Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 20-22/9

Διαβάζεται σε 9'
Lightbattle
Η φωτιστική εγκατάσταση Lightbattle X προσκαλεί το κοινό να ζήσει την ολλανδική παράδοση της ποδηλασίας με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο Frank Hondema

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς με δωρεάν είσοδο την Παρασκευή και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δωρεάν συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δωσ’ μου ένα όραμα ν’αντισταθώ!” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μια εμβληματική παράσταση, στην οποία το τραγούδι, η εικόνα, ο λόγος και η κίνηση σμίγουν αρμονικά σε ένα πρόγραμμα όπου έργα εξαίρετων συνθετών και ποιητών παρελαύνουν χαρίζοντάς μας ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης, δύναμης με σκοπό την ψυχική αντίσταση. Με τους: Βασίλης Λέκκας, Αναστασία Guy, Μάριος Ανδρέου.

Σε απαγγελία Μαρίας Γιατρού και παρουσίαση Άντη Κωνσταντινίδη. Συμμετέχουν το φωνητικό Συγκρότημα “Μελωδία” (Μεικτή χορωδία) και το Studio Dance Ilarιa & Valeria σε καλλιτεχνική διεύθυνση και επεξεργασία έργων για χορωδία: Βιολέτα Κακομανώλη. Eνορχηστρώσεις από τη Μαριλίζα Παπαδούρη-Παπαγγελίδη – με πενταμελή ορχήστρα.

Ένα συγκινητικό πρόγραμμα με τα σημαντικότερα τραγούδια διαφόρων συνθετών [μελοποιημένη ποίηση] παλιά αλλά και μερικά σε πρώτη εκτέλεση, συνοδευόμενα από ποιητικές διασυνδέσεις που μιλούν για , ελπίδα, όραμα και αντοχή με πόθο μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 20.00. Είσοδος Ελεύθερη

Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία

Η ΕΦΕ (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία) διοργανώνει παρουσίαση του πλούσιου φωτογραφικού έργου της σπουδαίας Κινέζας Φωτογράφου Zhou Shengnan με την συμμετοχή της Κινέζας Φωτογράφου Cao Yanran παρουσία Επίσημων Κινέζων και Ελλήνων εκπροσώπων.

Ο φθινοπωρινός άνεμος κρατά μια βεντάλια και το άρωμα του οσμανθού μας γεμίζει με αφορμή την Εθνική Ημέρα της Κίνας και το Φεστιβάλ Μεσοφθινοπώρου, η αφορμή για την έκθεση της σπουδαίας Κινέζας Φωτογράφου Zhou Shengnan με την συμμετοχή της Κινέζας Φωτογράφου Cao Yanran με τίτλο: “Από τον Δρόμο του Μεταξιού στο Αιγαίο Πέλαγος” – μια μαρτυρία φωτός και φωτπσκιάσεων, με την ενσωμάτωση του Κινέζικου και Ελληνικού πολιτισμού.

Η φωτογραφία είναι η τέχνη του φωτός και της σκιάς, η μαρτυρία του χρόνου και των χρόνων και ο φορέας των τοπίων και όλων των πραγμάτων. Αυτή η έκθεση θα παρουσιάσει τα θραύσματα του χρόνου που συνέλεξαν οι δύο φωτογράφοι μέσα από τους φακούς τους, ταξιδεύοντας από την αρχαία ανατολική χώρα την Κίνα, ταξιδεύοντας στον ιστορικό χρόνο και χώρο, πετώντας πάνω από την Ανταρκτική και τον Βόρειο Πόλο και συνδέοντάς σας με τη λαμπερή ακτή του Αιγαίου της Ελλάδας. [Εκθεσιακό Κέντρο ΕΦΕ – Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία: Πόντου 12, Ιλίσια, Αθήνα Τηλ. 210 8228131].

Βάνια Τλούπα – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας “50 women over 50”

H Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 την έκθεση “50 women over 50″ της γνωστής φωτογράφου Βάνιας Τλούπα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 50 ξεχωριστές γυναίκες άνω των 50, μαγνητίζουν τον φακό της φωτογράφου συνθέτοντας έναν ύμνο στη γυναίκα, την κομψότητα, τη θηλυκότητα και την πληρότητα που δεν συμβιβάζεται και είναι απαλλαγμένη από φίλτρα και περιττά στοιχεία. Η έκθεση φέρνει στο επίκεντρο γοητευτικές γυναίκες, τα συναισθήματα και την αλήθεια τους, ανατρέποντας πανηγυρικά κάθε κοινωνικό στερεότυπο του παρελθόντος γύρω από την ηλικία και την ωριμότητα.

Όπως σημειώνει η φωτογράφος: “Η φωτογραφία πορτρέτου είναι μια πρόκληση  για μένα, γιατί θέλω να δημιουργώ μια εικόνα που να προκαλεί αίσθηση, να βγάζει το συναίσθημα του ανθρώπου που κάθεται απέναντί μου αλλά και το δικό μου τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο φακός μου είναι εστιασμένος διαρκώς στον άνθρωπο. Στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης στο Cinobo Όπερα

Ο Δημήτρης Μουγκός, ο άνθρωπος που έχει καταγράψει φωτογραφικά όσο κανείς άλλος την rap κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Cinobo, την ελληνική κινηματογραφική streaming πλατφόρμα, και μαζί μεταμορφώνουν ολοκληρωτικά το Cinobo Όπερα.

Η νέα σεζόν του ιστορικού κινηματογράφου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με μία πρωτότυπη φωτογραφική εγκατάσταση που αφηγείται τις ιστορίες μιας παρέας και φτάνει από τους ακάλυπτους των πολυκατοικιών μέχρι τις εκρηκτικές συναυλίες του ΛΕΞ.

Παράλληλα, το Cinobo παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό τριήμερο εμπνευσμένο από την έκθεση, που θα ”ζωντανέψει” τις φωτογραφίες στην μεγάλη οθόνη, μέσα από εμβληματικές ταινίες όπως το Kids και Το Μίσος, αλλά και με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του Kneecap (Ριτς Πέπιατ). Τις ταινίες θα προλογίσουν αγαπημένοι δημιουργοί και φίλοι.

Παιχνίδι για μεγάλους: “Στιγμές μονοχρωμίας: Τα αιώνια ταξίδια του Cartier Bresson”

Ο νέος κύκλος των ειδικά σχεδιασμένων δράσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω και με την υποστήριξη της Alpha Bank, αντλεί έμπνευση από το αφιέρωμα του Ιδρύματος στον πρωτοπόρο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson.

Η νέα, διαδραστική σειρά συναντήσεων, καλεί τους συμμετέχοντες σε μια μοναδική αναζήτηση στον κόσμο του ασπρόμαυρου φιλμ, της φευγαλέας εκείνης ανάμνησης που διεκδικεί ένα κομμάτι στην αιωνιότητα, μέσα από στοιχεία ιστορικής καταγραφής, σύνδεσης με τις δικές μας ιστορίες και, τελικά, απελευθέρωσης των συναισθημάτων μας.

Ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο του Henri Cartier-Bresson, επιλέγουμε το δικό μας γκρι και ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Στιγμές περασμένων εποχών χρωματίζονται από τις δικές μας αναμνήσεις και μοιραζόμαστε την αίσθηση που μας αφήνει η παρουσία μας μπροστά, αλλά και πίσω από τον φακό. Κάθε Παρασκευή, από 13 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2024 | 17.00-18.00.

SNFCC Green Weekend – Δωρεάν στο ΚΠΙΣΝ

Από τις 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend | Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη, στο Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζεται η έκθεση “Ακάλυπτοι” της φωτογράφου, Όλγας Δέικου, σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Γιώργου Ρυμενίδη (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Στην έκθεση παρουσιάζονται 21 φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν τις χρονιές 2018 – 2022. Στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend.

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, το SNFCC Green Weekend 2024, ένα συναρπαστικό διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, που μας προσκαλεί να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την καθημερινότητα και τις επιλογές μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Δημιουργώντας μια πλατφόρμα συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το SNFCC Green Weekend 2024 μεταμορφώνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ένα ζωντανό εργαστήριο με σκοπό τη συλλογική ενεργοποίηση για την αρμονική και βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου και βιοποικιλότητας στο πλαίσιο του αστικού κέντρου.

Παράλληλα από 18/09 έως 08/10 η φωτιστική εγκατάσταση Lightbattle X προσκαλεί το κοινό να ζήσει την ολλανδική παράδοση της ποδηλασίας με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο. Δύο φωτεινές αψίδες φιλοξενούν τέσσερα ποδήλατα, που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο. Οι επισκέπτες καλούνται να ανέβουν στα ποδήλατα και να διαγωνιστούν μεταξύ τους. Όσο πιο γρήγορα ποδηλατούν, τόσο πιο έντονα φωτίζονται τα χρώματα της αψίδας. Όσοι νικήσουν, θα ανταμειφθούν… με μια φαντασμαγορική έκρηξη φωτός!

Ergon Ensemble – Terry Riley, “In C” – Δωρεάν συναυλία στο ΚΠΙΣΝ

Την ώρα της δύσης του ήλιου, το Σάββατο 21/09 στις 19.30, μια μοναδική συναυλία/εμπειρία στα Φυτεμένα Δώματα του ΚΠΙΣΝ, από το διεθνώς καταξιωμένο Ergon Ensemble, του έργου του μινιμαλιστή Αμερικανού συνθέτη Terry Riley, “In C”. Μόνο μία σελίδα. Χωρίς καθορισμένα όργανα, χωρίς ξεχωριστές πάρτες. Πενήντα τρία μουσικά μοτίβα, ως επί το πλείστον μικροσκοπικά. Χωρίς αντίστιξη. Χωρίς εμφανή μορφή. Σκόρπιες οδηγίες, με πολλές πτυχές να αφήνονται εσκεμμένα ασαφείς. Χωρίς σημάδι ρυθμού. Και ένας τίτλος λακωνικός στο έπακρο: In C. Στο “In C” o Riley προτείνει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του ατόμου και της ομάδας, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στις αμερικανικές παραδόσεις και πρωτοφανής στη μορφή της.

”Ancient Δrama – Tutto Brucia – Όλα Στάχτη” – Δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Υπάρχουν ζωές που μετράνε περισσότερο και άλλες λιγότερο; Κάποιες ζωές που χάνονται αξίζουν τον θρήνο, ενώ άλλες όχι; Ποτέ άλλοτε -όσο σήμερα- ο θρήνος δεν αποτέλεσε ένα τόσο βαθιά πολιτικό ζήτημα. “Θρηνώ για τους γιους που πέθαναν στον πόλεμο, για τις γυναίκες που έγιναν σκλάβες, για τη χαμένη ελευθερία. Ω, αγαπημένα πλάσματα, ελάτε πίσω, ελάτε, ελάτε και πάρτε μας μακριά!”

Η Εκάβη ψιθυρίζει τα λόγια αυτά, καθώς η μουσική συμπλέκεται με τους στίχους από το μοιρολόι και η Πολυξένη σκίζει τον αέρα με ένα βαρύ μαχαίρι κι ένα δρεπάνι, όπως ακριβώς συνέβαινε στις τελετές μαζικού θρήνου στη Βόρεια Ευρώπη που στις μέρες μας έχουν εκλείψει.

Η εικόνα αυτή αρκεί για να μας εισάγει στο Tutto Brucia, έργο εμπνευσμένο από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, αλλά και από τα κείμενα του Jean Paul Sarte και των φιλοσόφων- ανθρωπολόγων, Judith Butler, Ernesto De Martino, Edoardo Viveiros de Castro, NoViolet Bulawayo, Donna Haraway.

Μέσα από τον θρήνο της Εκάβης, τον προφητικό λόγο της Κασσάνδρας, την κραυγή της Πολυξένης, την επίκληση της Ανδρομάχης στους νεκρούς, τη βία που υπέστη η Ελένη, την ευθραυστότητα του σώματος ενός παιδιού, του Αστυάνακτα, δίνεται φωνή στα πιο εκτεθειμένα και ευάλωτα πλάσματα και ο θεατής προσκαλείται να περάσει από τη συμπόνια και τον τρόμο, για να φτάσει στην κάθαρση.Ερμηνεύουν οι: Silvia Calderoni, Barbara Novati και στη ζωντανή μουσική η Francesca Morello. Θέσεις με κράτηση στο ticketservices.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα