Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 14 Μαρτίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Ireland Wisdom
H πρώτη ατομική έκθεση της Ireland Wisdom στην Αθήνα Athanasios Gatos/BREEDER

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 14 Μαρτίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο “Future Perfect” και τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, στις 19:30. Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά έργων από χειροποίητα χαρτιά, καθώς και μια σειρά γλυπτών έργων, τα οποία η καλλιτέχνις έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία 2 χρόνια.

Future Perfect: “Μέλλων Τετελεσμένος / Μέλλον Τετελεσμένο” ή (σαρκαστικά) “Μέλλων Τέλειος / Μέλλον Τέλειο”. Η προτίμηση στην αγγλική εκδοχή οφείλεται ακριβώς στην αμφισημία της. Η ελληνική εκδοχή, “Μέλλον Τετελεσμένο”, στον μέλλοντα χρόνο, είναι αδιάλλακτα οριστική, χωρίς περιθώριο για άλλη ερμηνεία.

Το θέμα μου είναι ο χρόνος ως διάσταση και ως κατάσταση της φύσης που κινδυνεύει, της φύσης με μέλλον τετελεσμένο. Στο απαρέγκλιτο “Θα έχουν εξαφανιστεί”, προσπαθώ να αντιτάξω την ελπίδα ενός μέλλοντα διαρκείας: “Θα υπάρχουν”, “θα επιβιώσουν”. Τα λουλούδια, τα φύλλα, η φύση που μας περιβάλει, όλα τούτα γίνονται εσωτερικές καταστάσεις. Βρίσκονται σε μια άχρονη κατάσταση διάρκειας. Όλα τούτα θα μπορούσαν να είναι πλέον αναμνήσεις.

Κύκλος δωρεάν προβολών ”Queer, Black and Beautiful” στο Exile

Τι σημαίνει να είσαι μαύρος και queer στη σύγχρονη Αμερική; Ένα πρόσφατο κινηματογραφικό διαμάντι και ένα underground ορόσημο από το παρελθόν συνθέτουν τις προβολές του Μαρτίου στο Exile Room, αποκαλύπτοντας με πόνο και πάθος τις εμπειρίες της αφροαμερικανικής LGBTQI+ κοινότητας. Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 21:00 η ταινία “Kokomo City” (2023) σε σκηνοθεσία: D. Smith (Διάρκεια: 73’). Τέσσερις μαύρες τρανς γυναίκες, στο άνθος της ηλικίας και της εμπειρίας τους, μιλούν για τη σεξεργασία, όπως δεν την έχετε ξανακούσει ποτέ. Η Daniella Carter, η Koko Da Doll, η Liyah Mitchell και η Dominique Silver ανοίγουν την καρδιά τους στην κάμερα, πίσω από την οποία βρίσκεται η D. Smith, μια τρανς σκηνοθέτιδα και πρώην μουσική παραγωγός που ξέρει πολύ καλά τον πόνο τους.

“Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά” – Δωρεάν είσοδος και ξενάγηση στο κοινό

Σημαία Σπετσών
Σημαία Σπετσών με σύμβολα Φιλικής Εταιρείας Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνεργάζεται με την εικαστικό Μαιρηλί Χαραμή και παρουσιάζει, εν όψει της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, την έκθεση “Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά” από 14 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας).

Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από τη Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.

Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτή τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε πλάθει με τη φαντασία του μέσα από μύθους.

Η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας. Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία. Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και τη εικόνα των αυθεντικών.

Για κάθε σημαία, υπήρξαν πάμπολλοι αγωνιστές που πολέμησαν με πάθος. Κάποιοι μαλιστα την υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή. Όμως προηγήθηκαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που ύφαναν, ονειροπόλοι που σχεδίασαν, τεχνίτες που ζωγράφισαν, κορίτσια που κέντησαν.

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19:00 με ξενάγηση για το κοινό. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

Ireland Wisdom στην Breeder

Έργο της Ireland Wisdom

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει από την Πέμπτη 14 Μαρτίου την πρώτη ατομική έκθεση της Ireland Wisdom στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της δίμηνης παραμονής της στο The Breeder Open Studio, μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να προσφέρει τον χρόνο στον καλλιτέχνη και τον θεατή να επικοινωνήσουν και να αλληλοεπιδράσουν με έναν ουσιαστικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια του Open Studio η Wisdom ολοκλήρωσε ένα νέο σώμα δουλειάς άμεσα συνδεδεμένο με την εμπειρία της ως καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα και με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, υπό ένα πρίσμα σύγχρονης αισθητικής.

Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από τα ωμά, αρχέγονα συναισθήματα και τις λειτουργίες του ανθρώπου που την ίδια στιγμή αναπαρίσταται ως ημίθεος ή ως κάποιο μυθολογικό πλάσμα, αναπολογητικά αισθησιακός και στυγνά αληθινός. Στο κεντρικό έργο της έκθεσης, με τον τίτλο “Πανσέληνος”, παρουσιάζεται ο Πάνας, ο θεός της άγριας φύσης που λατρευόταν σε φυσικά τοπία και είχε τα πόδια και τα κέρατα τράγου, με την συντροφιά μιας νύμφης που ξαπλώνει γυμνή μπροστά του, κρατώντας ένα μαχαίρι ανάμεσα στα πόδια της, ενώ είναι περιτριγυρισμένοι από ψάρια ως αναφορά στη μεσογειακή διατροφή καθώς και στη φυσική πράξη της σίτισης. Μέσα από τις συνθέσεις της η Wisdom δημιουργεί μια νέα μυθολογία αρχέγονων λειτουργιών και ακατέργαστων ενστίκτων που ενσωματώνονται πλήρως μέσα σε ένα ανεπιτήδευτο περιβάλλον.

Παράλληλα, αποτίνει φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 18ου αι. με τις νεκρές φύσεις που περιβάλλουν τις μεγαλύτερες συνθέσεις ενώ τα σχέδια με κάρβουνο συντελούν στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της έκθεσης. Τα σχέδια, λιτά και διακριτικά, με ελάχιστες λεπτομέρειες, αποπνέουν ξεγνοιασιά και καταφέρνουν να πουν μια δική τους ιστορία.

Την έκθεση ολοκληρώνουν οι αυτοπροσωπογραφίες της Wisdom που επίσης ενισχύουν την ιστορική κληρονομιά των μεγάλων δασκάλων αλλά αποτελούν παράλληλα για την ίδια απόδειξη της προσωπικής μεταμόρφωσης που βίωσε τους τελευταίους μήνες.

Γεννημένη το 1996, η Ireland Wisdom ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες, από́ όπου και κατάγεται. Ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί́ στα Kontemporary Residency, Σεούλ, Κορέα, Bowlish House, Somerset, Ην Βασ., Carlye Packer, Λος Άντζελες. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Μαϊάμι, ΗΠΑ, τη Σεούλ, Κορέα, το Λος Άντζελες, ΗΠΑ, τη Φλωρεντία, Ιταλία, τη Σάντα Μόνικα, ΗΠΑ. Η δουλειά́ της έχει παρουσιαστεί́ σε εκδόσεις όπως το Artnews, το LA Weekly και το Cultured Magazine, αναμεσά σε αλλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα