Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 11-13/11

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 11-13/11
H εικαστική έκθεση "Εγκλεισμοί" που θα πραγματοποιηθεί, σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής "Δρομοκαΐτειο".  ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΣ

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις, μία ημέρα γεμάτη κρασί και ποικίλες ευκαιρίες για ψυχαγωγία που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.

Οκτώ ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα, εντελώς δωρεάν. Ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης και κινηματογραφικές προβολές πραγματοποιούνται στην πόλη με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό, που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να ξοδέψει ούτε ευρώ. Τι μπορείς να κάνεις for free το Παρασκευο-σαββατοκύριακο 11-13 Νοεμβρίου.

World Press Photo / Resilience: Ιστορίες Γυναικών που εμπνέουν την αλλαγή

World Press Photo / Resilience: Ιστορίες Γυναικών που εμπνέουν την αλλαγή Anna Boyiazis/ΚΠΙΣΝ

Η έκθεση που φιλοξενεί το ΚΠΙΣΝ είναι μια συλλογή βραβευμένων φωτογραφιών του World Press Photo, αφιερωμένη στα ζητήματα που αφορούν στη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Εξερευνώντας τις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ανισότητες και τους περιορισμούς που υφίστανται οι γυναίκες σε πολλές περιοχές του πλανήτη τον 21ο αιώνα, οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν μια οπτική μαρτυρία και καταγραφή είτε των προκλήσεων με τις οποίες οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες ή του αγώνα τους για δικαιότερη μεταχείριση, ισότητα και περισσότερες ευκαιρίες.

Για την έκθεση επιλέχθηκε η δουλειά 17 φωτογράφων από 13 διαφορετικές χώρες που βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό World Press Photo από το 2000 μέχρι και το 2021 και εκτέθηκαν στις συνακόλουθες εκθέσεις του. Ταυτόχρονα η έκθεση καταδεικνύει τη δύναμη της εικόνας στην καταγραφή σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, την συμβολή της στην ενημέρωση, αφύπνιση και ενεργοποίηση των ατόμων και των κοινωνιών καθώς και την ιδιαίτερη σχέση που χτίζεται μεταξύ του φωτογράφου και του φωτογραφιζόμενου ώστε το αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντική «δήλωση» και για τους δύο.

Info: 29/10-18/11, 10.00-22.00 στο Ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) / Photo Credit: © Anna Boyiazis.

“Ίριδα Visions”: Ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει ξανά με τέχνη την Ίριδα

Ίριδα Visions Η αφίσα του φεστιβάλ τέχνης


Με σταθερό σημείο συνάντησής του την Ίριδα, τώρα ο κινηματογραφικός, ο φωτογραφικός και ο θεατρικός τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν το “Ίριδα Visions”, ένα φεστιβάλ με πολυάριθμες καλλιτεχνικές δράσεις που ξεκινούν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος είναι να παραμείνει η Ίριδα ως σημείο αναφοράς τόσο για τη φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ ξεκινά με μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση. Παρουσιάζεται σε επετειακή προβολή σε φιλμ 35mm η ταινία “Ο Βασιλιάς” του Νίκου Γραμματικού, η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια από την πρεμιέρα της. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Midnight Express. Παρόντες θα είναι συντελεστές της ταινίας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Midnight Express και κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος. Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η Ζακλίν Λέντζου θα δώσει το παρόν στην προβολή της ταινίας της “Σελήνη, 66 ερωτήσεις”.

Δείτε όλα τα events στο iridavisions.gr/events.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Σαραμάγκου 100”

Ζοζέ και Πιλάρ (2010) Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου (José Saramago), που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2021, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν, στον χώρο τηςΤαινιοθήκης τις ταινίες που “ζωντανεύουν” μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου.

Το Πρόγραμμα:

  • Παρασκευή 11/11

Εμπάργκο, του António Ferreira / Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ζοζέ Σαραμάγκο, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Νούνο, ενός άνδρα του οποίου η ζωή διαταράσσεται ξαφνικά από μια αλληλουχία απίθανων, καφκικών γεγονότων.

  • Σάββατο 12/11

Ζοζέ και Πιλάρ, του Miguel Gonçalves Mendes / Ένα υπέροχο πορτρέτο του Σαραμάγκου το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και της Πιλάρ, της συντρόφου της ζωής του και σημαντικής επιρροής στη σκέψη του.

Ο άνθρωπος αντίγραφο, του Denis Villeneuve / Στην ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαραμάγκου, ο Άνταμ Μπελ είναι ένας καθηγητής ιστορίας που έχει απογοητευτεί από τη βαρετή ζωή του. Όμως όλα αλλάζουν όταν, σε μια ταινία, βλέπει έναν σωσία του…

  • Κυριακή 13/11

Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου, των Carlos Vaz Marques και Graça Castanheira / Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής RTP (Πορτογαλική Ραδιοτηλεόραση) περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους Afonso Reis Cabral, Valter Hugo Mãe, Gonçalo M. Tavares και José Luís Peixoto, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το λογοτεχνικό βραβείο Saramago.

Περί τυφλότητος, του Fernando Meirelles / Εμπνευσμένη από ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαραμάγκου, η ταινία αυτή περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία όπου η ανεξήγητη τύφλωση έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό.

“Εγκλεισμοί” στο Δρομοκαΐτειο

"Εγκλεισμοί" στο Δρομοκαΐτειο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ

Εγκαίνια κάνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η εικαστική έκθεση “Εγκλεισμοί” που θα πραγματοποιηθεί, σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαΐτειο”.

Οι σαράντα οκτώ καλλιτέχνες του project συμμετέχουν με έργα που διαλέγονται, συγκρούονται και, σε κάθε περίπτωση, ανταποκρίνονται στο χώρο και στον νοηματικό άξονα της έκθεσης, έργα από όλο το φάσμα του οπτικού και όχι μόνον λεξιλογίου της σύγχρονης τέχνης: γλυπτά και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις.

Παράλληλα με το εικαστικό κομμάτι, διοργανώνονται 5 ημερίδες με την συμμετοχή εβδομήντα περίπου πανεπιστημιακών, ερευνητών και συγγραφέων που διερευνούν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από τα επιστημονικά πεδία που θεωρούμε κρίσιμα για το περιεχόμενο και τη θεματολογία του project, όπως είναι αυτά της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της πολιτικής θεωρίας.

Το Σάββατο 13/11/22 στο Αμφιθέατρο του Δρομοκαΐτειου (15.00-20.00) θα λάβει χώρα η πρώτη ημερίδα με τίτλο “Εγκλεισμοί και Ιστορία”. Συντονιστής ο Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής διδακτικής της Ιστορίας, Παν/μιο Αιγαίου.

Info: Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α./ Κτήρια: Δάφτσειο, Τυπογραφείο, Άγιος Ισίδωρος. (Διεύθυνση: Ιερά Οδός 343 / Χαϊδάρι). Διάρκεια: 11/11/22 μέχρι 18/12/22. Ημέρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Ώρες λειτουργίας 15.00- 20.00.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής “Το Τραγούδι της Γης”

Χρύσα Βέργη, Retiro III, 2020, ακρυλικό και λάδι σε καμβά, 170Χ220 εκ. (τρίπτυχο) Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου

Η έκθεση με τίτλο “Το Τραγούδι της Γης”– που παρουσιάζεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” και περιλαμβάνει 25 ζωγραφικά έργα των Χρύσα Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Αχιλλέα Χρηστίδη- πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος. Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο. Με λίγα λόγια, εξετάζουν τον τρόπο που βλέπει το μάτι. Η θεματολογία τους περιορίζεται στις σκηνές της υπαίθρου. Λάδια, ακρυλικά και μικτές τεχνικές προσπαθούν να αποδώσουν το σήμερα σύμφωνα με τις εικαστικές τάσεις της εποχής μας αλλά και με διάθεση ποιητική.

Χρησιμοποιούν την παλέτα τους για να εκφράσουν το συναίσθημα, το πάθος και την ένταση. Εμφανείς είναι οι έμμεσοι απόηχοι τόσο από την Βυζαντινή τέχνη όσο και από τα ευρωπαϊκά κινήματα της πρώιμης Αναγέννησης αλλά και του τέλους του 19 ου και των αρχών του 20ου αι., που αποτύπωναν φωτογραφικά και με ρομαντική διάθεση τη Γη, έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην έλευση του μοντερνισμού, όπου οι καλλιτέχνες επιλέγουν μια πιο ελεύθερη πινελιά και δημιουργούν τοπία με αφηγηματικές ενίοτε τάσεις, απαλλαγμένα από τους κανόνες της φωτογραφικής αποτύπωσης και του ρεαλισμού.

Info: Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, Σπύρου Μουστακλή 23, 13122 Ίλιον, (Έξοδος 7 από Αττική Οδό, Άγιοι Ανάργυροι-Αχαρναί –Κατεύθυνση προς Ελευσίνα), Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 21:00. Εως 15 Ιανουαρίου 2023, Πληροφορίες: Τηλ.: 21 0232 3163.

Ρένα Παπασπύρου και Νίνα Παπακωνσταντίνου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Έργο της Ρένας Παπασπύρου ΟΠΑΝΔΑ

H έκθεση “Το πέρασμα του κομήτη: Επεισόδια και εικόνες στην ύλη” δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τον ρόλο της εικόνας στη δουλειά της Ρένας Παπασπύρου, ενώ η Νίνα Παπακωνσταντίνου εξετάζει επισταμένα τη σχέση ανάμεσα στο κείμενο και την εικόνα του, ενώ παράλληλα διερευνά το σχέδιο ως σύνολο σημείων, αποτυπώσεων και ιχνογραφήσεων.

Η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου (στο κτίριο Α της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και συγκεντρώνει έργα τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά στο αθηναϊκό κοινό ή έχουν να εκτεθούν πολύ καιρό. Οι εικόνες της Παπασπύρου αναδεικνύουν το μεγαλείο της λεπτομέρειας και δοκιμάζουν τις δυνατότητες του βλέμματος.

Η έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου (στο κτίριο Β της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων) περιλαμβάνει τη νέα της δουλειά μαζί με μια επιλογή έργων της τελευταίας εικοσαετίας. O τίτλος είναι δανεισμένος από τα Phantoms, μια σειρά έργων σε αχνό μπλε, που αποτελούν βασικά την κάτω επιφάνεια από τα έργα της σειράς “Βιβλιοθήκη”. Την επιμέλεια της εκθέσεων υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Info: Eως 20 Νοεμβρίου 2022. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, – Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 13/11/2022

Κόκκινο κρασί (φωτογραφία αρχείου) Sutterstock


Με ανοιχτές τις πόρτες θα περιμένουν τους επισκέπτες εκατοντάδες οινοποιεία στις αμπελουργικές περιοχές της χώρας την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, οπότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού.

Η είσοδος θα είναι δωρεάν και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει νέες και παλαιότερες σοδειές, να ενημερωθεί για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου και να δει από κοντά τους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης του προϊόντος.

Στη γιορτή αυτή, συμμετέχουν οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας, και συγκεκριμένα:

  • η Ένωση Οινοπαραγωγών “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας”,
  • η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας,
  • η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής,
  • η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου,
  • η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών νήσων Αιγαίου
  • το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία της κάθε περιοχής και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει, μπορείτε να μάθετε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – ORANGE / Ομαδική Εικαστική Έκθεση στο Κολωνάκι

Ιωάννης Ρούσσης, EUPHORIA DYSPHORIA (OestrusRussus) επιμελητής Δημήτρης Λαζάρου

Η καρδιά της Τέχνης χτυπά στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου. 6+1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ – RAINBOW δίνουν χρώμα και βαθύτερα νοήματα έως το καλοκαίρι του 2023.

Η δεύτερη έκθεση του project έχει θέμα το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ χρώμα και παρουσιάζεται στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέμου από τη Δευτέρα, 7 έως το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου. Το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ χρώμα είναι συνδεδεμένο με πολλούς συμβολισμούς. Το πορτοκαλί συνδυάζει την ενέργεια του κόκκινου και τη χαρά του κίτρινου. Είναι συνδεδεμένο με τη χαρά, τη λιακάδα και τα τροπικά τοπία. Το πορτοκαλί αναπαριστά ενθουσιασμό, δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα, προσέλκυση, επιτυχία, ενθάρρυνση. Το πορτοκαλί αναζωογονεί και προκαλεί τις εγκεφαλικές δραστηριότητες.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change.

Info: Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα (Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς). Ημέρες και Ώρες λειτουργίας. Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης): 5 – 9 μ.μ., Σάββατο: 12 – 4 μ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα