Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου
- Boris Kirpotin

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τηνΤρίτη 20 Δεκεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Περιοδική έκθεση “Ένδυμα Ψυχής” στο Μουσείο Ακρόπολης

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης, η εμβληματική έκθεση με τίτλο “Ένδυμα Ψυχής”, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα φιλοξενηθούν με μια ξεχωριστή τέχνη 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας.

Στην έκθεση θα θαυμάσουμε τα 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις “χαμένες πατρίδες”.

Η Κυρά Φροσύνη Μουσείο Ακρόπολης

Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αι. Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Όμως, η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης και οφείλει την υλοποίησή της στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τις κρητικές ενδυμασίες.

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25 και 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου. Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από 9 π.μ.-3 μ.μ.

“Ιστορίες για τα Χριστούγεννα”

Χριστούγεννα για τα παιδιά Pixabay

Φέτος τα Χριστούγεννα, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες, ενώ τα παιδιά διαβάζουν ιστορίες και μαθαίνουν αλήθειες και ψέματα για αυτούς που θα φέρουν… τα πάνω κάτω στη βιβλιοθήκη. Οι μικροί συμμετέχοντες θα βρουν τρόπο να κρύψουν ένα λιοντάρι, να ανακαλύψουν το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο και να γνωρίσουν το μαγικό ταξίδι μιας χιονονιφάδας.

Τρίτη 20/12/22: “Εγώ το ξωτικό” της Μαριβίτας Γραμματικάκη, Εκδόσεις Καλέντη (για παιδιά 7 έως 9 ετών).

Οι αναγνώσεις θα παραμείνουν διαθέσιμες στο κανάλι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Youtube για όλη την εορταστική περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2023 ενώ όσοι επισκεφτούν την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπορούν να απολαύσουν τις Ιστορίες στις Φωλιές του Δανειστικού Τμήματος, στο ισόγειο.

“Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution”

Φωτογραφία από την Αναπαράσταση

H μεγάλη έκθεση του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης “Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος Αγγελόπουλος για πάντα, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έρχεται στην Αθήνα, στη The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι).

Η πρώτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Αναπαράσταση έγινε ο πυρήνας του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως μια κομβική έννοια που συμπυκνώνει και εκφράζει το πώς βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στο σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, η αναπαράσταση ταυτίζεται με την ανθρώπινη ερμηνεία της πραγματικότητας και της ίδιας της ζωής.

Η έκθεση εξερευνά τις διαφορετικές παραλλαγές και αποδόσεις της αναπαράστασης: την ανασύσταση, την αναθέσπιση και την ανακατασκευή. Στο πλαίσιο της έκθεσης, δώδεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αντλούν έμπνευση από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αγγελόπουλου και στοχάζονται στις μορφές, το περιεχόμενο και τα όρια που συνοδεύουν τη διαδικασία της αναπαράστασης.

Info: The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι)/ Εγκαίνια της έκθεσης: Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, 19:00. Διάρκεια έκθεσης: 20/12/2022-28/1/2023). Ωράρια: Τρίτη-Σάββατο, 12:00-20:00. Επιμέλεια έκθεσης: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Συντονισμός-Παραγωγή: Θάνος Σταυρόπουλος./ Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

H Judy Davis, αριστερά, ο Woody Allen και η Mia Farrow, σε διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας 'Husbands and Wives', τον Αύγουστο του 1992. @2021 Brian Hamill/Associated Press

Στη σκηνή του Θεάτρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης θα βρίσκονται κάθε φορά κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες κριτικούς κινηματογράφου, θα προβάλλονται σκηνές από ταινίες ενός σκηνοθέτη και θα γίνεται συζήτηση με το κοινό.

Η πρώτη εκδήλωση της σειράς είναι αφιερωμένη στον Woody Allen, από τους δημοφιλέστερους Αμερικανούς σκηνοθέτες στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Για τον σκηνοθέτη και το έργο του θα μιλήσουν οι κριτικοί κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης και Χρήστος Μήτσης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.Στη σκηνή του Θεάτρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης θα βρίσκονται κάθε φορά κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες κριτικούς κινηματογράφου, θα προβάλλονται σκηνές από ταινίες ενός σκηνοθέτη και θα γίνεται συζήτηση με το κοινό. Info: hau.gr.

Ομαδική χριστουγεννιάτικη έκθεση “Time of Wonder”

Έργο του Maxim Wakultschik στην έκθεση "Time of Wonder" Γκαλερί Σκουφά

Στη Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζεται η καινούργια Χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση με τίτλο “Time of Wonder”.

Εμπνευσμένοι από την μαγεία της χριστουγεννιάτικης περιόδου, σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιουργούν τη δική τους ιστορία, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Τα Χριστούγεννα είναι γνωστά για την πραγματοποίηση των επιθυμιών μας και για την υλοποίηση θαυμάτων. Μέσω της τέχνης οι καλλιτέχνες πλάθουν έναν ιδιαίτερο κόσμο θαυμάτων, έναν τόπο που οι επιθυμίες τους γίνονται πραγματικότητα. Χρώματα, τοπία, πρόσωπα και ιστορίες κυριαρχούν αρμονικά στους χώρους. Η έκθεση προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε μαγευτικούς τόπους, όπου τα όνειρα και οι επιθυμίες εκπληρώνονται.

Συμμετέχουν: Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Τίνα Καραγεώργη, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Αλίνα Μάτσα, Στέλλα Μελετοπούλου, Παναγιώτης Μπελντέκος, Τάσος Παυλόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Αχιλλέας Ραζής, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Σκαμπαβίριας, Μαργαρίτα Σκόκου, Κώστας Σπυριούνης, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Βίκη Σταματοπούλου, Ελένη Ταπτά, Παναγιώτης Τούντας, Γιώργος Χαδούλης, Patrick Rubinstein, Maxim Wakultschik.

Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00, Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-20:00..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα