Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 13 – 15/1

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 13 – 15/1
INSIDE, Dimitris Papaioannou Marilena Stafylidou

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα στην πόλη, εντελώς δωρεάν.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 13 και το Σαββατοκύριακο 14-15 Ιανουαρίου;

“Μέσα” video installation του Δημήτρη Παπαϊωάννου

INSIDE, Dimitris Papaioannou Marilena Stafylidou

Παράλληλα με τις παραστάσεις του INK, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Banquet το video installation του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τίτλο Μέσα. Πρόκειται για ένα μονοπλάνο της εξάωρης θεατρικής παράστασης που ανέβηκε την άνοιξη του 2011. Οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να παρακολουθήσουν όση ώρα θέλουν, να καθίσουν όπου θέλουν, να φύγουν και να ξαναγυρίσουν όσες φορές θέλουν.

  • Σύλληψη, σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
  • Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
  • Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Η επίδραση του Θεοσοφισμού στις τέχνες: Μια “ανοικτή” συζήτηση στην Εθνική Πινακοθήκη

Κεντρική θέση στον δρόμο προς τη κεντρική πλατεία της έκθεσης κατέχει το "Μεγάλο Γυμνό" (π. 1911-9130- Λάδι σε μουσαμά) Francesca Giaitzoglou - Watkinson

Σε συνάρτηση με την πολιτική εξωστρέφειας και γόνιμου διαλόγου με τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου εγκαινιάζει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, ώρα 11:00, στο Αμφιθέατρο “Ίδρυμα Ωνάση”, το Δημόσιο Πρόγραμμα των περιοδικών της εκθέσεων. Η αρχή γίνεται με την ανοιχτή στο κοινό επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης “Κωνσταντίνος Παρθένης. Η Ιδανική Ελλάδα της Ζωγραφικής του” με θέμα την επίδραση του Θεοσοφισμού στις εικαστικές τέχνες, στην οποία θα μιλήσουν ιστορικοί της τέχνης με τη συμμετοχή της Διευθύντριας της ΕΠΜΑΣ, Συραγώς Τσιάρα, η οποία υπογράφει την ιδέα και την επιστημονική επιμέλεια.

Στην επιστημονική συνάντηση με τίτλο “Θεοσοφισμός και Εικαστικές Τέχνες” ομιλητές και ομιλήτριες είναι, με αλφαβητική σειρά, ο Σωκράτης Γεωργιάδης, ο Ευγένιος Ματθιόπουλος, η Κάτια Παπανδρεοπούλου, ο Σπύρος Πετριτάκης, η Μαρία Τσαντσάνογλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του MOMus και Διευθύντρια του MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, η Συραγώ Τσιάρα, η Βικτώρια Φερεντίνου, και η Αγγελική Χαριστού.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών εδώ.

5η Έκθεση Hellas Playmobil Customizers

playmobil Pixabay

Την 5η Έκθεση της Hellas Playmobil Customizers θα φιλοξενήσει στις 13, 14 και 15 Ιανουαρίου ο Πολιτιστικός Πολυχώρος “Μάνος Λοϊζος”. Η ομάδα που απαρτίζεται από συλλέκτες του αγαπημένου παιχνιδιού θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσουν από κοντά τις συλλογές τους. Άγρια Δύση, Ιππότες, Αρχαία Ελλάδα, Διάστημα ζωντανεύουν μέσα από τις φιγούρες των Playmobil.

Σε όλα τα παιδιά θα δοθεί μια φιγούρα κατά τη είσοδό τους στην έκθεση. Την τελευταία μέρα της έκθεσης από τις 11 το πρωί και έως τις 12 θα κάνουν την εμφάνισή τους μεγαλόκουκλες με ηθοποιούς να γίνονται φιγούρες Playmobil.

Με το κλείσιμο της έκθεσης ένας τυχερός θα κερδίσει μεγάλο κάστρο της Playmobil μετά από κλήρωση.

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοϊζος» (Θηβών 245). Παρασκευή 13 Ιανουαρίου: 4.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Ιανουαρίου: 10.00 π.μ – 9.00 μ.μ.

Γεωργία Σαγρή – Οικονομία: Έκθεση στην γκαλερί The Breeder

Georgia Sagri, Breathing Scores, 2017, work in progress 2022, photo of the artist thebreedersystem.com

Η περφόρμανς βρίσκεται στο επίκεντρο της πρακτικής της Γεωργίας Σαγρή. Στην καλλιτεχνική της πορεία, η Σαγρή έχει αναπτύξει μια πρακτική φροντίδας που ονομάζει ΙΑΣΗ, η οποία συνδέεται εννοιολογικά με τον ορισμό της ελληνικής λέξης ίαση, ως επούλωση. Η ΙΑΣΗ γεννήθηκε από την ανάγκη της καλλιτέχνιδας να προετοιμαστεί και να αναρρώσει από απαιτητικά της έργα περφόρμανς. Η ΙΑΣΗ έκτοτε έχει εξελιχθεί σε συνεχή έρευνα σχετικά με τις καταστάσεις του σώματος, τις οποίες η Σαγρή αποκαλεί “παθολογίες της επιτέλεσης”.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις περφόρμανς, που επίσης βρίσκονται σε καθεστώς μη ορατότητας, σε αυτήν την περίπτωση γιατί δεν καταγράφηκαν ποτέ. Μέρος της δικής τους αποκατάστασης είναι η αναζήτηση μαρτυριών και αποσπασμάτων καταγραφής, με βάση τα οποία η καλλιτέχνιδα ανασυνθέτει τις περφόρμανς μνημονικά και τις επιτελεί εκ νέου.

Info: Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00, Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή: 11:00-19:00 | Σάββατο 11:00-17:00, Γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Aθήνα. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3317527.

Εκθεσιακό τριήμερο “Μικρασιατικής Μνήμης”

Η καταστροφή της Σμύρνης Alamy Stock Photo

Εκθεσιακό τριήμερο ”Μικρασιατικής Μνήμης”, με ιστορικές αναδρομές, τραγούδια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διοργανώνουν ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, ο Σύλλογος Φίλων ”Σωτήρης Περάκης”, οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και ο ιστορικός ερευνητής Ιωάννης Κιουλέκας.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 19.00. Θα ακολουθήσουν ομιλίες, του Δημάρχου Π. Φαλήρου, του συγγραφέα Γ. Καραμπελιά, του ιδρυτή του Συλλόγου “Σωτήρης Περάκης” Π. Περάκη και του Ιωάννη Κιουλέκα, ο οποίος θα κάνει και την παρουσίαση του βιβλίου “Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας”.

Η βραδιά θα είναι διανθισμένη από Μικρασιατικά τραγούδια, τα οποία θα ερμηνεύσει η Αναστασία Μιχαλοπούλου-Βογιατζή.

“Janus bifrons” στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Φάνης Κοττάς, Υπάρξεις, Μικτή τεχνική Έκθεση στο Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο

Ο ιστορικός χώρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου υποδέχεται την πρώτη έκθεση του νέου έτους 2023. Στην ομαδική εικαστική έκθεση JANUS BIFRONS 32 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί δημιουργούν, σχολιάζουν και εύχονται από καρδιάς για τη νέα χρονιά. Ο Ιανός (λατινικά: Ianus) είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων.

Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων, ενώ είχε δύο πρόσωπα, ένα “κακό”, αγέλαστο και ένα “καλό”, χαρούμενο. Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.

Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αφιέρωσαν στον Ιανό τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, που κοιτάζει πίσω προς τον προηγούμενο χρόνο και μπροστά προς τον επόμενο.

Διάρκεια έκθεσης: 9 – 21 Ιανουαρίου 2023, Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα. Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Κύκλος ομιλιών για την ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων

Ψυχική υγεία Getty Images/iStockphoto

Συνεχίζεται έως τον Απρίλιο, ο κύκλος ομιλιών με δωρεάν συμμετοχή, που διεξάγει ο Δήμος Αθηναίων στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε συνεργασία με επιστημονικά αναγνωρισμένους φορείς, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την υποστήριξη των δημοτών σε θέματα αγωγής και υγείας.

Οι κύκλοι ομιλιών, που αφορούν σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και ενηλίκων, θα πραγματοποιηθούν από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»* και την «Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία»**, ενώ η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει μία ομιλία για τη νόσο στην χώρα μας.

Υπό τη θεματική “Εύκολα γίνεσαι γονιός, δύσκολα είσαι: Επειδή η ψυχική υγεία των παιδιών μας είναι εξίσου σημαντική με την σωματική”διεξάγεται στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Νορντάου (Νορντάου 7, τηλ 210 6433128) την Παρασκευή (13.01.2023| 18:30-20:30) ομιλία με θέμα “Μαθησιακές δυσκολίες”.

Το Μουσείο Συναισθημάτων ξανανοίγει

Δραστηριότητες με παιδιά στο σπίτι Unsplash

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, 10:00πμ – 2:00μμ το Μουσείο Συναισθημάτων γιορτάζει την επαναλειτουργία του, με ελεύθερη είσοδο στην έκθεσή του. Ηλικίες 5 έως 105 ετών!

‘Ενα, μοναδικό στον κόσμο, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Ένα μουσείο για την εξερεύνηση και δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων, μέσα από την τέχνη, τα παραμύθια και το παιχνίδι με τα εκθέματα.

Στο Μουσείο Συναισθημάτων κάθε έκθεμα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, μια δραστηριότητα, ένα παραμύθι, διαθέσιμο στα χέρια μας, για να μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.

Ιδρύθηκε το 2006, είναι μέλος του HOI «Hands On International» Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.

Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 11741 Φιλοπάππου, Αθήνα. mce.gr.

Αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ιωάννου

Εις Μνήμην Αλπικήν, Λάδι σε μουσαμά 150 x100 εκ Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ιωάννου (1926-2017) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων έως τις 29 Ιανουαρίου 2023. Η έκθεση “Γιώργος Ιωάννου: Εσωτερική διαδρομή”, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συγκεντρώνει έργα από όλες τις περιόδους του γνωστού ζωγράφου.

Στα δύο κτίρια της Πινακοθήκης εκτίθενται περισσότεροι από 150 πίνακες, λάδια και μονοτυπίες, καθώς και αρχειακό υλικό, σημειωματάρια, αντικείμενα και δεκάδες σχέδια σε προθήκες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξελικτική πορεία του ζωγράφου, από τα σχέδια που έκανε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έως και τα τελευταία έργα του 2008, όταν σταμάτησε πια να ζωγραφίζει. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Info: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00-19:00, Κυριακή 10:00-16:00, Δευτέρα κλειστά.

Έκθεση “Μυστήριο 29, Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο”

ΜΥΣΤΉΡΙΟ_29 Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο Yiorgis Yerolymbos

Η Έκθεση Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, το εμβληματικό έργο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης, μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με περισσότερους από 5000 επισκέπτες, φιλοξενείται στην Ελευσίνα.

Έως 19 Φεβρουαρίου 2023 οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια σπάνια εξερεύνηση στα Μυστήρια και τη μοναδικότητά της, σε μια ξεχωριστή συνάντηση προσωπικής αφήγησης και συλλογικής μνήμης.

Το Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος – μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν. Φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών, καθώς κι ένα αφηγηματικό ντοκιμαντέρ ομιλούντων πορτρέτων σε μια σπάνια διαδρομή στη θεατή και αθέατη Ελευσίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα