Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 8'
Bearing Witness - Μαρτυρίες
Bearing Witness - Μαρτυρίες Howard G. Buffett - Muhammed Muheisen

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι η 18η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία των μεταναστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη ημέρα επελέγη μιας και στις 18 Δεκεμβρίου 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της «Διεθνούς Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Bearing Witness – Μαρτυρίες

«Ακόμα και στο μέσο μιας σύγκρουσης, η ζωή δεν σταματάει και συνεχίζει» λέει ο Ιορδανός φωτογράφος Muhammed Muheisen, δις βραβευμένος με Πούλιτζερ, λίγο πριν εκθέσει στις 18 Δεκεμβρίου στο ελληνικό κοινό ένα μωσαϊκό φωτογραφιών από ανείπωτες ιστορίες του κόσμου, στο Ωδείο Αθηνών Ω2 (Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου).

Με τίτλο «Bearing Witness – Μαρτυρίες» η έκθεση ξεδιπλώνει φωτογραφίες δικές του και τού επίσης φωτογράφου Howard G. Buffett , μαρτυρίες από τη ζωή μέσα στο χάος, την καταστροφή, την ανθρώπινη δυστυχία, και τον αγώνα επιβίωσης εκείνων που υφίστανται αυτές τις συνθήκες. Και οι δύο αποτίουν φόρο τιμής στην φίλη τους Anja Niedringhaus, την βετεράνο Γερμανίδα φωτογράφο που έπεσε από σφαίρες στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2014, καθώς κάλυπτε τις εθνικές εκλογές. Φωτογραφίες της Anja, πλαισιώνουν την έκθεση.

«Κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, εκτός αν αναγκαστεί να το κάνει» » λέει ο Muhammed Muheisen, καθώς εδώ και χρόνια αποτυπώνει την προσφυγική κρίση σε διάφορα σημεία του κόσμου: ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μετατρέπεται σε νεκροταφείο στη Βοσνία. Ένας Ιρακινός πανηγυρίζει στην κορυφή ενός αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος στο Ιράκ. Μια γιαγιά κρατά την εγγονή της σε ένα καμπ προσφύγων στο Τσαντ. Μια μητέρα από τη Συρία αγκαλιάζει την κόρη της, καθώς μαγειρεύει στην σκηνή της σε ένα καμπ στην Ιορδανία. Η αθηναϊκή έκθεση είναι μια επιλογή φωτογραφιών τραβηγμένες σε βάθος τριών δεκαετιών από 30 διαφορετικές χώρες.

Bearing Witness - Μαρτυρίες
Bearing Witness - Μαρτυρίες Bearing Witness - Μαρτυρίες

«Κάποιες στιγμές πιάνω τον εαυτό μου να μην αισθάνεται άνετα από τις τραγωδίες που βλέπω και φωτογραφίζω. Όταν βρίσκομαι πίσω από τον φακό, υπενθυμίζω στον εαυτό μου την αξία της καταγραφής όσων βλέπω. Αυτές οι εικόνες μπορούν να αλλάξουν καρδιές και μυαλά. Αυτός είναι ο συναισθηματικός μηχανισμός αποτύπωσης εκείνη την στιγμή», λέει ο Howard G. Buffett, ο έτερος φωτογράφος που φέρει και άλλες ιδιότητες: αγρότης, οικολόγος, επιχειρηματίας,πρόεδρος του Howard G. Buffett Foundation, ενός ιδιωτικού φιλανθρωπικού ιδρύματος που επενδύει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τον περιορισμό των συγκρούσεων και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων.

Η έκθεση «Bearing Witness – Μαρτυρίες» θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο ‘Αμστερνταμ.

 

Θεματικές προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις από την MoovieReel με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μεταναστών

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου, η MoovieReel, η ομάδα πίσω από το Petit Plan και FeCHA, διοργανώνει μια σειρά από θεματικές προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις στον κινηματογράφο “Δαναό”, οι οποίες εξετάζουν το θέμα της μετανάστευσης μέσα από διαφορετικά πρίσματα. Τι σημαίνει να είσαι μετανάστης στην Ευρώπη; Υπάρχει νομικό πλαίσιο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ μετανάστες; Η κλιματική κρίση ήδη οδηγεί αναπόφευκτα και στους κλιματικούς πρόσφυγες, τι μέτρα υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου; Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

  • 17:00/Προβολή της ταινίας “The Lawyer”, Romas Zabarauskas, Λιθουανία | 2020, 97’

Σύνοψη: Ο ομοφυλόφιλος μεγαλοδικηγόρο Marius, ο οποίος περνάει το χρόνο με τους φίλους τους και ψάχνοντας νέους ερωμένους. Μια ημέρα ο αποξενωμένος πατέρας του Marius πεθαίνει. Ο θρήνος γίνεται έρωτας καθώς ο δικηγόρος βρίσκει μια αναπάντεχη σύνδεση με τον Ali, ένα Σύριο πρόσφυγα σεξεργάτη.

Το “The Lawyer” είναι η πρώτη Βαλτική παραγωγή που απεικονίζει στην οθόνη την ιστορία ενός έρωτα μεταξύ ανδρών. Ο Zabarauskas σε όλες του τις ταινίες καταπιάνεται τόσο με θέματα queer αγάπης όσο και με πολιτικά ζητήματα και την επάνοδο του εθνικισμού. Μετά το δημόσιο coming out το 2011 στην πρεμιέρα της πρώτης μικρού μήκους ταινίας του, ο Λιθουανός σκηνοθέτης ασχολήθηκε με το ακτιβισμό και έχει γίνει γνωστός για την ενεργή υπεράσπιση των δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρα του.

Συζήτηση: “ΛΟΑΤΚΙ+ Μετανάστες και Σεξεργασία”. Ομιλητές: Εκπρόσωποι του Ref Checkpoint & ακτιβιστές.

  • 19:00/Προβολής της ταινίας “Πράσινα Σύνορα”, Agnieszka Holland, Πολωνία, ΗΠΑ, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο, Γερμανία, Τουρκία | 2023, 143’

Σύνοψη: Στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο “πράσινο σύνορο” μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι στη γεωπολιτική κρίση που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εκεί, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα.

Συζήτηση: “Ευρώπη & Μετανάστευση”

Ομιλητές: Χρήστος Δημόπουλος, Διευθυντής Ελληνικού Παραρτήματος Διεθνούς Αμνηστίας

  • 22:00 / Παρουσίαση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Zaatar” και catering από τις “Γεύσεις της Δαμασκού” στο χώρο του foyer.

Παρουσίαση Βιβλίου του έργου “Τάο” του Γιώργου Καφετζόπουλου στο Θέατρο Επί Κολωνώ

Το θέατρο Επί Κολωνώ και η Κάπα Εκδοτική μας προσκαλούν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην παρουσίαση του βιβλίου του θεατρικού έργου “Τάο” του Γιώργου Καφετζόπουλου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και η σκηνοθέτις, της ομώνυμης παράστασης του έργου που παρουσιάζεται για 2η χρονιά στο Επί Κολωνώ, Δανάη Σπηλιώτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης. Θα ακολουθήσει συζήτηση και με τον συγγραφέα του “Τάο” Γιώργο Καφετζόπουλο.

Τάο του Γιώργου Καφετζόπουλου 

“Νίκος Καζαντζάκης-Θεατρικά” παρουσίαση βιβλίων

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Διόπτρα, διοργανώνουν παρουσίαση των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη, με γενικό τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης- Θεατρικά”. Για τα βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Από τις εκδόσεις Διόπτρα :

  • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Εκδότης
  • Βίκυ Κατσαρού, Υπεύθυνη έκδοσης, Επιμελήτρια έργων Ν. Καζαντζάκη
  • Φιλήμονας Πατσάκης, Υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού.
  • Διονύσης Παπακωνσταντίνου, Εμπορικός Διευθυντής.

Για την εμπειρία τους από το έργο του Ν. Καζαντζάκη θα μιλήσουν οι :

  • Αννα Γεραλή, Έπαιξε στη θεατρική παράσταση του “Κολόμβου” (Με τον Μάνο Κατράκη).
  • Τζένη Καζάκου, Πρωταγωνιστεί στην ταινία “Καπετάν Μιχάλης”.
  • Γιάννης Κακλέας, Σκηνοθέτησε την θεατρική παράσταση “Ζορμπάς”.
  • Γιάννης Σμαραγδής, Σκηνοθέτησε την ταινία “Καζαντζάκης”.
  • Νικήτας Τσακίρογλου, Έπαιξε στο θέατρο την “Ασκητική”.
  • Τάκης Χρυσικάκος, Σκηνοθέτησε και έπαιξε στο θέατρο την “Αναφορά στον Γκρέκο”.

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Πολυτεχνείο
Τρίτη ημέρα του εορτασμού της 50ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ημερίδα “Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά: το γεγονός και οι συνέχειές του. Νέες προσεγγίσεις”

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου καλεί το κοινό στην ημερίδα με θέμα “Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά: το γεγονός και οι συνέχειές του. Νέες προσεγγίσεις“.

Έγκριτοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές θα εξετάσουν τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες που οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον ρόλο του φοιτητικού κινήματος, την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας μετά από έξι χρόνια αυταρχισμού και την απήχηση της εξέγερσης στο εξωτερικό. Παράλληλα, μέσα από ειδικότερες εισηγήσεις, θα επαναξιολογηθούν ιστορικά πτυχές που σχετίζονται με τη μετάβαση στη δημοκρατία και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στα χρόνια που ακολούθησαν.

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 15:00, στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή των Ελλήνων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα