Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 25-27/10

Διαβάζεται σε 8'
Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 25-27/10
Pexels photo

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Μέσα του Οκτώβρη και εμείς συνεχίζουμε να σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες, για την Παρασκευή 25 και το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα καθώς θα διεξαχθεί ο «28ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας», δείτε ποιοι δρόμοι θα κλείσουν.

Διάβασε μερικές ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις 25-27/10 χωρίς πορτοφόλι.

Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας GuruShots

Η διεθνής φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots θα φιλοξενηθεί για μία ακόμα φορά από τη Blank Wall Gallery στην Αθήνα με δύο εκθέσεις και αυτή τη φορά. Η πρώτη έκθεση έχει τίτλο “My Exhibition shot” και είναι μία συλλογή από φωτογραφίες που οι φωτογράφοι έχουν επιλέξει ως τις καλύτερες που έχουν και αυτές που τους εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο. Στη δεύτερη έκθεση, οι φωτογράφοι παρουσιάζουν φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα αντικείμενο το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο, σε μία έκθεση με τίτλο “Solo – Single Subject”. Και στις δύο εκθέσεις υπάρχει ένα πλήθος φωτογραφιών από φωτογράφους από όλο τον κόσμο σε τυπωμένη αλλά και ψηφιακή μορφή. Οι δύο αυτές εκθέσεις στέκονται η μία δίπλα στην άλλη και αλληλοσυμπληρώνονται. Έναρξη: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, 20:00.

Third Life  – Δωρεάν εικαστική έκθεση

Το Third Life είναι ένα μετά-οικολογικό μανιφέστο, μία νέα συμφωνία με το μη ανθρώπινο. Ο Μάσσος δεν ζωγραφίζει απλώς τοπία, δημιουργεί τοπία/τόπους, φυσικές ενότητες που περικλείουν πολιτισμικές οντότητες. Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα έργα σε δύο ενότητες. Από τη μία η εξουσιαστική τάση του ανθρώπου στον τόπο/τοπίο και από την άλλη η Τρίτη Ζωή, ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με το τοπίο/τόπο.

Με τον όρο Third Life o Μάσσος προτείνει μία νέα εποχή κατά την οποία η ανθρωπότητα πρέπει να υπερκεράσει τον εαυτό της, να αναστοχαστεί την έννοια της φύσης και του πολιτισμού επανεξετάζοντας την επικράτησή της στη γη.

Για ακόμα μία φορά ο Μάσσος δημιουργεί αλληγορίες και αιώνια τοπία με συμβολισμούς, παραμένοντας ωστόσο πιστός στην κατά τα άλλα ρεαλιστική ζωγραφική, η οποία όμως αποφεύγει τη θορυβώδη απόδειξη της δεξιοτεχνίας. Τα έργα του, τόσο φανταστικά όσο και σουρεαλιστικά, φαίνονται εκ πρώτης όψεως γαλήνια. Μετά από μία πιο στενή παρατήρηση ωστόσο η ανατροπή των πραγματικών συνθηκών παρουσιάζεται εγγενώς απειλητική. Θα καταφέρει η ανθρωπότητα να ξεπεράσει τον εαυτό της ή μήπως η υπέρβαση του ορίου είναι η πτώση προς το δαιμονικό;

“Echoes of Mexico” – Δωρεάν στην CL Art Gallery

Η CL Art Gallery στην Αθήνα φιλοξενεί την έκθεση “Echoes of Mexico” – Art Beyond Borders, μια ομαδική έκθεση τέχνης με έργα από οκτώ διακεκριμένους Μεξικανούς καλλιτέχνες. Γνωρίστε από κοντά 8 καταξιωμένους καλλιτέχνες από το Μεξικό και μοιραστείτε μαζί τους αυτή την μοναδική εμπειρία για την έμπνευση και την δημιουργία των έργων τους. Τα έργα φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Christina Lappa Gallery Athens. Ζήστε τον πολιτισμό και την κουλτούρα του Μεξικού αποτινόμενη στον καμβά.

Στην “Echoes of Mexico”, οι καλλιτέχνες διερευνούν την καλλιτεχνική δημιουργία πέρα από τα παραδοσιακά όρια του καμβά, παρουσιάζοντας έργα που συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές. Με πλούσιες εικαστικές αναφορές στη μεξικανική παράδοση αλλά και σύγχρονες αισθητικές αναζητήσεις, η έκθεση προσκαλεί το κοινό σε ένα πολυδιάστατο ταξίδι στον καλλιτεχνικό κόσμο του Μεξικού.

“Το καλάθι της νοικοκυράς” – Δωρεάν στη γκαλερί “7”

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου η γκαλερί “7” παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της Αθηνάς Λατινοπούλου με τίτλο “Το καλάθι της νοικοκυράς”. “Μέσα από το έργο του, ο καλλιτέχνης, οφείλει νομίζω, να περνάει ιδέες και μηνύματα που έχουν πολιτική και κοινωνική χροιά, να παίρνει θέση για τα γεγονότα της εποχής του, να καταδικάζει, να επικρίνει, να στηρίζει.

Όταν η σκληρότητα μιας βίαιης πραγματικότητας, γίνεται έργο τέχνης, όταν ο καμβάς γίνεται όπλο στα χέρια του καλλιτέχνη, (Πικάσο Γκουέρνικα) για να καταδικάσει μια αλήθεια που σοκάρει, τότε συνειδητοποιεί κανείς, πόσο δυνατή μπορεί να είναι η τέχνη και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο έκφρασης, αλλά και καθοδηγητικό εργαλείο αφύπνισης.

Ο Πικάσο είπε: Το έργο τέχνης δεν εξυπηρετεί μόνο τον τοίχο που θα κρεμαστεί ούτε το τραπεζάκι που θα τοποθετηθεί ούτε τις τσέπες κάποιων που δημοπρατούν, αλλά εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τις συναισθηματικές ανάγκες των ανθρώπων!

Δωρεάν στη γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Η γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή μας προσκαλεί στην αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά με τίτλο “Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας” (Divine Personality Disorder). Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη από το 1996 μέχρι σήμερα, όπως πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις.

Τα θέματα των έργων εξερευνούν ψυχολογικά τραύματα, σεξουαλικότητα, καταναλωτισμό, κοινωνική τάξη και χιούμορ, μέσα από τη φαντασία και τις καρικατούρες. Μέσω του alter ego του, της κυρίας Τεπενδρή, ο Κακανιάς αναλύει την ελληνική ταυτότητα και τον κοσμοπολιτισμό, ενσωματώνοντας στοιχεία της σύγχρονης κουλτούρας και αναφορές στην ελληνική επανάσταση.

Μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή θα καθοδηγεί τους επισκέπτες μέσα από τον κόσμο του καλλιτέχνη, με έργα εμπνευσμένα από την κλασική ζωγραφική. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης σατιρικές αναφορές σε προηγούμενες δουλειές του, καθώς και ηχογραφήσεις που προσθέτουν άλλη διάσταση στο έργο του.

Σκιές” Eικαστικό αφιέρωμα στον John Cassavetes

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει στο πλαίσιο του 37ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την έκθεση “Σκιές” ως φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής, John Cassavetes. Τέσσερις νέοι εικαστικοί, ο Αλέξανδρος Βέργης, η Κατερίνα Χριστοπούλου, ο Βασίλης Παφίλης και η Βιργινία Αξιώτη, φωτίζουν με τα έργα τους έναν κόσμο σκιών, τον φιλμικό κόσμο του John Cassavetes, σε επιμέλεια του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Η ταινία Σκιές (1959) του John Cassavetes, γίνεται αντικείμενο και πεδίο συνάντησης της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο. Με την έκθεση αυτή γεννιέται ένας γόνιμος διάλογος της κινηματογραφικής μαυρόασπρης ατμόσφαιρας του τέλους του 1950 με την ζωντανή, πολύχρωμη εικαστική γλώσσας μίας νέας εποχής, της σημερινής. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Ο Cassavetes, ο ριζοσπάστης, πρωτοπόρος σκηνοθέτης με τη λιτή, αυτοσχεδιαστική, ανθρωποκεντρική φιλμική φόρμα δίνει με την ταινία του την πρώτη ύλη και τις αφορμές για να μετασχηματιστούν οι “Σκιές” του, σε μία ζωγραφική πανδαισία χρωμάτων, μορφών, τεχνικών και ξεχωριστών υλικών. Οι ρευστές μαυρόασπρες εικόνες του φιλμ, οι αυτοσχέδιοι ρυθμοί, η εκφραστική ελευθερία, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις και οι συναισθηματικές εντάσεις μεταφράζονται εδώ από τους τέσσερις δημιουργούς με ένα εικαστικό λεξιλόγιο γεμάτο χρωματικό παλμό, απρόβλεπτες συναρτήσεις υλικών, ελεύθερους ζωγραφικούς αυτοσχεδιασμούς και ζωντανό, πλαστικό αίσθημα”.

“Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata – Δωρεάν στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση “Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως” στην Αίθουσα των Περιοδικών του Εκθέσεων. Πρόκειται για τον καρπό συνεργασίας πολλών επιστημόνων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αναδείξουν τον πολιτισμό μιας περιοχής στη νότια άκρη της Ιταλίας, στο κέντρο του κόλπου του Τάραντα, της Οινωτρίας γης, της σημερινής Basilicata. Μέσα από αυτή την έκθεση, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στο μέρος αυτό που ονομάστηκε αργότερα Μεγάλη Ελλάδα.

Η έκθεση οργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας – Γενική Διεύθυνση Μουσείων της Ιταλίας, σε συνεργασία με τα Εθνικά Μουσεία της Matera και την Περιφερειακή Διεύθυνση των Εθνικών Μουσείων της Basilicata και το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας. Πραγματοποιείται επίσης με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης.

Παράλληλα με την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης, θα παρουσιάζονται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας σε μία προθήκη περίπου 20 αντικείμενα από την περιοχή της Basilicata. Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου.

“Χριστίνα Μόραλη… Με τα τσαρούχια”

 Στη Γκαλερί Σκουφά, στο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Metropolis, η κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη παρουσιάζει την έκθεση “Χριστίνα Μόραλη… Με τα τσαρούχια”, όπου αναδεικνύει νέες δημιουργίες εμπνευσμένες από την pop art. Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι το τσαρούχι, το οποίο έχει γίνει σήμα κατατεθέν της δουλειάς της, πλαισιωμένο από κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα.

Στον χώρο, τα τσαρούχια παρουσιάζονται σε έντονα χρώματα και πλαισιώνονται από κεραμικά βάζα και πιατέλες εμπνευσμένες από ελληνικά κεντήματα. Η έκθεση δεν έχει συγκεκριμένο θέμα, αλλά αναζητά έναν διάλογο με την Ελληνικότητα. Η Μόραλη χαρακτηρίζει τη δουλειά της ως μια “συνομιλία” με τα υλικά και τους πειραματισμούς της, επισημαίνοντας τη σημασία του παιχνιδιού και της σάτιρας στη ζωή και την τέχνη. Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, 19:30-21:30.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα