Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις που σε περιμένουν χωρίς είσοδο την Τρίτη 8/11

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις που σε περιμένουν χωρίς είσοδο την Τρίτη 8/11
Pixabay

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε με δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα στην Αθήνα, δωρεάν την Τρίτη 8/11. Ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί, αλλά να μην ξοδέψει.

“Με τα λόγια (γίνεται)” – Η ποίηση των κινηματογραφιστών με τον Τάκη Σπετσιώτη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, έχοντας αφιερώσει έντεκα χρόνια στην παρουσίαση της ποίησης από όσες/ους την γράφουν και την μεταφράζουν, ξεκινούν την δωδέκατη περίοδό τους με προσκλήσεις σε δημιουργούς άλλων τεχνών, που θα παρουσιάσουν την δική τους σχέση με την ποίηση: μέσω των ποιημάτων που αγαπούν, αλλά και μέσω του ίδιου του έργου τους.

Στην πρώτη φετινή εκδήλωση, προσκεκλημένος είναι ο κινηματογραφιστής Τάκης Σπετσιώτης. Ο Τάκης Σπετσιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές.

Ανάμεσα στις κυριότερες δουλειές του στην εικόνα είναι οι ταινίες: Η Λίζα και η άλλη, Καλλονή, Στην αναπαυτική μεριά, Μετέωρο και Σκιά (με θέμα τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη· Α’ Κρατικό Βραβείο Υπουργείου Πολιτισμού, 1986), Εις το φως της ημέρας (πάνω στο ομώνυμο, μοναδικό διήγημα του Κ.Π. Καβάφη), και Κοράκια (πάνω στο διήγημα “Το παράπονο του νεκροθάπτου” του Εμ. Ροΐδη). Έχει επίσης εκδώσει τα βιβλία πεζογραφίας και μελετών: Χαίρε Ναπολέων, Δελτίον ταυτότητος, Ταχτσής – Δεν ντρέπομαι, Τριανδρίες και Σία, Το άλλο κρεβάτι, Γραμματικός σ’ ένα παιδί του δρόμου, και Ναπολέων Λαπαθιώτης – Ξεδιάλεγμα.

Σημείωση: Δυνατότητα παρακολούθησης και online μέσω live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το κανάλι της στο YouTube.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής “Το Τραγούδι της Γης”

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, στις 6:30 μ.μ., εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο “Το Τραγούδι της Γης”, στo πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” με την ιστορικό τέχνης Ελένη Αθανασίου, με στόχο την ανάδειξη του έργου σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 25 ζωγραφικά έργα των Χρύσα Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Αχιλλέα Χρηστίδη, θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Η έκθεση “Το Τραγούδι της Γης” πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος. Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο. Με λίγα λόγια, εξετάζουν τον τρόπο που βλέπει το μάτι. Η θεματολογία τους περιορίζεται στις σκηνές της υπαίθρου. Λάδια, ακρυλικά και μικτές τεχνικές προσπαθούν να αποδώσουν το σήμερα σύμφωνα με τις εικαστικές τάσεις της εποχής μας αλλά και με διάθεση ποιητική.

Χρησιμοποιούν την παλέτα τους για να εκφράσουν το συναίσθημα, το πάθος και την ένταση. Εμφανείς είναι οι έμμεσοι απόηχοι τόσο από την Βυζαντινή τέχνη όσο και από τα ευρωπαϊκά κινήματα της πρώιμης Αναγέννησης αλλά και του τέλους του 19 ου και των αρχών του 20ου αι., που αποτύπωναν φωτογραφικά και με ρομαντική διάθεση τη Γη, έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην έλευση του μοντερνισμού, όπου οι καλλιτέχνες επιλέγουν μια πιο ελεύθερη πινελιά και δημιουργούν τοπία με αφηγηματικές ενίοτε τάσεις, απαλλαγμένα από τους κανόνες της φωτογραφικής αποτύπωσης και του ρεαλισμού.

Γιώργος Σταθόπουλος έκθεση “Νήσος Ουτοπία

Η Sianti Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου με τίτλο “Νήσος Ουτοπία”, ένας τίτλος, που αποτυπώνει το ίδιο το εργαστήριο του καλλιτέχνη.

Πίνακες με ζωηρά χρώματα και σύμβολα κλασικά-παραδοσιακά, νεανικά γυναικεία πρόσωπα ή ποδηλάτισσες με σχεδόν γυμνό τον βωμό επί σέλας, σφριγηλά αγόρια ή και ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε μετέωρα κτίσματα συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μιας εκρηκτικής χίμαιρας.

Ο Σταθόπουλος, ζωγραφίζει τις εντυπώσεις μιας καθημερινής οπτικής εμπειρίας με βάση τα εσωτερικά του βιώματα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα στον προσωπικό του χρόνο. Με ανατριχιαστική ηρεμία, προσήλωση και μαστοριά φιλοτεχνούνται χορογραφημένες καθημερινές σκηνές, που ισορροπούν ανάμεσα στις σοβαρές ανησυχίες και το χιούμορ, στην αλήθεια και την παραίσθηση.

Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στις 19:30. siantigallery.com.

Ileana d’Orleans ατομική έκθεση στην γκαλερί Contemporary Athens

Η Ileana d’Orleans παρουσιάζει τη νέα της σειρά ζωγραφικής και σχεδίων στην Ελλάδα έπειτα από πολλά χρόνια, φιλοξενούμενη από την γκαλερί Contemporary Athens. Η Ελλάδα και το φως της, της ενέπνευσε την αγάπη για τα χρώματα.

Τα Μαθηματικά την βοήθησαν να βρει ισορροπία και αρμονία στη σύνθεση των έργων της, και η αγάπη της για την τέχνη της έδωσε το μέσο να συνδυάσει χρώμα και τεχνική για να κάνει τη ζωή πιο ευχάριστη και τους τοίχους πιο φωτεινούς.

Εγκαίνια: 3 Νοεμβρίου στις 19:00. el.contemporaryathens.

Υπαίθρια έκθεση “Πόλεις του Αύριο – Cities of Tomorrow”

"Πόλεις του Αύριο" - "Cities of Tomorrow" Δήμος Αθηναίων

Ένα πέρασμα από τη Βασιλίσσης Όλγας λίγο πριν πάμε τη βόλτα μας στον Εθνικό Κήπο ή στους Κήπους του Ζαππείου, ίσως αποτελέσει τροφή για σκέψη! Πώς είναι η πόλη μας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να αποκτήσει στο μέλλον. Περισσότερη συμπερίληψη; Σεβασμός στον δημόσιο χώρο; Προσβασιμότητα και πιο πολλές οάσεις πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας;

Συνολικά 42 έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης που φαντάζονται τις πόλεις του μέλλοντος, στην υπαίθρια Έκθεση με τίτλο “Πόλεις του Αύριο” – “Cities of Tomorrow” στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, στην “καρδιά” της Αθήνας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα