Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 16 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 16 Μαΐου

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 16 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Queer Movie Nights στο Τριανόν

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου.

Μια γιορτή του queer σινεμά με διεθνείς παραγωγές, πρεμιέρες, ελληνικές ταινίες και ειδικούς καλεσμένους στην καρδιά της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας. Συνολικά, 28 ταινίες θα παρουσιαστούν φέτος, πολλές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της queer σκηνής.

Το Norwegian Dream του Leiv Igor Devold αποτελεί την επίσημη ταινία έναρξης του φεστιβάλ ενώ μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει ένα καλωσόρισμα στο φουαγιέ.
Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

“Με 2 Ματιές” – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” την έκθεση φωτογραφίας “Με 2 Ματιές” των Μιλτιάδη Κατρακούλη, χοροδιδασκάλου από τα Μέγαρα και του φωτογράφου Γιώργου Μουστάκα, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για έκθεση 24 φωτογραφικών σκηνικών που προσεγγίζουν με ένα σύγχρονο τρόπο συγκεκριμένα εικαστικά έργα τέχνης, Ελλήνων ζωγράφων, όπως των Θ. Ράλλη, Απ. Γεραλή, Ν. Λύτρα, Ν. Γύζη, Γ. Ιακωβίδη, κ.α., οι οποίοι αποτύπωσαν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.

Επισημαίνεται ότι τα έργα, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά σε αναπαράσταση, προέρχονται από ελληνικές ιδιωτικές συλλογές, συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων, μεταξύ αυτών και από την Εθνική Πινακοθήκη. Επιμέλεια έκθεσης: Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος, υπεύθυνη του Μουσείου. Είσοδος για το κοινό δωρεάν. 

“Springtime Stories” της Γεωργίας Μπλιάτσου – Δωρεάν έκθεση

Ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τη Μητέρα-Φύση, αλλά και με την Άνοιξη, διηγείται στη νέα ατομική της έκθεση η ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσου με τίτλο “Springtime Stories” στην γκαλερί “Αστρολάβος-Δεξαμενή”, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής, στέλνοντας το μήνυμα της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ, επισημαίνοντας την ανάγκη της αρμονικής συμβίωσης όλων των έμβιων όντων, για αμοιβαίο όφελος, για τη διατήρηση μιας βιώσιμα επιθυμητής ανάπτυξης, καθώς όλα τα είδη είναι απαραίτητα για την ισορροπία του πλανήτη γη. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη–Παρασκευή: 12.00–16.00 και 17.00–20.00, Σάββατο 11.00–15.00.

This is Athens- Από τη Γη στον Ουρανό

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στι 16 Μαΐου στις 19.00 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Λόφος Νυμφών, Αθήνα) θα λάβει χώρα Αρχαιολογικός και Αστρονομικός περίπατος. Μια διαδρομή αρχαιολογικού και αστρονομικού ενδιαφέροντος στους λόφους γύρω από το Αστεροσκοπείο, την ώρα του μαγευτικού δειλινού.

Η περιήγηση ξεκινά από τους δυτικούς λόφους της Ακρόπολης, Πνύκας, Νυμφών και Φιλοπάππου (Μουσών), όπου αποτυπώνεται η ιστορία και η καθημερινότητα της αρχαίας Αθήνας. Το ιερό των Μουσών, ο εντυπωσιακός τάφος του πρίγκιπα Φιλοπάππου, τα Κιμώνεια Μνήματα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, τα λαξεύματα στους βράχους των αρχαίων συνοικιών της Μελίτης και της Κοίλης, η Πνύκα, το Ηλιοτρόπιο του Μέτωνα – ένα αρχαίο παρατηρητήριο και οι “φυλακές” του Σωκράτη αποτελούν τους κύριους σταθμούς της περιήγησής μας.

Συνδετικός κρίκος όλων αυτών τα λιθόστρωτα μονοπάτια του Πικιώνη, ένα έργο μοναδικό στο είδος του που συνδυάζει το παλιό με το νέο, το τότε με το τώρα. Ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος και υπέροχες όψεις της πόλης από ψηλά και το κτίριο Σίνα, στο λόφο των Νυμφών, το οποίο ιδρύθηκε το 1842 για να στεγάσει το πρώτο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στο μουσείο Γεωαστροφυσικής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την σύγχρονη ιστορία της Αστρονομίας στη χώρα μας. Η περιήγηση καταλήγει σε παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων μέσα από τον φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Σημείο συνάντησης: Περίβολος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα