Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Γιάννης Ψυχοπαίδης: Artist's Books Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Γιάννης Ψυχοπαίδης: Artist’s Books

Αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, αποκλειστικά με “έργα τέχνης-βιβλία” (artist’s books), που φιλοτέχνησε σε όλη διάρκεια της καριέρας του σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία artist’s books.

Παράλληλα με την τεράστια εικαστική του διαδρομή και την εικονογράφηση πλήθους λογοτεχνικών και ποιητικών έργων που κυκλοφορούν σε ειδικές εκδόσεις περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εμπνεύστηκε και από τη δομή των leporello. Τα leporello προσφέρονται για μια εκτεταμένη αφηγηματική διήγηση, για να αναπτύξει εικονογραφικά αγαπημένα του θέματα. Σ’ αυτές τις επιφάνειες ενσωματώνει με τις εικαστικές του επεμβάσεις συλλογισμούς, απόψεις, αμφισβητήσεις και άλλους συνειρμούς της κριτικής του σκέψης πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Επίσης φιλοτεχνεί και ένα μεγάλο αριθμό πολυμορφικών έργων-βιβλίων, που δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στο κοινό.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει για την έκθεση: «Τα artist’s books είναι μια κατηγορία τέχνης, ένα αυτόνομο είδος και κυρίως μια ακόμη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και εικαστικού πειραματισμού, όπως είναι οι περφόρμανς ή οι εικαστικές εγκαταστάσεις. Ένα artist’s book είναι ένα έργο εικαστικής τέχνης και συνάμα συλλεκτικό αντικείμενο με αποκλειστικό δημιουργό τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αντίθετα με ένα βιβλίο τέχνης, ένα εικονογραφημένο βιβλίο, μία βιβλιοφιλική έκδοση ή ένα καλλιτεχνικό βιβλίο, όπου δημιουργοί μπορεί να είναι πολλοί άνθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων, ο καλλιτέχνης, ο συγγραφέας, ο ποιητής, ο βιβλιοδέτης, ο γραφίστας, ο τυπογράφος κ.ά. Τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής μανιέρας του Ψυχοπαίδη παραμένουν αναλλοίωτα στα artist’s books με τις οργανωμένες ρεαλιστικές αναφορές μιας αποσπασματικής απόδοσης να παραπέμπουν σε μια ιδιότυπη πνευματικότητα με διαλογιστικές προεκτάσεις».

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα. Διάρκεια Έκθεσης: Έως 22/12/2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00. Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά.

Παρουσίαση της έκδοσης του α΄ τόμου των Θεατρικών Έργων του Μποστ

Οι εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος και το Θέατρο Στοά μας προσκαλούν στην παρουσίαση της έκδοσης του Α΄Τόμου των Θεατρικών Έργων του Μποστ που εκδίδονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους σε τρεις τόμους.

Θα μιλήσουν:

  • ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου,
  • η ηθοποιός-εγγονή Θαλασσινή Βοσταντζόγλου,
  • η ιστορικός της τέχνης Λήδα Καζαντζάκη,
  • ο διδάκτωρ θεατρολογίας- ηθοποιός- σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κυριακού,
  • ο συγγραφέας και ηθοποιός Παναγιώτης Μέντης,
  • ο εκδότης Σπύρος Παπαϊωάννου,
  • ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος,
  • και ο ιστορικός Ιάσων Χανδρινός.

Ηθοποιοί της Στοάς: Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Ελευθερία Στεργίδου, και η Χριστίνα Πλατανιώτη θα απαγγείλουν και θα τραγουδήσουν τραγούδια, ποιήματα και κείμενα του Μποστ.

16/11/2023. 20:00. Θέατρο Στοά, Μπισκίνη 55, Ζωγράφου. theatrostoa.gr

Κύκλος Προβολών ”Where The Wild Things Are” στο Exile Room

To Exile Room ξεκινά τις προβολές της νέας σεζόν με έναν μήνα αφιερωμένο στη μυστηριώδη, αντιφατική και περίπλοκη σχέση μας με τα ζώα και τη φύση γύρω μας, μέσα από δύο απροσδόκητα ντοκιμαντέρ που καλύπτουν με τρόπο μαγικό την απόσταση από το σκοτεινό παραμύθι στη δυστοπική επιστημονική φαντασία.

  • Πέμπτη 16 Νοεμβρίου: Lynx Mαν (2023) / Σκηνοθεσία: Juha Suonpää / Διάρκεια: 82’/ exile.gr.

Κουβαλώντας περήφανα εκλεκτικές συγγένειες με τον διαβόητο “Grizzly Man” του Werner Herzog, ο Φινλανδός Hannu διαθέτει μια απαράμιλλη αγάπη και σύνδεση με τη φύση. Όμως το ζώο που περισσότερο απ’ όλα έχει κλέψει την καρδιά του είναι ο σπάνιος ευρωπαϊκός λύγκας: Σαν σύγχρονος σαμάνος, ο Hannu φορά μια μάσκα ζώου και διασχίζει βάλτους και πυκνή βλάστηση προκειμένου να ξεδιαλύνει τα μυστήρια του ακριβοθώρητου αυτού αιλουροειδούς.

Οι Phantom Investigations (η Ινώ Βαρβαρίτη και ο Γιάννης Δελαγραμμάτικας) επιχειρούν μια επιτελεστική διάλεξη βασισμένη στο Καλλιτεχνικό Αρχείο του ΕΜΣΤ ΕΜΣΤ

Το Δημόσιο Πρόγραμμα του ΕΜΣΤ για τον μήνα Νοέμβριο

Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στην ομαδική έκθεση-πρόταση με τίτλο Συμβιωτικά της επιμελητικής ομάδας miss dialectic, οι Phantom Investigations (η Ινώ Βαρβαρίτη και ο Γιάννης Δελαγραμμάτικας) επιχειρούν μια επιτελεστική διάλεξη βασισμένη στο Καλλιτεχνικό Αρχείο του ΕΜΣΤ, εστιάζοντας στο εικαστικό έργο και τη ζωή της Μπίας Ντάβου, της Ναυσικάς Πάστρα και της Χρύσας.

Την Πέμπτη 16/11 – Επιτελεστική διάλεξη από τους Phantom Investigations – Κάθε σχέση ανήκει σε άλλες σχέσεις

18.30-19.30 & 20.00-21.00. Καλλιτεχνικό αρχείο ΕΜΣΤ – Εκθεσιακός χώρος 4ου ορόφου. Η συμμετοχή στην επιτελεστική διάλεξη είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα. Γλώσσα: ελληνικά. Περισσότερσ στο emst.

Έργα του Αλέξανδρου Γεωργίου στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή

Παράλληλα με την ατομική του έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου “Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023″στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, εγκαινιάζεται και έκθεση του καλλιτέχνη στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή.

Στην ατομική έκθεση του Γεωργίου με τίτλο “Από την οπτική του Ναι” παρουσιάζονται έργα που έχουν ζωγραφιστεί μέσα στο χώρο της γκαλερί κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της έκθεσης, με την παρουσία των επισκεπτών.

Τα έργα είναι μία συνέχεια της προσωπικής αναζήτησης του καλλιτέχνη γύρω από υπαρξιακά ερωτήματα. Εδώ η μοναχική δημιουργία γίνεται διαδραστική μέσω της ζωντανής επαφής με τους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι μετατρέπονται σε συνεργάτες. Στα έργα του Γεωργίου περιφέρονται, κατοικούν, και συσχετίζονται πλάσματα αινιγματικά, άλλοτε ανθρωπόμορφα και άλλοτε όχι, που περιμένουν, ποζάρουν, μας κοιτούν, παρατηρούν.

Ο Γεωργίου είναι κυρίως γνωστός για τα ταξιδιωτικά του έργα στο Ιράν και την Ινδία, όπου γνωστοί και άγνωστοι παραλήπτες λάμβαναν μέσω του ταχυδρομείου τα έργα που έφτιαχνε καθώς ταξίδευε (κυρίως χειροποίητες κάρτες και επιζωγραφισμένες ασπρόμαυρες φωτοτυπίες φωτογραφιών που τραβούσε). Από τη γέννηση του γιου του το 2017, τα ταξιδιωτικά έργα έδωσαν τη θέση τους στη ζωγραφική, μία συνέχεια της τριβής του με το μέσο τα πρώτα χρόνια της πορείας του.

Ο τίτλος της έκθεσης “Από την οπτική του Ναι”, μιλά για την πλευρά της κατάφασης, για τη στιγμή που υποδεχόμαστε το άγνωστο και το ρίσκο που αυτό φέρει. Εγκαίνια: Πέμπτη 9-11-2023, ώρα 19.00-22.00. rebeccacamhi.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα