Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 23-25/8

Διαβάζεται σε 8'
Δήμος Αθηναίων: «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»
«1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» - Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας έως τις 28 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο.

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 23 Αυγούστου και το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου στην Αθήνα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Παρασκευή 23 Αυγούστου και το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου στην Αθήνα σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς με δωρεάν είσοδο την Παρασκευή και αυτό το σαββατοκύριακο.

Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ (1999) – Δωρεάν Sensory Friendly προβολή

Φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το ΚΠΙΣΝ μας πάνε διακοπές, στην πιο όμορφη παραλία που βουτήξαμε ποτέ: αυτή της μεγάλης οθόνης.  Την Παρασκευή 23/08 στις 21.00 με ελεύθερη είσοδο στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ θα δούμε την ταινία “Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ” (1999). Πρόκειται για μία Sensory Friendly προβολή, δηλαδή ειδικά προσαρμοσμένη ώστε να είναι προσβάσιμη σε άτομα με αυτισμό και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Νέα Υόρκη, ο εκατομμυριούχος εφοπλιστής Χέρμπερτ Γκρίνλιφ, ζητά από τον νεαρό Τομ Ρίπλεϊ να ταξιδέψει μέχρι την Ιταλία για να πείσει το γιο του, Ντίκι, να επιστρέψει στην Αμερική. Ο Τομ Ρίπλεϊ πηγαίνει στην Ιταλία προσποιούμενος ότι γνωρίζει τον Ντίκι και γοητεύεται από τον πλούσιο και ανέμελο τρόπο ζωής του. Ο Ντίκι και η αρραβωνιαστικιά του, Μαρτζ, θα τον ξεναγήσουν στα μικρά χωριά της Νότιας Ιταλίας και ο Ρίπλεϊ θα νιώσει έντονη έλξη προς το πρόσωπο του.

Όταν, όμως, ο Ντίκι αποφασίζει ότι βαρέθηκε τον Τομ, εκείνος θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει κομμάτι της πολυτελούς ζωής του. Βασισμένος στο έργο της Πατρίσια Χάισμιθ, ο Τομ Ρίπλεϊ είναι ένας χαρακτήρας που εξακολουθεί να εμπνέει τους δημιουργούς στο σινεμά και την τηλεόραση. Η ταινία του Άντονι Μινγκέλα μάς ταξιδεύει στη ζεστή και ηλιόλουστη Ιταλία και περιλαμβάνει ένα ζηλευτό καστ: Ματ Ντέιμον, Τζουντ Λο, Γκουίνεθ Πάλτροου, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Κέιτ Μπλάνσετ.

*Μην ξεχάσεις εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος.

Δωρεάν εικαστική βόλτα στο Πάρκο Ελευθερίας

ΑΣΚΙ Αθήνα, Οκτώβριος 1944 ... στην πλατεία Συντάγματος
ΑΣΚΙ Αθήνα, Οκτώβριος 1944 ... στην πλατεία Συντάγματος

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη μεγάλη ιστορική έκθεση “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της” που έρχεται στο Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας από τις 23 Ιουλίου έως τις 28 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί το επίκεντρο των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων που απλώνονται στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης μέχρι τον Νοέμβριο.

Με αφορμή τις δύο επετείους-ορόσημα, τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή το 1944 και τα 50 χρόνια από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, η έκθεση γυρνά τον χρόνο πίσω και παρουσιάζει μια πόλη ζωντανή, την Αθήνα, που γιορτάζει την ελευθερία της σε δύο διαφορετικές ιστορικές στιγμές. Στόχος της έκθεσης, της μοναδικής που τιμά ταυτόχρονα και τις δύο αυτές επετείους, είναι η ανάδειξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

“Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά” – Δωρεάν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης

Την ατομική έκθεση της εικαστικού Κυριακής Χριστακοπούλου με τίτλο “Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά”, παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση επιμερίζεται σε δύο ενότητες στον εκθεσιακό χώρο. Στην πρώτη φιλοξενούνται και αναπτύσσονται δώδεκα έργα (διαστ.1.70×0.45εκ.) δουλεμένα με μικτή τεχνική, κάρβουνο, κιμωλία και χαρτί πάνω σε ξύλο, όπου απεικονίζονται γυναικείες μορφές με παραδοσιακές φορεσιές. Η ιδιαιτερότητα αυτών των μορφών έγκειται στα συμβολικά στοιχεία, που η Κυριακή Χριστακοπούλου επιλέγει ως μηνύματα εξωλεκτικής επικοινωνίας και ταυτότητας της γυναίκας στην κοινότητα που ζούσε. Επιλέγει μορφές μικρών ζώων, φίδια, έντομα, πουλιά, τα οποία ξεχωρίζει από τα κεντίδια της φορεσιάς και τα αφήνει να την διατρέχουν, να κάθονται πάνω της, να συνυπάρχουν αρμονικά με την γυναικεία φύση, θέλοντας να τονίσει ότι ο ζωικός κόσμος νοηματοδοτεί την λαϊκή ζωή και έμπνευση, αποτελώντας ιδιαίτερο θεματικό κύκλο της λαϊκής τέχνης.

Γιώργος Ταττάκης – Έκθεση “Καρυάτις Αιθήρ”

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με το Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας / Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια, παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τατάκη με τίτλο “Καρυάτις Αιθήρ”. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 Ιουλίου 2024 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 στον εκθεσιακό χώρο αναχωρήσεων του αερολιμένα.

Η “Καρυάτις Αιθήρ” αποτελεί μια οπτική περιήγηση στην ιστορία και την ομορφιά της τοπικής γυναικείας ενδυμασίας της Ελλάδας. Μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Γιώργου Τατάκη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο της ελληνικής κληρονομιάς που κρύβεται πίσω από τις ενδυμασίες των γυναικών από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός – “Ψαλμικά”

Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki εγκαινιάζει τον νέο της χώρο στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην Πλατεία Ομονοίας με την νέα ατομική έκθεση του Μανώλη Δασκαλάκη Λεμού με τίτλο Ψαλμικά που θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου 2024.

Τα Ψαλμικά προσκαλούν το κοινό σε έναν χώρο όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας θολώνουν, δίνοντας αφορμή για σκέψη γύρω από τη μεταμορφωτική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η έκθεση διερευνά τη σύγκλιση ονείρων, αναμνήσεων και οραμάτων, όλα με τη διαμεσολάβηση μιας σειράς προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης δημιουργίας εικόνων, σχεδίων και κειμένων που ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει σχολαστικά τα τελευταία έξι χρόνια, ξεκινώντας από τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και την ομάδα του στο Computer Science and AI Lab του Πανεπιστημίου MIT.

“La Mia Maria” – Δωρεάν happening για παιδιά

Μουσείο Μαρία Κάλλας
Βασίλης Λαμπίρης

Πού θα ταξιδέψει η δική σου carte postale; Τα Σάββατα και τις Κυριακές του Αυγούστου, από τις 10:00 έως τις 12:00 π.μ., παιδιά όλων των ηλικιών θα μπορούν να δημιουργήσουν την δική τους αναμνηστική carte postale με την προσωπογραφία της Μαρίας Κάλλας χρησιμοποιώντας την τεχνική stencil.

Σε αυτήν τη διασκεδαστική δράση, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τη μεγάλη ντίβα της όπερας μέσα από μια καλλιτεχνική διαδικασία γεμάτη χρώματα και φαντασία. Φεύγοντας, θα έχουν ένα μοναδικό ενθύμιο, που θα τους θυμίζει την ξεχωριστή αυτή γνωριμία με την δική τους Μαρία Κάλλας.

Υπαίθρια φωτογραφική έκθεση δωρεάν στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ

Άλεξ Μυλωνά
Άλεξ Μυλωνά στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ Γιάννης Κουσκούτης

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά -με σύγχρονους όρους- προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).

Το σκεπτικό της έκθεσης στην Εσπλανάδα επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.

Park Your Cinema Kids – Δωρεάν προβολή στο ΚΠΙΣΝ

Οι μικροί θεατές και οι οικογένειές τους είναι καλεσμένοι και φέτος στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ για να ανακαλύψουν αρχαίους μύθους, κλασικά παραμύθια και ιστορίες με φαντασία, μάγια και μυστήρια μέσα από συναρπαστικές ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action, για όλες τις ηλικίες.

Το Σάββατο 24/08 στις 21.00 με ελεύθερη είσοδο ο “Βίκινγκ και το Μαγικό Σπαθί” (2019) σε σκηνοθεσία Eric Cazes. Ο Βικ ονειρεύεται να σαλπάρει με τον πατέρα του σε μέρη μακριά από τις σκανδιναβικές ακτές. Αλλά εκείνος δεν είναι και πολύ σίγουρος ότι ο γιος του έχει τα προσόντα να γίνει ένας τρανός και αληθινός Βίκινγκ. Όλα αλλάζουν όταν ο πατέρας του αρπάζει ένα μυστηριώδης σπαθί από τον μεγαλύτερο εχθρό του. Ο Βικ ξαφνικά βρίσκεται να ζει την περιπέτεια της ζωής του. Η ταινία θα προβληθεί σε Sensory Friendly προβολή και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα