Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 27-29/9

Διαβάζεται σε 9'
εκθέσεις τέχνης
Βόλτα σε εκθέσεις τέχνης AP Photo/Markus Schreiber

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Φτάσμε στο τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ο χρόνος τρέχει, και προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Παρασκευή 27 και το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. 

Ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Αυτό το σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του εορτασμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και μουσεία του δημοσίου, αλλά και σε όσα ιδιωτικά μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό, είναι δωρεάν.

Διάβασε μερικές ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις χωρίς πορτοφόλι στην πόλη το τριήμερο 27-29/9.

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2024, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά, και διοργανώνει δυο ξεναγήσεις στο ιστορικό Κτήριο Τσίλλερ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσης.

Η κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ)” – “European Heritage Days (EHD)” διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (11:00-13:00) και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (15:00-17:00) δύο ξεναγήσεις στο Κτήριο Τσίλλερ, το μεγαλοπρεπές κτήριο του Εθνικού Θεάτρου, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κτήριο Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 – είσοδος επί της οδού Μενάνδρου, Τ.Κ. 10437, Αθήνα.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 – Δωρεάν στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στο θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, με τίτλο “Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά”. Το θέμα αφορά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Νομισματικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, την Παρασκευή 27/09 είναι οι παρακάτω:

– Παρουσίαση του νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024 στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, ώρα 12:00.

– Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, με τον σολίστα Ιωάννη Ανδρόνογλου στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, ώρα 19:00.

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνοντας δράσεις με ειδικό θέμα “Αρχαία Δίκτυα, Συμμαχίες και Πρόξενοι”. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 27/9/2024 στις 12:00 και το Σάββατο 28/9/2024 στις 12:00 θα πραγματοποιηθούν ωριαίες ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό επιλεγμένα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου που αφορούν σε συνθήκες συμμαχίας και στα προξενικά ψηφίσματα με τα οποία ο αθηναϊκός δήμος τιμούσε και απένεμε τον τίτλο του προξένου σε ξένους πολίτες που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη των Αθηνών.

Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής από την Παρασκευή 20/9 στο τηλέφωνο 210 8232950 (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 13:00).

Δωρεάν εκδήλωση για το ρόλο του φωτισμού στο θέατρο

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν τη δράση «Τα Φώτα Στραμμένα στο Φως!» μέσα από ομιλίες ειδικών και ένα βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 με θέμα “Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά”.

Μια λάμπα φωταερίου της δεκαετίας του 1930 και ένα βιβλίο με τις διαδρομές των φανοκόρων, που προέρχονται από τη Συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, έρχονται από το ΒΜΦ στο ΜΜΚ για να ρίξουν φως στην εξέλιξη των φωτιστικών μέσων και της τέχνης των φωτισμών στο θέατρο.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Ώρα: 18:00, Διάρκεια: 90 λεπτά, Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 44 04 204.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών – Δωρεάν στο Πεδίον του Άρεως

Για 12η συνεχή χρονιά τα Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και οι Πρεσβείες 13 Ευρωπαϊκών χωρών – μελών του δικτύου Μορφωτικών Ινστιτούτων Ευρωπαϊκής Ένωσης / European Union National Institutes for Culture EUNIC Αθήνας, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, με όχημα τη γλώσσα, από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων μέσα από ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.

Η φετινή εκδήλωση έχει ως κεντρική θεματική το “περιβάλλον”. Σκοπός είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της γλώσσας και του πολιτισμού ως μέσο για την καλλιέργεια και την προώθηση της αξίας της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, προβάλλοντάς τους ως σημαντικούς παράγοντες για την ενίσχυση της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών σχετικά την βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο μια πιο πράσινη και βιώσιμη κοινωνία, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, να συνομιλήσουν με τους οργανωτικούς φορείς και να πάρουν αναμνηστικά δώρα. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 από τις 10:00 έως τις 14:00.

Βασιλική Κούκου – “Leafscapes of the Unseen”

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας η ατομική έκθεση της Βασιλικής Κούκου με τίτλο “Leafscapes of the Unseen” σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα. Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων “Γαία” του Μουσείου θα φιλοξενηθεί ένας εικαστικός κήπος γεμάτος μυστικά, μαγικά σύμβολα και υβρίδια.

Η Βασιλική Κούκου μέσα από την έκθεση “Leafscapes of the Unseen” παρουσιάζει μια διαλεκτική ανάμεσα στις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις προσωπικές της σκέψεις για το πέρασμα του χρόνου και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση, αναδεικνύοντας αόρατες συνδέσεις ανάμεσα στη φθορά και την αναγέννηση μέσα από ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και υλικών. Η έκθεση θα βρίσκεται στο εσωτερικό μπαλκόνι του Κέντρου “Γαία”.

Αισιοδοξία και… δωρεάν εικαστική έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση “Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας”, σε επιμέλεια Βικτώριας Ζυγούρου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με έργα από τις μόνιμες συλλογές της.

Η έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της”, που τιμά παράλληλα δύο σημαντικές επετείους για την Αθήνα, την συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη γερμανική κατοχή και 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Το σκεπτικό της έκθεσης διαπνέεται από το δίπολο δημοκρατία/διάλογος και προτείνει μια μεταμοντέρνα θέαση θέτοντας ερωτήματα, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και ανακαλώντας εμπειρίες και βιώματα.
Με κύριο κορμό τα έργα των μονίμων συλλογών, οι επιμελητές εντάσσουν στην έκθεση καλλιτέχνες με σύγχρονες εικαστικές προτάσεις σε μία προσπάθεια να προσδώσουν μια διαφορετική αίσθηση στη θεματική της.

Δωρεάν φωτογραφική έκθεση της Leica Akademie Greece

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “On The Road” της Leica Akademie Greece.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ / ΠΟΛΩΝΙΑ_ / 2023 "On The Road" της Leica Akademie Greece

Πρόκειται για μια συλλογή φωτογραφιών, οι οποίες έχουν προκύψει από τα φωτογραφικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν από τη σχολή, στα πλαίσια του επαγγελματικού προγράμματος κατάρτισης. Ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας, με σκοπό τη φωτογραφική περιήγηση.

Πομακοχώρια Ξάνθης, Πολωνία, Διακόπι Φωκίδας, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Πορτογαλία, Ιταλία, αλλά και φυσικά Αθήνα, είναι κάποιοι από τους προορισμούς, όπου οι σπουδαστές ταξίδεψαν, ήρθαν σε επαφή με τους ντόπιους, την κουλτούρα τους, την καθημερινότητα τους και τράβηξαν πολλές φωτογραφίες. Φωτογραφία δρόμου, αστικό τοπίο, τοπίο φύσης, πορτρέτο, είναι μερικά από τα είδη που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με πάνω από 100 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Την έκθεση επιμελείται ο φωτογράφος και βίντεο-δημοσιογράφος του Associated Press και εισηγητής στη Leica Akademie Greece, Λευτέρης Πιταράκης.

«Open Window» στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 την ατομική έκθεση του Ηλία Παπανικολάου με τίτλο «Open Window». Ο δημιουργός σημειώνει: “Η σειρά έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι κάτι σαν σελίδες ενός ημερολογίου που αφηγούνται στιγμιότυπα μιας θέασης. Οι συνειρμοί είναι ξεκάθαρα καλοκαίρι. Το καλοκαίρι λειτουργεί στην έμπνευσή μου ως μία σταθερά. Τα πράγματα γυμνώνονται το καλοκαίρι και αποκαλύπτονται. Σαν να απλοποιούνται για χάρη της ζωγραφικής μου. Ξεδιπλώνεται η γεωμετρία τους και παίρνουν ζωή με το παραμικρό αεράκι που τα ξεβολεύει.

Το καλοκαίρι με βοηθάει να ζωγραφίζω τους κόσμους που απευθύνω είτε πρόκειται για ένα τοπίο είτε πρόκειται για τις συνθέσεις με τις φιγούρες. Με ενδιαφέρει η καθαρή-διαυγής εικόνα στην τέχνη μου και το στοιχείο της θάλασσας, για παράδειγμα, με τροφοδοτεί με τρόπο ανεξάντλητο ως καλλιτέχνη. Έχει αυτήν τη ρευστότητα η θάλασσα και φτιάχνει χώρους μέσα στους πίνακές μου με τρόπο που εξυπηρετεί πάντοτε το τελικό αποτέλεσμα που θέλω να φτάσω. Θα μπορούσαν οι κόσμοι αυτής της ζωγραφικής να μοιάζουν με ένα ανοιχτό παράθυρο…

Διάρκεια Έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2024 / Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30/ 17:30 – 20:30. Τετάρτη, Σάββατο 11:00 – 16:00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Διαπολιτισμική περιήγηση στο Λουτρό των Αέρηδων

“Multaka” στα αραβικά σημαίνει σημείο συνάντησης, ενώ στο πλαίσιο της εδώ πραγματικότητας αποτελεί ένα πιλοτικό έργο με επίκεντρο τα μνημεία και στόχο την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Μια γεύση από το πρόγραμμα αυτό θα πάρουν όσοι επισκεφθούν το Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα για τη «διαπολιτισμική περιήγηση» που προγραμματίζεται για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θα είναι μια περιήγηση με έντονο βιωματικό χαρακτήρα και πρόθεση ανάδειξης των σημείων επαφής διαφορετικών πληθυσμών σε ένα σπουδαίο οθωμανικό μνημείο, το τελευταίο δημόσιο λουτρό που παρέμεινε σε λειτουργία στην Αθήνα (ως τη δεκαετία του 1960). 28, 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα