Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 10 Ιουνίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 6'Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.
- 10 Ιουνίου 2024 06:32
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Δωρεάν Bίντεο εγκατάσταση στο Iνστιτούτο Γκαίτε
Το Goethe-Institut προτείνει μια εναλλακτική θέαση της ομαδικής έκθεσης Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια, και καλεί το κοινό να επισκεφτεί μία νέα βίντεο-εγκατάσταση στο Ινστιτούτο της Αθήνας από τις 10 ως τις 22 Ιουνίου 2024.
Σε επιμέλεια Δημήτρη Τσουμπλέκα και Γιώργου Πρίνου και σε παραγωγή Γιώργου Σαλαμέ, το οπτικοακουστικό αυτό έργο επιχειρεί, αντίστοιχα με την έκθεση που φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, να εξετάσει τα σύγχρονα τελετουργικά που συναντάμε σε κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χώρος: Κάτω Φουαγιέ.
Λένα Αλκαίου και Μανώλης Καραντίνης – Δωρεάν συναυλία στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
Οι δύο παιδικοί φίλοι, η Λένα Αλκαίου και ο Μανώλης Καραντίνης σμίγουν ξανά σε μια ξεχωριστή συναυλία “Στο μετά… μαζί” στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 9 το βράδυ με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Η Λένα Αλκαίου μαγεύει ξανά το κοινό με τη γνήσια λαϊκή και στιβαρή φωνή της, με την ιδιαίτερη χροιά, αλλά και την αισθαντικότητά της και ο Μανώλης Καραντίνης, αυθεντικός συνεχιστής των μεγάλων λαϊκών συνθετών μας και κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, αναδεικνύει το ταλέντο του και στο τραγούδι.
Την ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών της συναυλίας έχει αναλάβει ο Μανώλης Καραντίνης. Εκτός από βιρτουόζος του μπουζουκιού, είναι και αριστοτέχνης της κιθάρας, του μαντολίνου, του τζουρά, του μπαγλαμά και του λαούτου και έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους λαϊκούς συνθέτες: Τον Πλέσσα, τον Σπανό, τον Ξαρχάκο, τον Καλδάρα, τον Ανδρέου, τον Γαλιάτσο, τον Σούκα κ.ά. Μαζί τους και 4 σολίστες μουσικοί : Σπύρος Παγιάτης πιάνο -Νίκος Σκομόπουλος τύμπανα Λευτέρης Γρίβας -ακορντεόν Νίκος Γκιόλιας – κιθάρα , μας προσκαλούν σε μια λαϊκή ψυχαγωγική γιορτή.
Δωρεάν έκθεση αφίσας “Komplett Kafka (Απόλυτα Κάφκα)”
Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φράντς Κάφκα. Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του.
Στο πλαίσιο της επετείου το Goethe-Institut της Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση αφίσας Komplett Kafka (Απόλυτα Κάφκα) σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης). Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.
Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα; “Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό.”
Ο Φράντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: “Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο”, έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Felice Bauer, για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε “μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο”, αναφέρει κάπου. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να τιμήσουμε την επέτειό του με μια βιογραφία σε κόμικς, σχεδιασμένη μάλιστα από τον Nicolas Mahler, του οποίου τα σκίτσα έχουν ένα εξίσου μινιμαλιστικό ύφος;
Ο Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο “Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα”; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη “λευκή σκλάβα”; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο KOMPLETT KAFKA. (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)
Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο “καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς” το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.
Επισήμανση: Η έκθεση είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του Ινστιτούτου. Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, 10672 Αθήνα, 21/03 – 15/06/2024.
”Μαρία Κάλλας – Πριν το τέλος” – Δωρεάν παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το θέατρο Ροή αναγνωρίζοντας το τεράστιο εκτόπισμα της Ελληνίδας ντίβας της όπερας Μαρία Κάλλας ενέσκηψε με σεβασμό να τιμήσει την μνήμη της για τα εκατό χρόνια από την γέννηση της μεγάλης σοπράνο.
Το 2022 ανέβασε σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα το έργο Μαρία Κάλλας πριν το τέλος με πρωταγωνίστρια την Βαλεντίνα Σοφοκλέους. Μετά από μια σειρά πετυχημένων παραστάσεων στην Κύπρο το έργο επιλέχθηκε στο 4 Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στην Κωνσταντινούπολη όπου βραβεύτηκε.
Στην Αθήνα έρχεται με πρόσκληση της Πρεσβείας της Κύπρου / Σπίτι της Κύπρου και με την στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.
Το έργο είναι μια αναφορά στους μεγάλους σταθμούς της ζωής της Κάλλας , στο μεγάλο της πάθος στο τραγούδι, στο ταλέντο της και βέβαια στην πολυτάραχη ζωή της και τον βαθύ και ανελέητο έρωτα της με τον
Ωνάση. Ένας ύμνος στην μεγάλη αυτή ιέρεια της όπερας.
Συντελεστές:
Συγγραφή/σκηνοθεσία: Αντρέας Νικολαίδης
Σκηνικά/ κοστούμια: Ανδρέας Παρασκευά
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Γιαννακού
Ηχος/φώς: Σπυρίδωνας Σπύρου
Καλλιτεχνικό μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή
Ερμηνεία: Βαλεντίνα Σοφοκλέους
Περισσότερα στο ticketservices.gr