Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
art walk
AP PHOTO

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης.

Φτάσαμε στη μέση του Οκτώβρη και η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν Ημερίδα “Η μελέτη της δυτικής έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα”

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου “Ιστορία της Δυτικής Έντεχνης Μουσικής”, που επιμελήθηκαν οι Καθηγητές Irmgard Lerch-Καλαβρυτινού & Ιωάννης Φούλιας και εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας, ο Τομέας Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λ. Βουδούρη” συνδιοργανώνουν ημερίδα-συζήτηση με θέμα “Η μελέτη της δυτικής έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα”. Στην αίθουσα Διδασκαλίας Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής. Περισσότερα στο megaron.gr.

Δωρεάν συναυλία στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας

Η συναυλία “The art of sound and silence” – Μουσική από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση (13ος-16ος αιώνας) παρουσιάζεται από ταλαντούχους νέους μουσικούς, με τη συμμετοχή του σολίστ Marten Meibaum (βαρύτονος, βιολοντσέλο) από την Εσθονία. Στη συναυλία συμμετέχουν συνολικά δέκα μουσικοί, προσφέροντας μια μοναδική μουσική εμπειρία.

Το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής του Kiili έχει καθιερωθεί στον χώρο της παλαιάς μουσικής, με έντονη παρουσία στην Ευρώπη και συνεργασίες με κορυφαίους ερμηνευτές του είδους. Το ρεπερτόριό του καλύπτει έργα της Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής περιόδου, από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα, προσφέροντας στο κοινό μια αυθεντική αναβίωση της μουσικής παράδοσης της εποχής. Από το 2003, το σύνολο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 700 συναυλίες σε αρχοντικά, εκκλησίες και αίθουσες συναυλιών, καθώς και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές περιοδείες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ισπανία. Το σύνολο έχει επίσης ηχογραφήσει τρία CD.

Οι συναυλίες του συνόλου έχουν ξεχωρίσει για την ποικιλομορφία του προγράμματος, την ποιότητα της ερμηνείας και τις προσεγμένες ενορχηστρώσεις. Τα ιστορικά κοστούμια, η κίνηση στη σκηνή και η ενέργεια των μουσικών συνθέτουν μια καθηλωτική ατμόσφαιρα που ενθουσιάζει κοινό κάθε ηλικίας και προφίλ – από ειδικούς της μουσικής μέχρι παιδιά και λάτρεις της τέχνης.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, Ώρα 19:00. Αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41. Τηλ/  2103634000. Περισσότερα στο nakas.edu.gr.

Δωρεάν εικαστική βόλτα στην γκαλερί Κalfayan

Στην έκθεση στην γκαλερί Κalfayan που διαρκεί έως τις 2 Νοεμβρίου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα του Βλάση Κανιάρη (1928-2011) από τις δεκαετίες 1950-1980: γλυπτά, έργα από τη σειρά των ‘Τοίχων’ και μνημειακές γλυπτικές εγκαταστάσεις.

Η έκθεση, που αποτελεί την τέταρτη ατομική παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην γκαλερί, φωτίζει μία ακόμα πλευρά του πολυδιάστατου έργου του Βλάση Κανιάρη, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της Μεταπολεμικής περιόδου. Το 2009 οι Kalfayan Galleries παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιστορικής σημασίας εγκατάσταση με τον τίτλο ‘Arrivederci-Willkommen-1976’ που διαπραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης.

Ο Βλάσης Κανιάρης υπήρξε πάντοτε οξυδερκής παρατηρητής του ιστορικο-κοινωνικού γίγνεσθαι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ανήκε στη γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών που έδρασαν την περίοδο του ’60 και του ’70 στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Δημιούργησε μία καθαρά προσωπική εικαστική γλώσσα, τολμώντας να πειραματιστεί με ποικίλα εκφραστικά μέσα, έξω από τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του.

Το ενδιαφέρον του Κανιάρη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του, ήταν εμφανές από τα πρώτα έργα του. Το τρομερό δυστύχημα στην Marcinelle του Βελγίου το 1957, όπου περίπου 400 Ιταλοί ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας σειράς αφηρημένων ζωγραφικών έργων, στα οποία προσπάθησε να αποτυπώσει την έντονη συναισθηματική φόρτιση που του προκάλεσε το γεγονός αυτό. Τρία χρόνια αργότερα, στη σειρά έργων με τον τίτλο “Walls”, επιχείρησε να ανακατασκευάσει την ατμόσφαιρα της Αθήνας κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Τη δεκαετία του ’60 εισάγει στο έργο του τη χρήση αντικειμένων της καθημερινότητας, και από τη δεκαετία του 1970 και μετά, η ανθρώπινη μορφή εδραιώνεται ως βασική θεματική στο έργο του. 

Οι πρώτες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν το 1971 όταν η προσοχή του καλλιτέχνη στράφηκε στο πρόβλημα της αυξανόμενης ροής οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία. Σε αυτά τα έργα ο καλλιτέχνης εντάσσει αντικείμενα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή – καρέκλες και παιχνίδια, ποδήλατα, βαλίτσες – προσπαθώντας δια μέσου μιας προσωπικής παρατήρησης να ανακατασκευάσει ατομικές ιστορίες, όνειρα και αλήθειες, το βάρος της οικονομικής ανέχειας. 

Στα περιβάλλοντα του Κανιάρη είναι έντονη η αίσθηση της αποξένωσης, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος όταν έρχεται αντιμέτωπο με κατεστραμμένα όνειρα και απογοητεύσεις. Το 1988, ο Βλάσης Κανιάρης, μαζί με τον Νίκο Κεσσανλή, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, και το 1997 παρουσίασε το έργο του στην Documenta. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές συμπεριλαμβανομένων των Pinakothek Der Moderne (Μόναχο), Museum am Ostwall Dortmund, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Kunstmuseum Bochum και Tate Moden (Λονδίνο).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα