Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 8'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Ο Σάββας Γεωργιάδης παρουσιάζει την έκθεση «Πρόσωπα» Radisson Blu Park

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

1η Γιορτή της Επιστήμης 2023: Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την 1η Γιορτή της Επιστήμης, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό. 

Οι δραματικές οικολογικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζουν καταλυτικά όπως είναι φυσικό επόμενο, το κύκλο του νερού και κατ’ επέκταση την ύπαρξη όλου του οικοσυστήματος πάνω στον πλανήτη Γη. Για το λόγο αυτό η 1η Γιορτή της Επιστήμης στην Ελλάδα έχει ως κεντρικό θέμα “Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής” και περιλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις, πειράματα, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Αθήνα, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Η εικαστικός Μαρία Φιλοπούλου είναι η ανάδοχος αυτής της πρώτης διοργάνωσης, καθώς με τα έργα της δίνει τις δικές της απαντήσεις για τη συνύπαρξη του ανθρώπου με το υδάτινο στοιχείο και τον καλούν να διαφυλάξει ευλαβικά αυτήν τη πολύτιμη για τη ζωή του σχέση.

Για ποιες επιπτώσεις πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι; Μπορούμε ακόμη να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη; Ποια είναι η κατάσταση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα (στη λεκάνη της Μεσογείου); Ποια είναι τα κύρια ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα (έλλειψη, τρωτότητα, υπερεπάρκεια);

Στα παραπάνω ερωτήματα νέοι Έλληνες και Ελληνίδες ερευνητές-ερευνήτριες από τα συνεργαζόμενα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της δεκαήμερης Γιορτής της Επιστήμης. Θα κληθούν να συνομιλήσουν με καταξιωμένους Γάλλους επιστήμονες, θα απαντήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο σε βασικά ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή και για το πώς οι επιπτώσεις της αποτυπώνονται ήδη και στην Ελλάδα.

Διάλεξη – Συζήτηση 6 Νοεμβρίου 2023 με την κλιματολόγο Françoise Vimeux: «Κλιματική αλλαγή: προοπτικές για το 2050-2100». 1η Γιορτή της Επιστήμης, 6-16 Νοεμβρίου 2023, Γαλλικό Ινστιτούτο. Δείτε το πρόγραμμα και πληροφορίες στο ifg.gr.

Μάτω Ιωαννίδου – “Μίμησις πράξεως”

Η εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Μίμησις πράξεως”, στο Ωδείον Αθηνών, από τη Δευτέρα 6 έως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, περιλαμβάνει 51 έργα μικτής τεχνικής σε χαρτί ή μουσαμά (2019-2023), εμπνευσμένα από αρχετυπικές προσωπικότητες εμβληματικών έργων της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. 

Όπως αναφέρει η ζωγράφος: “Σε μια εποχή εικονικής πραγματικότητας και ανέπαφων συναλλαγών που ακυρώνουν το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης με συνέπεια την έξαρση μιας άλογης βίας, η Αντιγόνη, ο Οιδίποδας, ο Ορέστης, η Φαίδρα, η Μήδεια, αυτά τα αρχετυπικά πρόσωπα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, σάμπως δεν είμαστε εμείς; Οι εσωτερικές συγκρούσεις, η ένταση, οι αποφάσεις, η δράση, οι αντιπαραθέσεις, η λύτρωση-κάθαρση, όλο το “ανθρώπινο” που διακυβεύεται, σκοπός μου είναι να αποδοθεί εικαστικά με έναν τελετουργικό τρόπο”.

Η έκθεση-εγκατάσταση “Μίμησις πράξεως” διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Στον ίδιο χώρο, σπουδάστριες και σπουδαστές του 2ου έτους θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο (Σάββατο 11/11, 19:30, Πέμπτη 16/11, 20:30, Σάββατο 18/11, 19:30), υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ελεάνας Τσίχλη.

Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, 19:00 / Διάρκεια & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 6 – Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, καθημερινά πλην Κυριακής, 13:00 – 21:00. Περισσότερα athensconservatoire.gr.

 

“Νόνικα Γαληνέα: Η Δωρεά”

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που σπανίως παρουσιάζονταν στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτές τις συνεργασίες, και σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας, το Μέγαρο παρουσιάζει έξι μοναδικά θεατρικά κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, δημιουργίες της βραβευμένης με Όσκαρ Ενδυματολογίας Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ.

Νόνικα Γαληνέα - "Η Ιωάννα στην Πυρά" MMA 2004 @Stefanos

Τα κοστούμια, μαζί με τα σχέδια που τα ενέπνευσαν, καθώς και αποκλειστικές φωτογραφίες, είναι δωρεά της Νόνικας Γαληνέα στο Μέγαρο, το χώρο που αγάπησε και τίμησε, ορμώμενη από τη στενή συνεργασία και φιλία της με τον Χρήστο Λαμπράκη.

Παράλληλα με τα μοναδικά κοστούμια και σχέδια, η Νόνικα Γαληνέα δώρισε στο Μέγαρο και ένα μεγάλων διαστάσεων πίνακα της εικαστικού Βάνας Ξένου, που κοσμεί τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.

Έως 16 Νοεμβρίου 2023. Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00. Επιπλέον, τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 και τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00.

Τα “Πρόσωπα” του Σάββα Γεωργιάδη 

Στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel, Athens – στο πλαίσιο του αφιερώματος “Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη” – που διοργανώνεται για 7η χρονιά και με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Αθανασίου, παρουσιάζονται έργα του εικαστικού Σάββα Γεωργιάδη με τίτλο “Πρόσωπα”. 

Η έκθεση περιλαμβάνει 20 περίπου ζωγραφικά έργα από την τελευταία περίοδο του καλλιτέχνη και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Εφευρετικός, ανήσυχος και μάστορας του χρώματος ο Σάββας Γεωργιάδης παρουσιάζει με καθαρότητα, ακρίβεια και λιτότητα την πιο πρόσφατη δουλειά της καλλιτεχνικής του πορείας, δημιουργώντας μια δική του πραγματικότητα με ιδιαίτερη καθαρή προσωπική γραφή. Επίκεντρο της έρευνας και θεματολογίας του παραμένει η υπερμεγέθης ανθρώπινη γυναικεία φιγούρα. Ρεαλιστής με pop στοιχεία στη ζωγραφική του, παρουσιάζει έναν ολόκληρο κόσμο από νέες σύγχρονες γυναίκες με εκρηκτική ζωτικότητα και κρουστό δέρμα σε μετάβαση. Αφηρημένα μοντέλα που δεν ορίζουν εποχή, δεν επικοινωνούν άμεσα με τον θεατή και κατακλύζουν την ζωγραφική επιφάνεια με κοντινά πλάνα και παραμορφωτικές παρεμβάσεις. Πορεύονται από το παρελθόν και αγωνιωδώς βαδίζουν προς το μέλλον απειλώντας να διαρρήξουν τα όρια του τελάρου ακυρώνοντας έτσι την μοναχικότητά τους.

Η ψυχή της ζωγραφικής του Γεωργιάδη είναι το χρώμα το οποίο ασκεί γι’ αυτόν μια σχεδόν μεταφυσική επιρροή και χρησιμοποιείται για να εκφράσει ένταση, δύναμη και πάθος. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μελάνι με ακρυλικό και λάδι στο φόντο του καμβά σε έντονα πλακάτα χρώματα ενδυναμώνοντας την ασπρόμαυρη σάρκα των μοντέλων του. 

Αυστηρός ως προς την οργανωτική διαδικασία της σύνθεσης, του σχεδίου και της χρήσης των έντονων χρωμάτων από τα οποία ποτέ δεν αποκλίνει στην ενότητα αυτή ο καλλιτέχνης, αναδεικνύει ψυχογραφήματα αναλύοντας την αμεσότητα της εσωτερικής συγκίνησης και την πιστότητα της Ιδέας. 

Όπως αναφέρει η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου “…Στο έργο του πρωταγωνιστεί η πλούσια εσωτερικότητα, ο ψυχισμός, η ποίηση και η εκφραστικότητα του καλλιτέχνη τα οποία αναδεικνύει χρησιμοποιώντας ως μοντέλα σύγχρονες γυναικείες φιγούρες με μοναδικό του σκοπό να φωτίσει τις ψυχές τους και να αναπλάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα.” και συνεχίζει “…το πορτρέτο του Σάββα Γεωργιάδη μπόρεσε να επανεφεύρει τον εαυτό του τέλεια και, εμπνευσμένο από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος και μεγάλους δημιουργούς όπως ο Lucian Freud και ο Francis Bacon έδωσε αφορμή για νέες και πρωτότυπες ερμηνείες.”

“Pre Erotic Thoughts: Πριν Έρθει το Τέλος”

Στο P.E.T. Projects παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση Pre Erotic Thoughts: Πριν ‘ρθει (το) Τέλος σε επιμέλεια Βασιλείας Κάγκα.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Βασίλης Βηλαράς, Χάρις Βλάχος, Πηνελόπη Γερασίμου, Λεμονιά Γιαννίρη, Γκρέτα, Κατερίνα Κομιανού, Nina Kouklaki, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Κωνσταντίνος Λιανός, Mochi,Σόνι Παπαδόπουλος, Calliope Pavlides, Spyros Rennt, Alexandros Simopoulos, Σοφία Στέβη, Αντιγόνη Bunny Τσαγκαροπούλου.

Η Βασιλεία Κάγκα είναι κουήρ, φεμινίστρια επιμελήτρια τέχνης, παραγωγός και περφόρμερ. Μέσω της πολυδιάστατης δουλειάς της αποπειράται να θέσει υπό αμφισβήτηση τους ετεροκανονικούς, κανονιστικούς, κυρίαρχους τρόπους σκέψης και δράσης που έχουν ενσωματωθεί στις σχέσεις τέχνης και δημόσιας σφαίρας. Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια του οποίου εξειδικεύτηκε στην Πολιτιστική Διαχείριση,εργάστηκε σε διάφορα αυτο-οργανωμένα, στην πλειοψηφία τους, καλλιτεχνικά projects σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία, βασικός στόχος των οποίων ήταν να αναδείξουν παραγκωνισμένες καλλιτεχνικές οπτικές. To 2017 ξεκίνησε να επιμελείται τη σειρά εκθέσεων Αye Mari, μια προσπάθεια εξερεύνησης της κουήρ επιμέλειας. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2020) και είναι Fellow Επιμέλειας του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εγκαίνια: Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023 ώρα 19:00- 22:00 . Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν performances των: Angelos Kolosionis & LeLe, Markella Ksilogiannopoulou, Mochi, Pitt.  Επισήμανση: Μετά τα εγκαίνια η έκθεση θα είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού. PET Projects Κέρκυρας 87, 11363 Αθήνα, www.petprojects.studio

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα