Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
χώρος τέχνης
Βόλτα σε χώρο τέχνης PIXABAY/χρήστης Tasos_Lekkas

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.

“Η μουσική έχει τον λόγο” στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα των Mozart, Beethoven, Κωνσταντινίδη, Reinhold φιλοξενεί το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη στις 23/10/2023 (20:30 – 22:00).  Βιολί: Γιώργος Σιοπούδης, Πιάνο: Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

  • A’ Μέρος – A Mozart Sonata for Piano and Violin in E Minor, K.304 / L.v. Beethoven Sonata for piano and violin No. 5 in F major Op24 “Spring”.
  • Β’ Μέρος – Κωνσταντινίδης Γιάννης Δωδεκανησιακή Σουίτα για ορχήστρα για βιολί και πιάνο/ Bloch Ernest Nigun from Baal Shem / Reinhold Glière Romance for violin and piano in D, Op. 3.

Άννα Πολιτκόφσκαγια – ένα θεατρικό υπόμνημα του Στέφανο Μασσίνι

Μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στην Λευκωσία, την προηγούμενη θεατρική σαιζόν, η παράσταση Άννα Πολιτκόφσκαγια – ένα θεατρικό υπόμνημα της ομάδας Campos Culture and Arts έρχεται και στην Αθήνα, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για μια παράσταση-ντοκουμέντο, που μιλάει για την πραγματική ιστορία της ατρόμητης Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια (1958 – 2006), μέσα από μία αγωνιώδη και καταιγιστική ροή εικόνων και ιστορικών γεγονότων. Βασισμένο σε ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και συνομιλίες της δημοσιογράφου, το έργο του θεατρικού συγγραφέα Στέφανο Μασσίνι (βραβευμένου με Tony το 2022 για το έργο του Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς), αναπόφευκτα εγείρει παραλληλισμούς με γεγονότα που βιώνουμε σήμερα, όπως την εισβολή στην Ουκρανία και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Η Άννα Πολιτκόφσκαγια, ερευνητική δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Novaya Gazeta, κατέκρινε ατρόμητα το Κρεμλίνο εκθέτοντας τις βαρβαρότητες εναντίον αμάχων κατά το δεύτερο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Τσετσενίας. Οι αποκαλύψεις τις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ρωσικό στρατό, από τις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα τσετσενικές αρχές, αλλά και τους αυτονομιστές αντάρτες, την έφεραν στο στόχαστρο όλων. Η Πολιτκόφσκαγια δεχόταν συχνά απειλές κατά τη ζωή της αλλά και πράξεις βίας εναντίον της, όπως εικονικές εκτελέσεις και απόπειρες δηλητηρίασης. Δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 στο ασανσέρ της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Μετά από αλλεπάλληλες δίκες καταδικάστηκαν οι δράστες της δολοφονίας, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Συντελεστές:

  • Μετάφραση: Ράνια Ιακώβου
  • Σκηνοθεσία: Διομήδης Κουφτερός
  • Σκηνογραφία: Ελένη Ιωάννου
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Καρολίνα Σπύρου
  • Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
  • Προβολές: Χάρης Βαρέλιας
  • Σύμβουλος Κειμένου: Antonio Palumbo
  • Γραφιστικά: Πόπη Πισσούριου
  • Επί σκηνής: Έλενα Αγαθοκλέους

«Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος»

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσκαλεί στην παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, με τίτλο: «Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 18:30, στην αίθουσα «Γεώργιος Καραντζάς» (1ος όροφος) της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα), με τις/τους εξής ομιλήτριες και ομιλητές:

  • Θανάσης Καμπαγιάννης: Δικηγόρος Αθηνών, τ. μέλος ΔΣ ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή»
  • Βασιλική Πέτσα: Συγγραφέας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Οικονομολόγος και διευθυντής του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.
  • Ξενοφών Κοντιάδης: Συνταγματολόγος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας
  • Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.

Πρόκειται για ένα πολιτικό και δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Ο καθηγητής Κοντιάδης αφήνει για λίγο στην άκρη τον επιστημονικό λόγο και προχωρά στη δημιουργία ενός λογοτεχνικού έργου που διεισδύει στην ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», σε μια αφήγηση που εκδιπλώνεται ακολουθώντας τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της.

Είναι μία ιστορία που πηγαίνει πίσω στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ακροδεξιό παρακράτος, ακριβώς πενήντα χρόνια νωρίτερα. Πώς έζησαν θύτες και θύματα το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 στη Θεσσαλονίκη και τη νύχτα της 18ης Σεπτέμβρη του 2013 στην Αμφιάλη; «Ο σχεδιασμός των δολοφονιών, ο εκφοβισμός, οι θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και συνδικαλιστών, οι απόπειρες συγκάλυψης, το παιχνίδι με το βαθύ κράτος, η σπαρακτική κραυγή της Μάγδας Φύσσα “Γιε μου, τα κατάφερες”, η νίκη απέναντι στον φόβο, η αγωνία για την επόμενη μέρα», όπως σημειώνεται από τον εκδοτικό οίκο, αποτελούν τα σημεία-σταθμούς που συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου.

“Στο όνομα της ανθρωπιάς” στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση που αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929.

Στο όνομα της ανθρωπιάς
"Στο όνομα της ανθρωπιάς" στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

H έκθεση, σε επιμέλεια των Ελευθερίας Δαλέζιου, Μαρίας Γεωργοπούλου και Ναταλίας Βογκέικωφ- Brogan, φέρνει στο φως τις άοκνες προσπάθειες πολιτικών, ηγετών φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και αφοσιωμένων εθελοντών. Υποκινούμενοι από μια αίσθηση καθήκοντος, με ρίζες στις χριστιανικές, πατριωτικές ή και προσωπικές τους πεποιθήσεις, έπαιξαν στο σύνολό τους καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας ως έναν πιο ανεκτό και βιώσιμο τόπο μετά το 1922.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει επιστολές, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα, αφίσες, εφημερίδες, ταινίες μικρού μήκους και χειροτεχνήματα. Οι θησαυροί αυτοί, που προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αλλά και από διάφορα ιδρύματα, παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, υφαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση με ιδιαίτερη σημασία, χωρισμένη σε έξι μεγάλες ενότητες.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου 2023 – 18 Φεβρουαρίου 2024 Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 12:00 – 18:00, Πέμπτη: 12:00 – 20:00.
Είσοδος ελεύθερη. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα Πτέρυγα Μακρυγιάννη Σουηδίας 61, 106 76 Κολωνάκι www.ascsa.edu.gr.

“Νόνικα Γαληνέα: Η Δωρεά”

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που σπανίως παρουσιάζονταν στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτές τις συνεργασίες, και σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας, το Μέγαρο παρουσιάζει έξι μοναδικά θεατρικά κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, δημιουργίες της βραβευμένης με Όσκαρ Ενδυματολογίας Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ. Τα κοστούμια, μαζί με τα σχέδια που τα ενέπνευσαν, καθώς και αποκλειστικές φωτογραφίες, είναι δωρεά της Νόνικας Γαληνέα στο Μέγαρο, το χώρο που αγάπησε και τίμησε, ορμώμενη από τη στενή συνεργασία και φιλία της με τον Χρήστο Λαμπράκη.

Νόνικα Γαληνέα - "Η Ιωάννα στην Πυρά" MMA 2004 @Stefanos

Παράλληλα με τα μοναδικά κοστούμια και σχέδια, η Νόνικα Γαληνέα δώρισε στο Μέγαρο και ένα μεγάλων διαστάσεων πίνακα της εικαστικού Βάνας Ξένου, που κοσμεί τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.

Ωράριο: Η έκθεση είναι ανοιχτή από 17 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2023. Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00. Επιπλέον, τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 και τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00. Περισσότερα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα