Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 11 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 11 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
CITIZEN KANE, Orson Welles, 1941 Everett Collection / Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 11 Μαΐου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 11 Μαΐου.

Αφιέρωμα στον Orson Welles στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στις 19:00, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει το τέταρτο και τελευταίο αφιέρωμα της σειράς με τίτλο “Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες”.

Αυτή τη φορά παρουσιάζεται ο Orson Welles (1915-1985), ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ιστορίας, όχι μόνο του αμερικανικού, αλλά του παγκόσμιου σινεμά. Γεννημένος στην Κενόσα του Γουισκόνσιν, ο Welles κατέκτησε σύντομα τον χώρο του θεάτρου και του ραδιοφώνου, και αργότερα έκανε το ίδιο με τον κινηματογράφο υπογράφοντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, την σκηνοθεσία της θρυλικής ταινίας “Ο πολίτης Κέιν” (Citizen Kane, 1941), στην οποία και πρωταγωνιστεί στον ρόλο του τίτλου.

CITIZEN KANE, Orson Welles, 1941 Everett Collection / Ελληνοαμερικανική Ένωση


Ωστόσο, με την ιδιαίτερη, εκρηκτική προσωπικότητά του, ο Welles ήρθε συχνά σε μετωπική σύγκρουση με το “σύστημα” των αμερικανικών στούντιο και έζησε μια θυελλώδη ζωή, ως επαγγελματίας αλλά και ως ιδιώτης. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις πιο παρεξηγημένες περιπτώσεις ιδιοφυών καλλιτεχνών (και όχι μόνο του κινηματογράφου).

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Welles και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό. Θα μιλήσουν ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” και κριτικός κινηματογράφου και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.

Αναδρομική έκθεση του Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival, παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 11 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου 2023.

Η έκθεση Χαρακτική– Ζωγραφική. Αναδρομική διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίαςτου Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Το εικαστικό του έργο, καρπός προβληματισμών, προσωπικών στιγμών και βιωμάτων, περιλαμβάνει τις ενότητες: Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το Ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά ,Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή, Μικροχαρακτικά – ex libris – εικονογράφηση βιβλίων. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 5 – 10 έργα, τα οποία δημιουργούνται σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σχέδια και χαρακτικά, σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από τον ίδιο χαράκτη.

Στέγες στο Μέτσοβο - Ξυλογραφία Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Νίκος Δεσεκόπουλος, ένας γνήσιος “εργάτης” της τέχνης του, χάραξε τη δική του καλλιτεχνική πορεία κυρίως μέσα από τη μάχη του καλεμιού με το υλικό του. Στο χαρακτικό του έργο η ακρίβεια του σχεδίου, η αποφασιστική χειρονομία της χάραξης με το παιχνίδι του αυτοσχεδιασμού, είναι το ζητούμενο.

Ο Δεσεκόπουλος υποστηρίζει τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής και τυπώνει με το χέρι τις ξυλογραφίες του. Μέσα από τα έργα της αναδρομικής του έκθεσης παίρνουμε τη γνώση και την εμπειρία του παλιού “μάστορα”, του καλλιτέχνη με αρετές, με ποιότητα δουλειάς, που είχε και έχει κάτι να πει. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Κάλλη Πετροχείλου, Εικαστικός, Έφορος της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη την Πέμπτη 18.05 στις 18:00, την Κυριακή 28.05 στις 12:00, την Πέμπτη 8.06 στις 18:00 και την Κυριακή 11.06 στις 12:00.

”Female Music Icons” προβολές στο Exile Room

Cesaria Evora ASSOCIATED PRESS

Κλείνοντας ηχηρά το πρόγραμμά του για φέτος, τo Exile Room αφιερώνει τις τελευταίες προβολές της σεζόν σε δύο εκρηκτικά μουσικά ντοκιμαντέρ. Την Πέμπτη 11 Μαΐου προβάλεται το ντοκιμαντέρ “Cesária Évora” (2022) / Σκηνοθεσία: Ana Sofia Fonseca / Διάρκεια: 94’.

Πάει σχεδόν μια δεκαετία από το θάνατο της Ξυπόλητης Ντίβας, που αρνήθηκε να φορέσει παπούτσια ακόμα και στο Carnegie Hall ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πάμφτωχους συμπατριώτες της. Παρόλο που γεννήθηκε σε συνθήκες εξαθλίωσης, η Cesária Évora έζησε τη ζωή της τραγουδώντας.

Περισσότερα εδώ...

Αποξένωση

Vagelis Gkinis

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 139 “Αποξένωση”, από την Πέμπτη 11 Μαΐου έως την Κυριακή 18 Ιουνίου, 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας Λεωνίδας Κανελλόπουλος.

Ένα οδοιπορικό με τη ματιά του φωτογράφου Βαγγέλη Γκίνη και σε επιμέλεια του Βαγγέλη Τάτση, μια οπτικοακουστική έρευνα μέσα από την οποία ο καλλιτέχνης μελετά τον κόσμο της εργασίας με επίκεντρο την εργατική τάξη στην Ελλάδα.

Με αφετηρία την Ελευσίνα, την πόλη όπου ζει και εργάζεται, ο Βαγγέλης Γκίνης ταξίδεψε για έξι μήνες σε όλη τη χώρα, διέσχισε συνολικά 4.755 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 13 πόλεις της Ελλάδας για συνομιλήσει και να φωτογραφίσει 28 εργαζόμενους από διαφορετικούς κλάδους, τους χώρους εργασίας τους αλλά και προσωπικά τους αντικείμενα. Η αρχή του ταξιδιού έγινε, για λόγους ιστορικούς αλλά και συμβολικούς, από τη Σύρο και το Νεώριο, όπου το 1879 ιδρύεται το πρώτο εργατικό σωματείο στην Ελλάδα, ο Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών του Ναυπηγείου Σύρου. Ακολούθησαν η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Πάτρα, ο Βόλος. Στη συνέχεια, το Βελεστίνο, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρυμνα, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε – φυσικά – στη Δυτική Αττική, τόπο καταγωγής του φωτογράφου αλλά και τον κατεξοχήν τόπο συγκέντρωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ελλάδας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Μαΐου, 20.00.

Nollywood Travel Film Festival

Nollywood Travel Film Festival

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φέρνει στην Αθήνα το Nollywood Travel Film Festival, ένα τριήμερο φεστιβάλ που φιλοδοξεί να μας συστήσει την, άγνωστη εν πολλοίς, κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας.

Το Νόλιγουντ είναι για τη Νιγηρία ό, τι είναι το Μπόλιγουντ για την Ινδία και, κατ’ αναλογία, το Χόλιγουντ για την Αμερική: πρόκειται για μια ακμάζουσα και επικερδή κινηματογραφική βιομηχανία στην Αφρική, με πλούσια ετήσια παραγωγή. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 10-12 Μαΐου (Τετάρτη με Παρασκευή) με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), εκλεκτούς καλεσμένους από το Νόλιγουντ, ενώ στους θεατές θα προσφέρονται ποτά και finger food.

Στην Ταινιοθήκη θα πάρουμε μια μικρή αλλά αντιπροσωπευτική γεύση της κινηματογραφικής παραγωγής του Νόλιγουντ μέσα από 5 μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής, αλλά και ένα πρόγραμμα 10 μικρού μήκους ταινιών.

Περισσότερα εδώ…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα