Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Εγκαίνια έκθεσης, αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τίτλο, “Καληνύχτα, σας αγαπώ”. Φουαγιέ ισογείου αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης 03/12/2023 Akriviadis

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για γιορτινές βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin – Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές

Ποιητές διαβάζουν ποιήματα τους και συνομιλούν με το κοινό, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα. Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Στις 8 Ιανουαρίου 2024: Άννα Αφεντουλίδου. To Café Merlin λειτουργεί στον 1ο όροφο του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη. Περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.

“Πάνος Σαραφιανός, Πολιτικές Φροντίδας: Εμπνέοντας Τρεις Γενιές Ζωγραφικής”

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα αφηρημένου εξπρεσιονιστή εικαστικού Πάνου Σαραφιανού και ο νέος χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων “Λόφος art project” τον τιμά με την πρώτη του περιοδική έκθεση “Πάνος Σαραφιανός, Πολιτικές Φροντίδας: Εμπνέοντας Τρεις Γενιές Ζωγραφικής”.

Η συνεπιμελήτρια Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης αναφέρει: “Όλη η ζωγραφική περιπέτεια, από την κατάκτηση της μορφής στην τελική αποδόμηση της, εξελίσσεται στα έργα του Σαραφιανού. Ο προαιώνιος λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να κάνουν τέχνη, η αγωνία, η έκσταση και η κάθαρση που εκβάλλει από αυτή τη βαθιά εννοιολογική διεργασία είναι εκεί. Στα ύστερα έργα του, που χαρακτηρίζονται από ευθυτενή σινιάλα εβένινης κόλλας και εφαρμόζονται με εκρηκτικά ενεργητικές γραμμές, ο Σαραφιανός γονιμοποιεί τις ερχόμενες γενιές εικαστικών που εκφράζονται μέσα από το μέσο μιας δυναμικής ζωγραφικής που υπάρχει για να απελευθερώνει την Ιδέα.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα του Πάνου Σαραφιανού, ζωγράφων-μαθητών του, αλλά και νεότερων σύγχρονων ζωγράφων που συνδιαλέγονται μαζί του υφολογικά και εννοιολογικά, και θα ενισχυθεί με ανάπτυξη δράσεων, όπως ημερίδες, workshops, συζητήσεις, προβολές, με σκοπό την ανάπτυξη της γνώσης της εξέλιξης της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης, την εξοικείωση με το τοπίο σήμερα και τη διάχυση της εμπειρίας σε ένα ευρύτερο κοινό, με την ενθάρρυνση δημιουργικών συνεργιών. Επιμέλεια έκθεσης: Φαίη Τζανετουλάκου, Δημήτρης Σαραφιανός.

«Λόφος art project»: Βελβενδού 39, Κυψέλη / lofosartproject.com/ τηλ. 212-1212186. Διάρκεια έκθεσης: Έως 29/2/2024. Καθημερινά 18.00-21.00.

Έκθεση “Καληνύχτα, σας αγαπώ”

Εγκαίνια έκθεσης, αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τίτλο, “Καληνύχτα, σας αγαπώ”. Φουαγιέ ισογείου αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης 03/12/2023 Akriviadis

Η έκθεση με τίτλο “Καληνύχτα, σας αγαπώ” προσπαθεί να αναδείξει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας εντός αλλά και εκτός της σκηνής. Βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Συμπληρώνεται με ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας Μήδεια στην Επίδαυρο, από τέσσερις μακέτες κοστουμιών της Λίλα ντε Νόμπιλι από την παράσταση Λα Τραβιάτα στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Πιέρο Τόσι για την ταινία Μήδεια του Παζολίνι και από μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες. Δευτέρα – Κυριακή / 10:00 – 18:00. Επιμέλεια έκθεσης: Λίλη Πεζανού. Αίθουσα: Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας

Διαδικτυακές ξεναγήσεις “Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη με τους περιηγητές. Από την Άλωση έως τις απαρχές του 20ού αιώνα”

Πώς περιέγραψαν οι περιηγητές από τη δυτική Ευρώπη την Κωνσταντινούπολη από την Άλωση και μετά; Πώς δημιουργείται η οθωμανική πρωτεύουσα και ποια μνημεία τη χαρακτηρίζουν; Πώς οι διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές ομάδες συνθέτουν το μοναδικό ψηφιδωτό της Πόλης και πώς συμβάλλουν στον οικιστικό ιστό της;

Μετά την επιτυχία των διαδικτυακών ξεναγήσεων στη Μικρά Ασία και το Αιγαίο Πέλαγος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει έναν νέο κύκλο συναντήσεων με θέμα την Κωνσταντινούπολη. Με οδηγό τον διαδικτυακό τόπο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, η δράση αυτή έχει στόχο να ταξιδέψει το κοινό στη βυζαντινή και οθωμανική πρωτεύουσα από τον 16ο μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Μέσα από σπάνιο και πλούσιο εικονογραφικό υλικό, οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης μας συνοδεύουν σε ένα οδοιπορικό,  για να ανακαλύψουμε τους τόπους, τα μνημεία και τους ανθρώπους της Πόλης. Από την Αγία Σοφία έως το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και τη Σκεπαστή Αγορά, από τα  χαμάμ έως τους ζαχαροπλάστες, από τους ροδόκηπους έως τους λαλέδες (τουλίπες), η ιστορία της Κωνσταντινούπολης από την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Πρόγραμμα: 8 Ιανουαρίου: Η πρώτη γνωριμία . Ακολουθούν // 22 Ιανουαρίου: Από τη Βασιλεύουσα στην οθωμανική πρωτεύουσα / 5 Φεβρουαρίου: Ο κόσμος της πρωτεύουσας /19 Φεβρουαρίου: Το απόγειο της αρχιτεκτονικής / 4 Μαρτίου: Αντιθέσεις & Συνθέσεις /11 Μαρτίου: Παγίωση, Πειραματισμός, Ανανέωση/ 1η Απριλίου: Η νέα εποχή της Πόλης / 15 Απριλίου: Όψεις και αντανακλάσεις της νεοτερικότητας.

Αντώνης Ντόνεφ – “Σύμβολα της ανιδιοτέλειας”

Αντώνης Ντόνεφ || Σύμβολα της ανιδιοτέλειας Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Αντώνη Ντόνεφ με τίτλο “Σύμβολα της ανιδιοτέλειας”. Στα καλλιγραφικά του σχέδια και στα έργα του με κολάζ ο Αντώνης Ντόνεφ αποτυπώνει μια καθαρά προσωπική πολυσχιδή και πολύχρωμη προσωπική θεώρηση της Γνώσης. Το ενδιαφέρον του Αντώνη Ντόνεφ για την διερεύνηση των ορίων της γνώσης, αλλά και των θεωριών για τη μάθηση, αντικατοπτρίζεται στη νέα σειρά έργων που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kalfayan:  περίπλοκα πολυεπίπεδα κολάζ σε καμβά τα οποία αποτελούνται από τμήματα από vintage χάρτες τους οποίους συλλέγει ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η χρονοβόρα διαδικασία της κοπής κάθε χάρτη σε δεκάδες λωρίδες και η επικόλλησή τους σε επάλληλα επίπεδα που σχηματίζουν γεωμετρικά μοτίβα με έναν οργανικό τρόπο, αποτυπώνουν τη διάθεση του καλλιτέχνη για επανασύνθεση της γνώσης.

Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Αθήνα 106 75).  Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 13 Ιανουαρίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00. kalfayangalleries.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα