Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου
Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.
- 23 Ιανουαρίου 2023 06:55
Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.
Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.
2 ταινίες στη μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Το Goethe-Institut Athen και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος μας προσκαλούν σε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό πρόγραμμα στη μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στις 23 Ιανουαρίου (18:00) θα προβληθούν η ταινία “Το τραγούδι του Φοίνικα” (2014) του Christian Petzold και το ντοκιμαντέρ “Εικόνες του κόσμου και η εγγραφή του Πολέμου” (1988) του Harun Farocki.
Στο τραγούδι του Φοίνικα [Phoenix, Christian Petzold, Γερμανία, 2014] λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια Εβραία, η Νέλι, επιστρέφει στη Γερμανία, με παραμορφωμένο όμως πρόσωπο από τα τραύματα που υπέστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο πρώην σύζυγός της Τζόνι δεν έχει ιδέα ότι επέζησε. Η Νέλι τον αναζητά, παρόλο που κάποτε την πρόδωσε στους Ναζί – τουλάχιστον η φίλη της Λένε είναι πεπεισμένη γι αυτό. Ο Τζόνι δεν θα την αναγνωρίσει -αντιλαμβάνεται μόνο μια σαφή ομοιότητα, την οποία και θέλει να εκμεταλλευτεί:
Η Νέλι θα υποδυθεί τη σύζυγό του, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει την περιουσία της νεκρής γυναίκας. Το Phoenix αφηγείται την ιστορία μιας επιστροφής που δεν είναι πλέον δυνατή και μιας ταυτότητας που μάλλον έχει χαθεί για πάντα.
Στις “Εικόνες του κόσμου και η εγγραφή του πολέμου” [Bilder der Welt und Inschrift des Krieges, Harun Farocki, Γερμανία, 1988] βλέπουμε ένα κινηματογραφικό δοκίμιο γύρω από την αντίληψη και τη βιομηχανική παραγωγή. Η ταινία εστιάζει στη φωτογραφία και τη χρήση των εικόνων, καθώς και στο ζήτημα του αντίκτυπου του πολέμου στην πραγματικότητα, όπως αυτή απεικονίζεται. Τον Απρίλιο του 1944, Αμερικανοί πιλότοι έβγαλαν αεροφωτογραφίες του Μπούναβερκε, χωρίς να γνωρίζουν ότι είχαν φωτογραφήσει και το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Οι φωτογραφίες αναλύθηκαν για πρώτη φορά σωστά μόλις το 1977.
Ποια είναι η σχέση μας με το στοιχείο του νερού;
Τα Ινστιτούτα Goethe στη Μεσόγειο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν μια σειρά ψηφιακών χαρτών σχετικά με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου.
Σε αυτό το πλαίσιο καλλιτέχνες και δημιουργοί σε συνεργασία με επιστήμονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν διαδραστικούς χάρτες μέσα από τους οποίους αναδύεται μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού.
Για τον ψηφιακό χάρτη που αφορά την Ελλάδα, οι τοπικοί εταίροι του έργου – η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού Commonspace και η ομάδα έργου του γεωγράφου-βιολόγου Σταμάτη Ζόγκαρη επικεντρώνονται στην πόλη της Αθήνας. Η έρευνά τους γύρω από τον αστικό χώρο και τη βιοποικιλότητα των λιγοστών υδάτινων στοιχείων της πόλης συναντώνται στο Goethe-Institut Athen για να δημιουργήσουν μια εγκατάσταση που δίνει στο κοινό της πρωτεύουσας πρόσβαση σε έναν μέχρι τώρα «αθέατο» χάρτη του νερού.
Σχεδιασμένος από την Αθηναία αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, ο διαδραστικός χάρτης της Αθήνας «ζωντανεύει» στον χώρο του Goethe-Institut Athen, όπου και φιλοξενείται. Ακόμη, μια γωνιά ανάγνωσης στο Ινστιτούτου είναι αφιερωμένη στους τίτλους της βιβλιοθήκης για το νερό ως φυσικό πόρο.
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000, Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαρτίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 09:00 – 22:00, Παρασκευή 09:00 – 17:00, Σάββατο 09:00 – 14:00.
H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση “Βιβλία της Μικρασίας”
Η έκθεση παρουσιάζει τη σπουδαία συλλογή μικρασιατικών εκδόσεων, χειρογράφων και τεκμηρίων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης από το 1764 έως το 1922, εστιάζοντας στη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών τυπογραφείων με επίκεντρο τη Σμύρνη (η “Σμυρναϊκή Βιβλιογραφία” καταγράφει πάνω από 2.000 εκδόσεις), καθώς επίσης τις Κυδωνιές και την Τραπεζούντα. Tο βιβλίο, σαν πολιτισμικό αγαθό, συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την πολιτική και θρησκευτική δραστηριότητα των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας.
Η έκθεση ξεδιπλώνεται μέσα στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με αφετηρία την παρουσίαση του χώρου και των ανθρώπων της πολυπολιτισμικής Μικράς Ασίας, μέσα από χάρτες, ιστορικά και γεωγραφικά βιβλία του 19ου αιώνα, σπανιότατες καραμανλίδικες και φραγκοχιώτικες εκδόσεις, καθώς και λεξικά.
Μοναδικά ιστορικά τεκμήρια της εποχής που αποκτήθηκαν πρόσφατα συμπληρώνουν το πανόραμα της εποχής: το χειρόγραφο σημειωματάριο ενός δάσκαλου που μαθήτευσε στη Σχολή των Κυδωνιών, το λεύκωμα ενός Σμυρνιού εφήβου, το ημερολόγιο ενός στρατιώτη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από την Καταστροφή της Σμύρνης του σκηνοθέτη Ελία Καζάν.
Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Διάρκεια έκθεσης έως 28.02.2023. Χώρος: Κεντρικό Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Αθήνα). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00 – 16:30. Πέμπτη: 9:00 – 19:30. Σάββατο: 9:00 – 13:30.
Περιοδική έκθεση μικτής πραγματικότητας “Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος”
Tο έργο “Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος”, αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, το οποίο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας για τις επόμενες γενιές.
Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας φιλοξενεί αυτή τη συναρπαστική έκθεση μικτής πραγματικότητας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο επίπεδο 0 και σας προσκαλεί να περιηγηθείτε και να εξερευνήσετε ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια. Ταξιδέψτε στον χρόνο και κάντε στάση στο 173 μ.Χ. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα αξιοθέατα και τα ψηφιακά μνημεία. Ακούστε τους ήχους των Αρχαίων Αγώνων και γίνετε μέρος της ιστορίας τους.
Παράλληλα εξερευνήστε λεπτομερώς τα ιστορικά μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας σε πλήρη τρισδιάστατη μορφή μέσω web από τους υπολογιστές που είναι διαθέσιμοι στην αίθουσα. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με φωνητικά μηνύματα ή μέσω κειμένου και εκφράστε τις κοινές πεποιθήσεις και τους τρόπους με τους οποίους οι λαοί αλληλοσυνδέονται μέσα από την κοινή τους ιστορία και τα γεγονότα.
Info: athensolympicmuseum.org. Δευτέρα – Πέμπτη : 9.00 – 17.00. Παρασκευή : 9.00 – 21.00, Σάββατο – Κυριακή : 10.00 – 21.00.
Βασίλης Θεοχαράκης έκθεση ζωγραφικής “Στην Άκρη”
Ο Βασίλης Θεοχαράκης συνεχίζει ακατάπαυστα να μας ξαφνιάζει με τη συνέπεια και τη δύναμη της αλήθειας του ζωγραφικού του κόσμου. Η τρέχουσα έκθεση, με το γνώριμο ζωγραφικό του ύφος, κουβαλά την ανάσα της Ελλάδας. Ογδόντα περίπου έργα, ελαιογραφίες και υδατογραφίες, της χρονικής περιόδου 2012-2022, ολοκληρώνουν τη φυσιογνωμία της. Πρόκειται για μοναδικά τοπία, που αντανακλούν την αξεπέραστη ομορφιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και των ανεξερεύνητων δασών.
Ο Θεοχαράκης συνεχίζει παθιασμένα να ζωγραφίζει την άκρη μιας παραλίας, κάθε φορά από ένα διαφορετικό μέρος του τόπου μας, παραμένοντας σταθερός στις αρχές του: σχεδιαστική οξύτητα, αρμονικές χρωματικές αντιπαραθέσεις, σοφή συνθετική δομή. Η τέχνη για τον ίδιο είναι πάντα πηγή γνώσης. Έτσι, μας παραδίδει έναν κόσμο πρωτόφαντων ζωγραφικών εικόνων, που ενδυναμώνουν την πεποίθηση μας ότι εδώ αρχίζει ένα δικό του ταξίδι που δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς συμβαίνει στα όνειρα.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ενότητα των πρόσφατων τοπίων του και των τριάντα πέντε υδατογραφιών του που αποκαλύπτουν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τη συνέπεια και το πάθος του απέναντι στη ζωγραφική και τη φύση. Μέσα από αυτά τα έργα μας ταξιδεύει σε χώρους, εκεί όπου, πέρα από την αδιατάρακτη σιωπή, κυριαρχούν αδιάκοπα το μυστηριακό φως και τα διαρκώς παλλόμενα στοιχεία της φύσης.
Info: Επιμέλεια έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς. Κάθε Τετάρτη στις 13:00 και κάθε Παρασκευή στις 16:00, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση. Κράτηση εδώ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις