουθεί τις περιπέτειες ανθρώπων -μικρών και μεγάλων- που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον και να διατηρήσουν την ψυχική τους ισορροπία.
Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο απομακρυσμένο νησί του πατέρα της. Εκεί, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της απομόνωσης και του ρατσισμού –όχι μόνον εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2022 και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες.
Gigi Chung έκθεση “Pigment: The Color Outside” – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας
Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει το έργο της καταξιωμένης φωτογράφου καλών τεχνών με έδρα την Καλιφόρνια, Gigi Chung με τίτλο “Pigment: The Color Outside”. Αυτή η καθηλωτική συλλογή εξερευνά τον ουσιώδη ρόλο των χρωστικών στην αρχιτεκτονική, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ χρώματος, φωτός και υφής, μεταμορφώνοντας το δομημένο περιβάλλον σε μια οπτική συμφωνία γλυπτικών μορφών.
Το Pigment: The Color Outside οδηγεί τους θεατές σε ένα αισθητηριακό ταξίδι, αναδεικνύοντας την ευαισθησία των χρωστικών στο φως και πώς το χρώμα δημιουργεί την ψυχή των κατασκευών. Μέσα από τη μινιμαλιστική προσέγγιση της Chung, η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την αρχιτεκτονική ως τέχνη, διεγείροντας την περιέργεια και προκαλώντας συναισθήματα με τολμηρές συνθέσεις. Εμπνευσμένη από τον διάσημο Μεξικανό αρχιτέκτονα Luis Barragán, η έκθεση διοχετεύει θετική ενέργεια και χαρούμενη διάθεση, δίνοντας ζωή στους χώρους μέσω της προσεκτικής ένταξης των χρωμάτων.
Αυτή η ζωντανή συλλογή αναδεικνύει τη βαθιά σύνδεση μεταξύ χώρου και χρώματος, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να επαναπροσδιορίσουν το περιβάλλον τους μέσα από μια καλλιτεχνική ματιά.
Η Gigi Chung είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη φωτογράφος καλών τεχνών με έδρα την Καλιφόρνια, γνωστή για τα εντυπωσιακά μινιμαλιστικά αρχιτεκτονικά της αφηγήματα και τα χορογραφημένα αστικά τοπία της.
“Black Humor” – Δωρεάν ομαδική εικαστική έκθεση
Η Sianti Gallery την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 στις 19.30 εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Black Humor” – Η επανάσταση του πνεύματος. Την επιμέλεια έχει η κριτικός και ιστορικός τέχνης, Ήρα Παπαποστόλου, η οποία υπενθυμίζει ότι το γέλιο, όντας επιστημονικά βεβαιωμένο, είναι συνδεδεμένο ως φαινόμενο πολιτισμού με πλειάδα κοινωνικών και ιστορικών ομάδων.
Η ίδια διακρίνει πολλά είδη χιούμορ: το πηγαίο, το ξερό, το σουρεαλιστικό, την σάτιρα, την παρωδία, τον αυτοσαρκασμό, το μαύρο χιούμορ. Ιδιαίτερα στο τελευταίο είδος, ο επιχειρούμενος αστεϊσμός ή σάτιρα ανάγεται σε θλιβερά γεγονότα ή καταστάσεις και είναι περισσότερο ευάλωτο στην απόρριψη.
Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση “Η ιστορία της τέχνης, γράφει ο Ότο Χαν, παρουσιάζει λίγα παραδείγματα χιούμορ. Πρέπει να είσαι της τάξης των Κάλντερ, Μιρό, Ντιμπιφέ και Τανγκελί για να τολμήσεις να το εισάγεις στα μουσεία. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η χαρά δεν αποτελεί μέρος των μεγάλων συναισθημάτων. Ζωγράφοι και γλύπτες αφήνουν τον τομέα αυτό στους γελοιογράφους και στους γραφίστες, που πολύ σωστά θεωρούνται δημιουργοί δεύτερης ζώνης”.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Γεωργιοπούλου Βίκυ, Θεοχάρης Σταμάτης, Καβούνης Γιώργος, Κουντούρης Μιχάλης , Λάβδας Κώστας, Μισούρας Τάσος, Μπελιβανάκη Λίλα, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Παπαδημητρίου Βιβή, Πέρρος Βασίλης, Πιστώνης Αχιλλέας, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σίσκος Νίκος, Φωτιάδου Σοφία. Επιμέλεια: Ήρα Παπαποστόλου.
Τριήμερο Δωρεάν Προβολών ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τις ελληνογερμανικές διασταυρώσεις
Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Goethe διοργανώνουν ένα τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ που διαφωτίζουν τις σύνθετες, άλλοτε αντικρουόμενες και άλλοτε συμπληρωματικές, ελληνογερμανικές διασταυρώσεις.
Πώς μεταβιβάζεται το διαγενεακό τραύμα σ’ έναν τόπο όπου οι εθνικοσοσιαλιστές διέπραξαν εγκλήματα; Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι το “Άσμα ασμάτων” σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη 79 χρόνια μετά την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων; Πώς νοηματοδοτούνται οι έννοιες της πατρίδας και της ξενιτιάς στις βιογραφίες των ανθρώπων που μετακινούνται όχι μόνο χωροχρονικά, αλλά και μεταξύ ιδεολογικοπολιτικών συστημάτων; Υπάρχουν διαφορετικές ελληνογερμανικές ταυτότητες και τι σημαίνουν για το άτομο που τις φέρει; Μπορεί η τέχνη να συνδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το τραύμα του Ολοκαυτώματος και πώς αυτό αλλάζει σε βάθος χρόνου;
Πέντε ντοκιμαντέρ θα προβληθούν το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου 2024 στο Ινστιτούτο Goethe παρουσία των δημιουργών τους. Τα έργα υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και μικρή δεξίωση. Περισσότερα στο goethe.de.
Θεματικές ενότητες
- 11.10.2024 Συμφιλίωση με τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά
- 12.10.2024 Διαμόρφωση μιας ελληνογερμανικής μνήμης
- 13.10.2024 Συμφιλίωση με τις εβραϊκές κοινότητες
”4.47 / 4.49” – Δωρεάν στο Ωδείο Αθηνών
Σπουδαστές και σπουδάστριες του Δ’ έτους της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών ξεκινούν δυναμικά το τελευταίο έτος της φοίτησής και παρουσιάζουν τις ατομικές τους performances, εμπνευσμένες από το έργο “4.48 Psychosis” της Sarah Kane, υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και του Ηλία Κουνέλα.
Η Sarah Kane (1971–1999) ήταν μια επιδραστική Βρετανίδα θεατρική συγγραφέας. Τα έργα της αμφισβητούν τα όρια της θεατρικής μορφής και του περιεχομένου, αγγίζοντας με ωμότητα θέματα ταμπού και συχνά συνδέονται με το θεατρικό κίνημα “In-Yer-Face”. Παρά την σύντομη καριέρα της, η επίδρασή της στο σύγχρονο θέατρο παραμένει αδιαμφισβήτητη. Το “4.48 Psychosis”, το τελευταίο της έργο, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τον τραγικό θάνατό της το 1999 και αποτελεί μια βαθιά προσωπική εξερεύνηση των δικών της αγώνων με την ψυχική υγεία. Ο τίτλος αναφέρεται στην ώρα — 4:48 π.μ. — η ώρα που η συγγραφέας συνήθως ξυπνούσε και έγραφε. Το έργο είναι ανορθόδοξο στη δομή του, χωρίς ξεκάθαρη πλοκή ή χαρακτήρες, γραμμένο σαν ροή συνείδησης και ο τρόπος γραφής του φέρνει το κοινό σε άμεση επαφή με την ωμή ένταση του ψυχικού πόνου. Περισσότερα στο athensconservatoire.gr.
Platforms Project 2024- Δωρεάν στο Καπνεργοστάσιο
Το Platforms Project– Independent Art Fair, η διεθνής φουάρ της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής και τόπος συνάντησης καλλιτεχνικών ομάδων – πλατφορμών και καλλιτεχνών από 25 χώρες, παρουσιάζεται στο Καπνεργοστάσιο με ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα.
Τo Platforms Project 2024 – Independent Art Fair θα παρουσιαστεί φέτος, από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου 2024 στο εμβληματικό κτίριο του Καπνεργοστάσιου με ημερίδες, περφόρμανς, ομιλίες και workshops από τις συμμετέχουσες ομάδες.
Άνοιγμα έκθεσης: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00 – 22.30. Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού.
Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας art4more – Δωρεάν στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας art4more, της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”, με θεματική “One Health 4 All” σας προσκαλεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” για ένα ταξίδι ανακάλυψης στην σχέση μεταξύ ανθρώπου φύσης και ζώων. Μέσα από βιωματικές καλλιτεχνικές δράσεις, θα εξερευνήσετε την διασύνδεση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος και θα κατανοήσετε βαθύτερα την έννοια του One Health.
Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι αποξενώνονται όλο και πιο πολύ από το φυσικό τους περιβάλλον, ζώντας κυρίως μέσα σε αστικοποιημένες περιοχές. Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τα καταπράσινα δάση, τα ανθισμένα λιβάδια και τα ήρεμα ποτάμια, τόσο πιο βαθιά βυθιζόμαστε σε μια θάλασσα από άγχος. Η επαφή με τα ζώα μας βοηθά να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του εαυτού μας, να συνδεθούμε με την ανθρώπινη φύση και να βρούμε μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας. Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
Εκθεση Γλυπτικής – Δωρεάν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Η Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες πολιτισμού της χώρας πραγματοποιείται και φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά. Στην Έκθεση, που έχει ελεύθερο θέμα, θα παρουσιαστούν την χρονιά αυτή 89 γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.
Η Έκθεση διοργανώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εφορεία Γλυπτικής και πραγματοποιείται μετά από ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης.
Σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της πόλης, η Έκθεση δίνει αφενός την ευκαιρία στους καλλιτέχνες γλύπτες να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους, να έρθουν οι ίδιοι και το έργο τους σε επαφή με τους θεατές, σε εποχές που αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο, καθώς μεγάλο μέρος της τέχνης εκχωρείται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Χώρος: Αύλειος χώρος του Μεγάρου της Δουκίσσης.
“Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της” – Δωρεάν στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Πώς συνομιλεί μία ιστορική έκθεση με τη χορευτική δράση; Πώς τα σώματα εκφράζουν το όραμα μίας συμπεριληπτικής δημοκρατίας; Υπάρχει συλλογική σωματική μνήμη; Μπορεί ο χορός να γίνει γιορτή αντίστασης απέναντι στους περιορισμούς; Αυτά και άλλα πολλά φιλοδοξούν να απαντήσουν και να διερευνήσουν πέντε τοπο-ειδικές (site specific) χορευτικές παραστάσεις στο ένθετο χορού “Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της”.
Στο πλαίσιο της μεγάλης ιστορικής έκθεσης “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της” που αποτελεί το επίκεντρο των ομότιτλων εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τις επετείους των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα σε επαγγελματικές ομάδες, χορογράφους και δημιουργούς σύγχρονου χορού για τη δημιουργία του ένθετου χορού με τίτλο “Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της” με έμπνευση από τη θεματική της έκθεσης.
Η καλλιτεχνική δράση που θα παρουσιαστεί στον προαύλιο χώρο της έκθεσης στις 13, 19, 20, 26 και 27 Οκτωβρίου στο Κέντρο Τεχνών του ΟΠΑΝΔΑ στο Πάρκο Ελευθερίας με ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνει τα site-specific χορευτικά έργα “Φεύγουν”, “The possibility of democracy”, “Re-Volver”, “FRĒ-O-DŌM” και “Άρθρο 3 ή κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια” που ξεχώρισαν μεταξύ πολλών και ποιοτικών προτάσεων. Τα πέντε αυτά έργα που επιλέχθηκαν από την επιτροπή να απαρτίσουν το ένθετο “Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της” αναλαμβάνουν να ανοίξουν έναν “διάλογο” μεταξύ της ιστορικής έκθεσης και των ερμηνευτικών τεχνών. Περισσότερα στο athens-technopolis.gr.
“Τελετουργίες” – Δωρεάν στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα
Το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει την έκθεση “Τελετουργίες” του Γιώργου Βαβάτση, στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων “Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει”.
Με αφορμή ένα αυγουστιάτικο ταξίδι εργασίας του καλλιτέχνη στην Ιαπωνία, και αφετηρία τα σπάνια ασιατικά κεραμικά του Μουσείου Μπενάκη, το Πωλητήριο φιλοξενεί μια σειρά αντικειμένων που αντανακλά την προσωπική ματιά του Γιώργου Βαβάτση στο ύφος και τη φιλοσοφία της κεραμικής τέχνης της Άπω Ανατολής.
“25 ημέρες φιλοξενούμενος στο εργαστήριο Kanayamayaki, στην επαρχία Aomori, του βόρειου τμήματος της Ιαπωνίας. 25 χρόνια με πείσμα στο χώρο της κεραμικής, δίνοντας έμφαση στο υλικό και τις τεχνικές που εξυπηρετούν αυτό. Δεν ήταν μία επίσκεψη, μία απλά ‘εμπειρία’. Ήτανε μία τομή, βαθιά, σε όλα όσα είχα σχηματίσει στο μυαλό μου. Η παρουσίαση των έργων, για τις ανάγκες της έκθεσης ‘Τελετουργίες’, είναι η άμεση, σχεδόν αυτόματη, αποτύπωση όλων όσων συγκέντρωσα μέσα μου αυτό το διάστημα, που εργάστηκα παράλληλα με την καθημερινότητα των ανθρώπων που αποτελούν το εργαστήριο Kanayama […]”, σημειώνει ο καλλιτέχνης.