Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης – Pheromone Spa The Breeder

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και ενώ τα Χριστούγεννα πλησιάζουν;

“Fountains of Mojitos” της Εύης Δημητρίου

To Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν την παράσταση χορού, με τίτλο “Fountains of Mojitos”, σε δημιουργία Εύης Δημητρίου.

To έργο είναι σε δραματουργία του Βέλγου δραματουργού Guy Cools, και σε συν-δημιουργία με τις χορεύτριες: Ράνια Γλυμίτσα, Ελευθερία Σωκράτους, Μιλένα Ούγκρεν Κούλας, Julia Brendle.

H Εύη Δημητρίου στη ομαδική χορογραφική δουλειά της φέρνει γύρω της τέσσερεις χορεύτριες, τέσσερεις γυναίκες, τέσσερεις φίλες, τέσσερεις μητέρες και μέσα από την οικειότητα που προκύπτει μεταξύ τους εξερευνούν το πώς βιώνουν την σεξουαλικότητα τους, την εγκυμοσύνη τους, τα αλλαγμένα σώματα τους και τα διάφορα συναισθήματα που δημιουργούνται, από τη ντροπή μέχρι την ευχαρίστηση, από τη σιωπηλή αμηχανία στα γέλια, από την ντροπαλή αυτο-εξερεύνηση αισθησιακών ή δυναμικών συναντήσεων σε ενθουσιώδεις συναντήσεις συνύπαρξης.

Μαζί οδηγήθηκαν σε μια γλώσσα του σώματος, που επιτρέπει στον θεατή να κρυφακούσει τις οικείες συζητήσεις τους, και να βιώσει ένα παρόμοιο συναισθηματικό και ενεργειακό ταξίδι.

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος – τ.210 3418550), την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 9:00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη / Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι κρατήσεις θέσεων γίνονται ηλεκτρονικά: www.mcf.gr

Μιχάλης Μανουσάκης έκθεση “Παίδων Μουσείο Ανοχύρωτο”

Στην αίθουσα τέχνης “έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου”, παρουσιάζεται η έκθεση του εικαστικού Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο “Παίδων Μουσείο Ανοχύρωτο”.

Η έκθεση του εικαστικού Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο "Παίδων Μουσείο Ανοχύρωτο". έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου

Ο Μιχάλης Μανουσάκης επιχειρεί για τρίτη φορά (η πρώτη φορά το 2011 στο ΕΜΣΤ, “Ένα μέτρο” και η δεύτερη το 2016 στην ΑΣΚΤ, “Ήρωες στα σκουπίδια”) να προσεγγίσει με τρυφεράδα μια σημαντική ιστορική περίοδο της Ελλάδας. Όχι σαν ιστορικός, αλλά σαν άνθρωπος που διαβάζει τα ντοκουμέντα με διεισδυτικό τρόπο, κυρίως φωτογραφίες παιδιών και παιχνίδια, βάζει τον θεατή σε μηχανισμούς φαντασίας, επισημαίνοντας τη χαρά και τον πόνο, κάποιες φορές με γεγονότα και άλλες με μυθοπλαστικό λόγο. Αφορμή είναι οι χρονολογίες και οι αναφορές που είναι γραμμένες μπροστά ή πίσω από τις φωτογραφίες.

Οι σκέψεις του είναι στον ελληνισμό. Στον ελληνισμό που απλώνεται από την Αλεξάνδρεια, σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Θράκη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, μέχρι τα Χανιά. Με αφετηρία την ιδιαίτερη ιστορία της μητέρας του και της οικογένειάς της που κυνηγήθηκε από τους Τσέτες το 1922 φτάνοντας στα Χανιά από τα Σώκια της Μικράς Ασίας (βίντεο).

Εγκαίνια: Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, 19:00. Info: “έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου” | 13/12/22-14/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6, Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.

Αρχειακή έκθεση “Art Athina 1993-2022”

Εικόνα αρχείου - Art Athina 2015 στο Γήπεδο Tae Kwon Do Papadakis Press

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 διοργανώσεων της αθηναϊκής φουάρ που καθιέρωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης το 1993, παρουσιάζεται το επετειακό λεύκωμα “Art Athina 1993-2022” και η ομότιτλη έκθεση αρχειακού υλικού.

Στις σελίδες του λευκώματος καταγράφεται μέσα από φωτογραφίες, δελτία τύπου, αφίσες, προγράμματα, δημοσιεύματα και λοιπά, η διαδρομή του θεσμού από την ίδρυση του έως και σήμερα. Η έκδοση είναι συλλεκτική, κυκλοφορεί σε 300 αντίτυπα και δεν διατίθεται προς πώληση.

Με αφορμή την κυκλοφορία του λευκώματος διοργανώνεται παράλληλα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, ομότιτλη με την έκδοση έκθεση αρχειακού υλικού από τις τρεις δεκαετίες παρουσίας της μεγαλύτερης ετήσιας εικαστικής διοργάνωσης στην Ελλάδα.

Ιnfo: Art Athina 1993-2022, 8 Δεκεμβρίου 2022- 14 Ιανουαρίου 2023. Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης- Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 17:00.

Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης – Pheromone Spa: Έκθεση στην γκαλερί The Breeder

Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης – Pheromone Spa The Breeder

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Θεόκλητου Τριανταφυλλίδη με τίτλο Pheromone Spa, η οποία αποτελεί μια πλούσια οπτικοακουστική εμπειρία.

Την έκθεση συνθέτουν δυο έργα: το BugSim (Pheromone Spa) και το Ork Haus. Eξελίσσονται παράλληλα, δημιουργώντας δύο ξεχωριστούς κόσμους που διέπονται από διαφορετικούς κανόνες, αγνοώντας ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Τα δύο έργα παρουσιάζονται στην γκαλερί σαν ολιστικές εγκαταστάσεις που συμπεριλαμβάνουν γλυπτά και έπιπλα, ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ένα μίγμα αρώματος φερομονών σε συνεργασία με την Λαμπριλένα Κωνσταντέλου. Οι ψηφιακοί κόσμοι συμπλέκονται με τον φυσικό και λειτουργούν σαν συστήματα με αδιαφανείς κανόνες, προκαλώντας μια διάχυτη αίσθηση εγκλωβισμού.

Με την εξερεύνηση των κοινωνικών τεχνολογιών και των κοινοτήτων που προκύπτουν από αυτές, ο Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης θίγει εδώ το ηθικό ερώτημα του πώς τα άτομα μπορούν να αναλάβουν κοινωνική ευθύνη μέσα στις συντριπτικές απαιτήσεις της παρούσας στιγμής. Σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο όπου ο ίδιος ο ορισμός του να είσαι άνθρωπος, όσα μας διαφοροποιούν από το μη ανθρώπινο αλλά και η σχέση μας με το φυσικό μας περιβάλλον μεταβάλλονται διαρκώς, ο καλλιτέχνης προτείνει ως λύση νέα μέτα-ανθρώπινα οικοσυστήματα που κατοικούνται από υβριδικά όντα. Αυτοί οι κόσμοι, που λειτουργούν ως παράλληλα σύμπαντα μέσα στην έκθεση, είναι αυτόνομα οικοσυστήματα, συστήματα που λειτουργούν από μόνα τους χωρίς να αναγνωρίζουν τον θεατή ή οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό παράγοντα και δημιουργούν μια πολικότητα ανάμεσα σε μια αισθητικά ευχάριστη εμπειρία και ένα αίσθημα άγχους και απομόνωσης.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11:00-19:00, Σάββατο 11:00-17:00. Γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Aθήνα.

Pier Paolo Calzolari – Ο πρωτοπόρος της arte-Povera

Pier Paolo Calzolari Michele Alberto Sereni

H γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την έκτη ατομική έκθεση του Pier Paolo Calzolari, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου,18:00 – 21:00. Ο καλλιτέχνης θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια. Ο Pier Paolo Calzolari έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από τις πρωτοπόρες μορφές του κινήματος της Arte Povera. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες εν ζωή, του οποίου η πρακτική εκτείνεται μεταξύ άλλων στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον ήχο, την περφόρμανς, την αρχιτεκτονική και το βίντεο.

Ο Pier Paolo Calzolari γεννήθηκε στην Μπολόνια το 1943. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Βενετία, της οποίας η βυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση και η μοναδική ποιότητα του φωτός ενέπνευσαν και διαμόρφωσαν τις ευαισθησίες του μελλοντικού καλλιτέχνη. Το 1965 επιστρέφει στη Μπολόνια, όπου δημιουργεί το δικό του στούντιο και τα πρώτα ζωγραφικά του έργα και οργανώνει εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών, όπως οι Άρης Μαρκόπουλος, Andy Warhol, Jonas Mekas και Mario Schifano.

Το 1966-1967 δημιουργεί την πρώτη του εγκατάσταση “Ιl filtro e benvenuto all’ angelo” – μία από τις πρώτες διαδραστικές εγκαταστάσεις της εποχής που συμπεριλαμβάνει φως, σκοτάδι, χορτάρι και πουλιά. Απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των θεατών και τους καλεί να ντυθούν και να ξεντυθούν, να κινηθούν, να συγκεντρωθούν, να κάνουν βόλτες. Ο καλλιτέχνης αποκαλεί το έργο του “χώρο ενεργοποίησης”.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Calzolari συνδέεται με την Arte Povera και το κείμενό του “La casa ideale” θεωρείται ένα από τα ορόσημα αυτού του κινήματος.

Στη νέα του έκθεση στην Bernier/Eliades o καλλιτέχνης θα παρουσιάσει 20 καινούργια έργα στα οποία συνεχίζει να ενσωματώνει γλυπτικά στοιχεία από οργανική ύλη, όπως αλάτι, φτερά, πέταλα τριφυλλιού και κοχύλια. Ένας “διαλογισμός” για την παροδικότητα και την ευαίσθητη ομορφιά της καθημερινής ζωής.

Ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια, ζει και εργάζεται στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Info: Τρίτη έως Παρασκευή: 10:30 – 18:30 | Σάββατο: 12:00 – 16:00. Bernier/Eliades -Επταχάλκου 11, Αθήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα