Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 4'Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην καρδιά της πόλης.
- 09 Δεκεμβρίου 2024 06:41
Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου, αντίστροφη μέτρηση για Χριστούγεννα και η Αθήνα που έβαλε τα γιορτινά της συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Γιορτινό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος – Δωρεάν Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων
Φέτος τις γιορτές το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σε ένα φωτεινό τόπο γιορτής που προσφέρει στιγμές χριστουγεννιάτικης μαγείας! Οι βόλτες στον καθιερωμένο, πλέον, χριστουγεννιάτικο προορισμό της πρωτεύουσας, περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων, που με τη λάμψη του αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για γιορτινές φωτογραφίες, την αγορά Christmas Makers’ Market με προτάσεις δώρων, αλλά και την προβολή κλασικών και αγαπημένων χριστουγεννιάτικων ταινιών. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο Πάρκο που αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο και καταλαμβάνει μια έκταση 210 στρεμμάτων.
Έκθεση με έργα των Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλα Σίμωσι – Δωρεάν στην Γκαλερί Σκουφά
Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκθεση του ιστορικού καλλιτέχνη Γιάννη Γαΐτη, σε συνεργασία με την κόρη του Λορέττα, στην οποία θα παρουσιαστούν και έργα της Γαβριέλλας Σίμωσι.
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του μουσείου Γαΐτη – Σίμωσι στην Ίο και την συμπλήρωση 40 ετών από τον θάνατο του Γιάννη Γαΐτη, μια επιλογή έργων από το ατελιέ του καλλιτέχνη μεταφέρονται στην Γκαλερί Σκουφά, μερικά από τα οποία εκθέτονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στην έκθεση περιλαμβάνονται πρώιμα έργα της περιόδου 1947/48, όπως μια συλλογή από σχέδια σε χαρτί. Επίσης παρουσιάζονται λάδια σε μουσαμά, καθώς και κατασκευές, λάβαρα, παιχνίδια και κεραμικές προτομές. Την έκθεση συμπληρώνουν μια σειρά από έργα της γλύπτριας και συζύγου του Γαΐτη, Γαβριέλλας Σίμωσι.
Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες και πρωτοπόρους του μεταπολεμικού μοντερνισμού. Υποστηρικτής των νέων Ευρωπαϊκών ρευμάτων της εποχής, με το προσωπικό του καλλιτεχνικό ιδίωμα έχει στιγματίσει την Ελληνική τέχνη. Κύριο γνώρισμα της καλλιτεχνικής του παραγωγής αποτελούν τα “ανθρωπάκια” του, που μέχρι και σήμερα είναι σύμβολο της μαζικοποίησης του ανθρώπου, θέτοντας κύρια ερωτήματα για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Στην έκθεση μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στον κόσμο του και να έρθει σε επαφή με έργα που παρουσιάζονται πρώτη φορά.
Η Γαβριέλλα Σίμωσι (1926-1999) υπήρξε σημαντική γλύπτρια της εποχής, η οποία ενστερνίστηκε τις σύγχρονες τάσεις. Γνωρίστηκαν με τον Γιάννη Γαΐτη το 1945 στην Σχολή Καλών Τεχνών και έπειτα ακολούθησαν κοινή πορεία στο Παρίσι. Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά έργων κολλάζ του 1977/78, τα οποία δημιουργούν αινιγματικές και ποιητικές αναπαραστάσεις, καθώς και γλυπτά στα οποία κυριαρχούν οι συμβολισμοί.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12-8 μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη. Εως: 15/12.
“Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981” – Δωρεάν Περιοδική έκθεση
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που εκτίθεται στην Ε.Π.Μ.Α.Σ., σε επιμέλεια της Διευθύντριας Συραγώς Τσιάρα, παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) την έκθεση αφίσας με τίτλο «Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981».
50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και την εγκαθίδρυση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η ανάδειξη των αφισών ως ένα καλλιτεχνικό και συγχρόνως πολιτικό δημιούργημα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα. Ακόμη κι αν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, το καθεστώς χρησιμοποίησε την αφίσα προπαγανδιστικά για να διαδώσει την ιδεολογία του και να νομιμοποιήσει τις αυταρχικές πολιτικές του, οι αφίσες αποτέλεσαν το κατεξοχήν όπλο του αντιδικτατορικού αγώνα μεταφέροντας το μήνυμα για ελευθερία και δημοκρατία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα πρώτα χρόνια της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, η αφίσα αποτύπωσε ιδεολογίες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, πολιτιστικά γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήματα. Έδωσε φωνή και καλλιτεχνική μορφή σε ιδέες και κινήματα, υπηρέτησε τη δημοκρατική έκφραση της ελληνικής κοινωνίας.