Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου
Φωταγώγηση ΚΠΙΣΝ - Σιντριβάνια ΚΠΙΣΝ

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και ενώ τα Χριστούγεννα πλησιάζουν;

“Μανώλης Καλομοίρης: 60 χρόνια μετά”

Η Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη και την πρόσφατη απόκτηση του αρχείου του, συμμετέχει στη σειρά των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής προς τιμήν του συνθέτη, με έκθεση για τη ζωή και την πολυσχιδή δράση του.

Ο Μανώλης Καλομοίρης (Σμύρνη 1883 – Αθήνα 1962) καθόρισε με τη δράση του σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της μουσικής ζωής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα megaron

Εμβληματική μορφή και πρωτεργάτης της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, ο Μανώλης Καλομοίρης (Σμύρνη 1883 – Αθήνα 1962) καθόρισε με τη δράση του σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της μουσικής ζωής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Μέσα από παρτιτούρες, αλληλογραφία, κείμενα, προγράμματα συναυλιών, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα μοναδικά τεκμήρια που περιλαμβάνει το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχείο του, σκιαγραφείται το πρόσωπό του και η εποχή του.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Μαΐου 2023. Διάρκεια περιήγησης στην έκθεση: 30 λεπτά. Δευτέρα 12.12.2022, 10:00. megaron.gr.

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Προκυμαία”

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου προβολών “Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά το κοινό του”, παρουσιάζει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, το ντοκιμαντέρ “Η Προκυμαία” (Ελλάδα | 2022, Διάρκεια: 75’), του Άγγελου Κοβότσου, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Η ταινία ζωντανεύει τον σπουδαίο πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί στη Σμύρνη πριν την καταστροφή της, το 1922. Η συνύπαρξη διαφορετικών εθνών, λαών, γλωσσών και νοοτροπιών σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κράμα, η οποία εκφράστηκε στην τέχνη, την καθημερινή ζωή, τις επιχειρήσεις, αντικατοπτριζόταν και στην προκυμαία, το περίφημο QUAI της Σμύρνης. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου “Η Προκυμαία της Σμύρνης” (Εκδόσεις Καπόν).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Άγγελο Κοβότσο και τους συγγραφείς-ερευνητές, Γιώργο Πουλημένο και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-17:00.

“Μνήμες του δρόμου”

michelisfoundation

Με τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών συνεργασίας με το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, φιλοξενεί την έκθεση με θέμα “Μνήμες του δρόμου”, σε επιμέλεια Βαγγέλη Αθανασόπουλου, παρουσιάζοντας ανέκδοτο αρχειακό υλικό του Serge Collet και της ομάδας Μνήμη (Mnémé).

Ο Serge Collet (1950–2016) ήταν Γάλλος εθνολόγος ο οποίος το 1978 ίδρυσε την ομάδα Μνήμη (Mnémé), μια ανεξάρτητη ερευνητική πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν οι José Cordon, Yvette Izabel – στην οποία οφείλουμε τις φωτογραφίες της έκθεσης -, και Marcel Scheer. Η ομάδα Μνήμη αφιερώθηκε στη συστηματική καταγραφή, ταξινόμηση και μελέτη των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές αυτής του 1980, παράγοντας ένα εκτενές και ανεκμετάλλευτο ακόμη αρχείο.

Η έκθεση εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ εικόνας και σώματος, φωτογραφίας και γνώσης, αρχείου και συλλογικής μνήμης, μέσα από μία επιλογή αρχειακών φωτογραφιών, που αφορούν μία συγκεκριμένη διαδήλωση. Αυτή της 23ης Μαρτίου 1979, γνωστή και ως Πορεία στο Παρίσι των εργατών της χαλυβουργικής βιομηχανίας. H διαδήλωση αυτή ήταν το αποκορύφωμα της κινητοποίησης των εργατών και των κατοίκων των περιοχών της Βόρειας Γαλλίας που πλήττονταν άμεσα από το σχέδιο Νταβινιόν για την “αναδιάρθρωση” της χαλυβουργικής βιομηχανίας, το οποίο προέβλεπε 22.000 απολύσεις.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη, 10:00 – 15:00 | Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή, 12:00 – 20:00. Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή – Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα. michelisfoundation.gr.

Φωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

ΚΠΙΣΝ - Φωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο - Light Piano 2.0 των Arion de Munck και Mark Ridder Danae Kokkinaki

Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος τέσσερις φωτιστικές εγκαταστάσεις κορυφαίων ξένων δημιουργών (“Light Piano” των Arion de Munck και Mark Ridder, “Submergence” των Squidsoup, “Halo” των Venividimultiplex, “Light Holders” του Jonas Vorwerk) αλλά και μία ελληνική συμμετοχή, η “Πομπή”, των Γιώργου Νίκα και Ελένης Μαραγκάκη, που επιλέχθηκε, για πρώτη φορά, μέσα από ανοιχτή πρόσκληση (open call), συνθέτουν για μια ακόμα χρονιά ένα παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Φωτιστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, ορατές από απόσταση, προορισμένες για έκθεση σε δημόσιο χώρο, συνομιλούν δυναμικά με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική, εντυπωσιακή εμπειρία καλώντας τον να αλληλεπιδράσει μαζί τους, να τις φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί. 01/12/2022-08/01/2023, 17.00-00.00.

“Συνύπαρξη 3” στο Μετς Κέντρο Τεχνών

"Συνύπαρξη 3" - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ στο Μετς Κέντρο Τεχνών

Τρεις καλλιτέχνες συνδιαλέγονται σε έναν εξπρεσιονιστικό διάλογο που διεγείρει τον εικονοποιητικό μηχανισμό της φαντασίας. Κρυφές σκέψεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις έρχονται στο προσκήνιο. Το βλέμμα του θεατή έρχεται να προσδιορίσει το χωρόχρονο και να αποδώσει δικές του ερμηνείες. Στο έργο του Βασίλη Γέρου, ο καλλιτέχνης γίνεται ένας σύγχρονος αστροναύτης, αστρικός πειρατής ή ρομαντικός άστρο-συλλέκτης, αιχμαλωτίζοντας, κρυφά, κομμάτια του φλοιού της σελήνης.

Ο Γιάννης Τζερμιάς, με τη σειρά του, μας καταθέτει τον κόσμο μιας απομονωμένης εσωτερικής φωνής. Το κενό στο έργο του Γ. Τζερμιά αποτυπώνεται γοερό, παγωμένο, άγονο, παταγονικό. Είναι η απουσία βιοτικών παραγόντων ενός ουτοπικού οικοτόπου. Και τέλος, με τον διάχυτο ερωτισμό, τα αισθησιακά γυμνά και τα πράσινα ελαιο-τοπία του Αριστομένη Κατσούλα ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε την απουσία, με ζωή.

Μέχρι 17/12/2022. ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς, 11636, Τηλ: +30 211 113 4262. 7. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17.00-20.30 Τετάρτη και Σάββατο: 11.οο-15.οο Κυριακή: κλειστά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα