Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 13 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 4'Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι τη Δευτέρα 13 Μαΐου.
- 13 Μαΐου 2024 06:40
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 13 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα (25/4) με δωρεάν είσοδο.
Δωρεάν προβολή ταινίας – “Seven Days in May” του John Frankenheime
Το HAU Movie Club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σε συνεργασία με τη Mooviereel ολοκληρώνει τον κύκλο προβολών της για τη σεζόν με το συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ του John Frankenheimer “Seven Days in May” (Επτά Ημέρες του Μαΐου).
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 19:15 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των Fletcher Knebel και Charles W. Bailey II, περιγράφει την προσπάθεια πραξικοπήματος από στρατιωτικούς ηγέτες, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει μια συνθήκη αποστρατιωτικοποίησης των πυρηνικών όπλων με τη Σοβιετική Ένωση. Τότε οι στρατιωτικοί, φοβούμενοι πιθανή προδοσία των Σοβιετικών, επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι είχε διαβάσει το βιβλίο και το θεώρησε ένα πιθανό σενάριο για το άμεσο μέλλον των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν έδωσε άδεια στην παραγωγή να διεξάγουν γυρίσματα στο Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όμως δολοφονήθηκε και δεν κατάφερε να δει την ταινία.
Με τους Burt Lancaster, Kirk Douglas, Frederic March, Ava Gardner. Η ταινία προτάθηκε για 2 Όσκαρ: Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Edmond O’Brien και Καλύτερης Σκηνογραφικής Διεύθυνσης.
“Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες” – Δωρεάν Προβολή ντοκιμαντέρ από το ΠΙΟΠ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ολοκληρώνει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου “Απογεύματα με ελληνικά ντοκιμαντέρ”, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 (ώρα 18:30) προβάλλεται το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ “Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες” | Príncipes Felizes (2018, 82′) σε σκηνοθεσία του Πάνου Δεληγιάννη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη καθώς και με άλλους συντελεστές της ταινίας
Σε μια από τα πιο σκληρές φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, η ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί καταφύγιο για μια ομάδα παιδιών. Ο “Ευτυχισμένος Πρίγκιπας” του Όσκαρ Ουάιλντ, το έργο που ονειρεύονται να ανεβάσουν με τον Έλληνα δάσκαλο τους, γίνεται η ευκαιρία για πρωτοφανείς αλλαγές στον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους, το γκέτο τους και τις αντιφάσεις της πόλης τους, όπου όπλα και κρουστά χτυπάνε στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό.
Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε Διεθνή Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το 1ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (2019) και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Montreal Independent Film Festival (2020), στο Berlin International Art Film Festival (2021) και στο Hollywood International Golden Age Festival (2021).
Δωρεάν ξεναγήσεις Μαΐου από τον ΟΠΑΝΔΑ
Συνεχίζονται τον Μάιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.
Δευτέρα 13 Μαΐου 2024- ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ στις 09:00. Σημείο Συνάντησης: Έναρξη από το άγαλμα του Μακρυγιάννη στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ξεναγός: Αρετή Βασδάρη (έως 40 άτομα)
Περισσότερα στο opanda.gr
Βαγγέλης Δημητρέας, Μιχαήλ Παρλαμάς – Δωρεάν εικαστική βόλτα στην έκθεση “Discipline”
Η Γκαλερί Έρση παρουσιάζει την διατομική έκθεση των Βαγγέλη Δημητρέα και Μιχάλη Παρλαμά με τίτλο “Discipline”. “Η έκθεση καταγράφει μια γραμμή συνέχειας καθώς έργα του Βαγγέλη Δημητρέα, εικαστικού και καθηγητής ενός σημαντικού εργαστηρίου στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το διάστημα 1985-2002 συνομιλούν με έργα του μαθητή του Μιχάλη Παρλαμά από την πρόσφατη αλλά και την παλαιότερη παραγωγή του.
Ο Βαγγέλης Δημητρέας δημιουργούσε αφαιρετικής κατεύθυνσης σχεδιαστικά έργα και μικρές κατασκευές. Η έμφαση στην κατανόηση μιας διευρυμένη σχεδιαστικής επιδεξιότητας ως την κυρίαρχη ποιότητα που συγκρατεί και μεταφέρει νόημα σε κάθε οπτικό σύστημα αποτέλεσε την ανοικτή βάση με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στους φοιτητές του. Επιμένοντας επί χρόνια σε ένα διάλογο με τον δάσκαλό του, ο Μιχάλης Παρλαμάς, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΑΠΘ συνέχισε την μελέτη της ζωγραφικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις σχολές Central Saint-Martin και Univercity of East London.
Ο αισθητικός εκλεκτικισμός του χρησιμοποιεί την αυστηρή δομή που δίνει το “καλό σχέδιο” για να περάσει την αυστηρότητα των έργων του δασκάλου του σε ένα μεταμοντέρνο συνονθύλευμα συμβόλων προς μία εκρηκτική, γεμάτη χρώμα προσωπική εικόνα που αναιρεί αλλά και απορρέει από την εικαστική κατάθεση του δασκάλου του.” Νίνα Κοταμανίδου. Εικαστικός PHD.