Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Θεμελιώδους σημασίας και πρωταρχικό στοιχείο τέχνης, η συγκίνησις/ ομαδική έκθεση / Irina (Bhaga), Panther, 50x70cm

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Εξάχορδες αναμνήσεις: Εκδήλωση αφιερωμένη στον κιθαριστή Ευάγγελο Ασημακόπουλο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα “Γεώργιος Καράντζας” εκδήλωση-αφιέρωμα στον διεθνώς καταξιωμένο κιθαριστή Ευάγγελο Ασημακόπουλο και στο βιβλίο του Εξάχορδες αναμνήσεις που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Panas Music.

Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος στις Eξάχορδες αναμνήσεις του αναφέρεται στην καλλιτεχνική του διαδρομή με τη γυναίκα του, Λίζα Ζώη, και σκιαγραφεί γεγονότα μιας άλλης εποχής, πρόσωπα που συνάντησε, περιστάσεις που χειρίστηκε και καταστάσεις που αντιμετώπισε, ενώ μνημονεύει τις επιρροές, τις συνθήκες και τους αγώνες που εν τέλει διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του. Πρόκειται για ένα βιβλίο ντοκουμέντο που εξιστορεί γλαφυρά την πορεία ενός νέου που αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κλασική κιθάρα, αυτό το “άγνωστο” όργανο, κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου, ενώ οι εκατοντάδες φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα τεκμηριώνουν την αφήγηση και βοηθούν τον αναγνώστη να παρακολουθήσει ευκολότερα τα γεγονότα και την καλλιτεχνική δραστηριότητα των δύο καλλιτεχνών στα πέρατα του κόσμου. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Εκτός από τον καλλιτέχνη, θα μιλήσουν ο συνθέτης Περικλής Κούκος, και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θωμάς Νουτσόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Φανή Πετραλιά, γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Θα ακολουθήσει μικρό ρεσιτάλ με έργα για μία και δύο κιθάρες που θα ερμηνεύσει το “Patras Guitar Duo” (Ανδρόνικος Καραμπέρης-Χρήστος Τσαρούχης). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομο video από την πορεία του καλλιτέχνη.

Θεμελιώδους σημασίας και πρωταρχικό στοιχείο τέχνης, η συγκίνησις/ ομαδική έκθεση / Σπύρος Χρήστου, Το κρυφτούλι των πουλιών, 68x52cm

Ομαδική έκθεση “Θεμελιώδους σημασίας και πρωταρχικό στοιχείο τέχνης, η συγκίνησις”

Το project #23 #24 Αποφθέγματα συνεχίζεται με την τρίτη ομαδική εικαστική έκθεση στον χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με θέμα τα λόγια του σπουδαίου και πολυμεταφρασμένου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη,  “Θεμελιώδους σημασίας και πρωταρχικό στοιχείο τέχνης, η συγκίνησις”.

Ο Καβάφης συχνά αναφέρεται και ως “Αλεξανδρινός”, αφού γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό  και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Irina (Bhaga) – Jocasta M. – Mariem Gares – Petya Hasamska – Stella Sevastopoulos – Tinatin Adamia – Μαρία Δ. Γεώργα – Ευαγγελία Λιάσκου – Κώστας Μαρκόπουλος – Βιβή Μεντζελοπούλου – Σοφία Νάκη – Χρυσούλα Ξυνέλη – Μανώλης Παπακαλιάτης – Βίκυ Σαρρή – Πελαγία Στρατηδάκη – Μαργαρίτα Τελιανίδου – Μαριάννα Τζώρτζη – Θοδωρής Τριφύλλης – Τάσος Τσολαρίδης – Χρήστος Σπύρου. Εγκαίνια: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου και ώρα 5-9μ.μ. Το concept και οργάνωση Δημήτρης Λαζάρου.

Αντώνης Ντόνεφ – “Σύμβολα της ανιδιοτέλειας”

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Αντώνη Ντόνεφ με τίτλο “Σύμβολα της ανιδιοτέλειας”. Στα καλλιγραφικά του σχέδια και στα έργα του με κολάζ ο Αντώνης Ντόνεφ αποτυπώνει μια καθαρά προσωπική πολυσχιδή και πολύχρωμη προσωπική θεώρηση της Γνώσης.

Το ενδιαφέρον του Αντώνη Ντόνεφ για την διερεύνηση των ορίων της γνώσης, αλλά και των θεωριών για τη μάθηση, αντικατοπτρίζεται στη νέα σειρά έργων που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kalfayan:  περίπλοκα πολυεπίπεδα κολάζ σε καμβά τα οποία αποτελούνται από τμήματα από vintage χάρτες τους οποίους συλλέγει ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αντώνης Ντόνεφ || Σύμβολα της ανιδιοτέλειας Kalfayan Galleries

Η χρονοβόρα διαδικασία της κοπής κάθε χάρτη σε δεκάδες λωρίδες και η επικόλλησή τους σε επάλληλα επίπεδα που σχηματίζουν γεωμετρικά μοτίβα με έναν οργανικό τρόπο, αποτυπώνουν τη διάθεση του καλλιτέχνη για επανασύνθεση της γνώσης.

Ταυτόχρονα αυτή η αποδόμηση και  επανασυναρμολόγηση τμημάτων από διαφορετικούς χάρτες δημιουργεί νέους χάρτες, στους οποίους τα επίσημα σύνορα μπλέκονται και τελικά ακυρώνονται. Αυτά τα γεωγραφικά παλίμψηστα απεικονίζουν την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και καθιστούν τα έργα του Αντώνη Ντόνεφ πιο επίκαιρα από ποτέ. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζουν και ερμηνεύουν ξανά την ήδη χαρτογραφημένη γνώση, ενώ αμφισβητούν τις πολωτικές και άκαμπτες στρατηγικές μάθησης που αδιαφορούν για τη μοναδικότητα της ανομοιογένειας.

Kalfayan Galleries (11 Haritos Street, Athens, Greece). Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 19.00 – 22.00. Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου 2023 – 13 Ιανουαρίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00.

“Nostos” στην γκαλερί Gagosian

Η Gagosian είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έκθεση Nostos, με έργα της Hilary Pecis και της Lily Stockman, που ανοίγει τις πύλες της στην γκαλερί της Αθήνας. Πηγή έμπνευσης για τη Nostos αποτέλεσε σε ένα βαθμό η μετάφραση της Οδύσσειας σε ιαμβικό πεντάμετρο από την Emily Wilson το 2018, που αποκαθιστά την αρχική ζωντάνια του έπους επιβάλλοντας ταυτόχρονα μια νέα μετρική προσέγγιση στον στίχο.

Όπως ο Brice Marden για να οργανώσει τις ιδέες του γύρω από τον φυσικό και τον πνευματικό κόσμο στη σειρά Cold Mountain (1991) χρησιμοποίησε τη μετάφραση που έκανε ο Gary Snyder σε έργα του ποιητή Χαν Σαν της δυναστείας Τανγκ, έτσι η Hilary Pecis και ηLily Stockman δανείστηκαν φορμαλιστικά στοιχεία από τη μετάφραση της Wilson για να χτίσουν τη δομή που πλαισιώνει τα ζωγραφικά τους έργα.

Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο ταξίδι επιστροφής του ήρωα, με άμεση φυσικά αναφορά στο δεκαετές ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Και βέβαια από τον νόστο προέρχεται και η νοσταλγία, ο πόνος που προκαλεί η επιθυμία για την επιστροφή.

Η έκθεση αποτελεί εν πολλοίς διαλογισμό πάνω στο τι σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα, και ενώ η Pecis απεικονίζει τον χώρο που συγκροτεί την πατρίδα στην υλικότητά του, η Stockman προσεγγίζει το θέμα πιο αφαιρετικά, επιστρέφοντας στον χώρο όπου γεννήθηκε η λαμπρή αυτή ιστορία που φλόγιζε την φαντασία της.

Εως: 27/01/2024. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σαβ 11–7, εκτός από Πεμ 11–8. Γκαλερί Gagosian, Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα. Gagosian. Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 3640215 | gagosian.com.

Μάτω Ιωαννίδου – “Μίμησις πράξεως”

Η εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Μίμησις πράξεως”, στο Ωδείον Αθηνών, από τη Δευτέρα 6 έως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, περιλαμβάνει 51 έργα μικτής τεχνικής σε χαρτί ή μουσαμά (2019-2023), εμπνευσμένα από αρχετυπικές προσωπικότητες εμβληματικών έργων της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Όπως αναφέρει η ζωγράφος: “Σε μια εποχή εικονικής πραγματικότητας και ανέπαφων συναλλαγών που ακυρώνουν το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης με συνέπεια την έξαρση μιας άλογης βίας, η Αντιγόνη, ο Οιδίποδας, ο Ορέστης, η Φαίδρα, η Μήδεια, αυτά τα αρχετυπικά πρόσωπα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, σάμπως δεν είμαστε εμείς; Οι εσωτερικές συγκρούσεις, η ένταση, οι αποφάσεις, η δράση, οι αντιπαραθέσεις, η λύτρωση-κάθαρση, όλο το “ανθρώπινο” που διακυβεύεται, σκοπός μου είναι να αποδοθεί εικαστικά με έναν τελετουργικό τρόπο”.

Η έκθεση-εγκατάσταση “Μίμησις πράξεως” διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Στον ίδιο χώρο, σπουδάστριες και σπουδαστές του 2ου έτους θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο (Σάββατο 11/11, 19:30, Πέμπτη 16/11, 20:30, Σάββατο 18/11, 19:30), υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ελεάνας Τσίχλη.

Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, 19:00 / Διάρκεια & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 6 – Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, καθημερινά πλην Κυριακής, 13:00 – 21:00. Περισσότερα athensconservatoire.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα