Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Σκηνή από την ταινία "The Great Dictator" με τον Charlie Chaplin AP Photo/HO/Columbia Pictures

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο

Το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα) παρουσιάζει την ετήσια κινηματογραφική γιορτή του, το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το όποιο θα πραγματοποιηθεί στις 23-26 Νοεμβρίου 2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο. Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ συμπίπτει ημερολογιακά και τιμά την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η θεματική της έβδομης διοργάνωσης έχει τίτλο “Γυναίκες Χωρίς Σύνορα” και εστιάζει σε Ελληνίδες γυναίκες – επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν, Σεράγεβο, διεθνή διαγωνιστικά τμήματα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας κ.ά.). την τελευταία πενταετία (2018-2023).

Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς.

Εκτός από τις προβολές, στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται κεντρική συζήτηση με θέμα “Γυναίκες Δημιουργοί στον Ελληνικό Κινηματογράφο” με ομιλήτριες διαφόρων ειδικοτήτων που θα αναδείξουν πλευρές της θεματικής του Φεστιβάλ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Αφιέρωμα στους Charlie Chaplin και Buster Keaton

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζει τη σειρά «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες» με αφιέρωμα στους Charlie Chaplin και Buster Keaton Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της ιστορίας όχι μόνο του αμερικανικού σινεμά αλλά και του παγκόσμιου, στην εποχή που ο ήχος δεν είχε ακόμα εισέλθει στην 7η Τέχνη, ο Charlie Chaplin και ο Buster Keaton έθεσαν τις βάσεις της κινηματογραφικής κωμωδίας, γεύτηκαν τεράστια επιτυχία, λατρεύτηκαν από εκατομμύρια και εξακολουθούν, με τον τρόπο τους, να είναι επίκαιροι.

The navigator Donald Crisp, Buster Keaton Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Ανταγωνιστές αλλά όχι εχθροί στην εποχή τους, έγιναν διάσημοι μέσα από διαφορετικού ύφους κινηματογραφικές κωμωδίες. Ο μεν Chaplin με ταινίες όπως «Το χαμίνι», «Το τσίρκο», «Τα φώτα της πόλης» και πολλές άλλες. Ο δε Keaton με τον «Στρατηγό», τον «Θαλασσοπόρο», τον «Τυχερό» και επίσης πολλές άλλες.Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες των δυο σκηνοθετών και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τους ίδιους και το έργο τους και με το κοινό. Περισσότερα στο hau.gr.

Jazz ensemble “For Five”

Η κινητήρια δύναμη για δημιουργία στην τέχνη τις περισσότερες φορές είναι η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μέσω αυτής με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι και το μουσικό σχήμα Jazz Ensemble For Five δημιουργήθηκε από την εσωτερική ανάγκη των μελών του για έκφραση και επικοινωνία. Με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, επιχειρούν μια μουσική περιπλάνηση σε blues φόρμες και jazz standards, προσπαθώντας το κάθε μέλος του σχήματος να δώσει την δική του οπτική πάνω στην τέχνη του ήχου.

Σαξοφωνίστας της τζαζ AP

Το Jazz Ensemble For Five αποτελείται από τους: Σπύρο Ροντογιάννη: σαξόφωνο, Κωνσταντίνο Γκίνη: κιθάρα,  Γιώργο Μικρό: πιάνο, Χρήστο Κορομηλά: κοντραμπάσο, Σεραφείμ Μπέλλο: τύμπανα.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 – ώρα 20:30 – Είσοδος ελεύθερη. ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.: 2103634000.

Μια ξεχωριστή έκθεση του δήμου Αλίμου με τα ζωγραφικά έργα του Νίκου Κούνδουρου

Πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα ο Νίκος Κούνδουρος, δεν δημιούργησε μόνο μια σειρά από σπουδαίες κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες καθόρισαν τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά τις ανησυχίες του αποτύπωσε και σε ζωγραφικά έργα. Αυτό, το όχι και τόσο γνωστό έργο του πρωτοπόρου και ασυμβίβαστου σκηνοθέτη, θα παρουσιάσει σε ειδική έκθεση η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Λ. Ιωνίας 96). Παράλληλα, στο υπόγειο του κτιρίου θα εκτίθεται υλικό από το κινηματογραφικό έργο του.

Στα ζωγραφικά έργα του συναντά κανείς το αχόρταγο, σαρωτικό βλέμμα του Νίκου Κούνδουρου και την ανάγκη του να αποτυπώσει τον κόσμο με τα δικά του χρώματα, τα βυζαντινά, τις αποχρώσεις της λαϊκής παράδοσης της Ελλάδας, των σωμάτων και των αγίων της.

Η εικαστική έκθεση πραγματοποιείται με τη συμβολή και συνεργασία της Σωτηρίας Ματζίρη-Κούνδουρου, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σπύρου Μοσχονά και είναι η πρώτη που θα γίνει στην Αθήνα μετά την ολοκληρωμένη εκκαθάριση των αρχείων του σκηνοθέτη.

Συζήτηση στη Στέγη: Society Uncensored – Love and Marriage

Στη νέα ζωντανή συζήτηση του Society Uncensored, με τίτλο “Love & Marriage”, άτομα παντρεμένα και μη μιλούν ανοιχτά για τα στερεότυπα, τους προβληματισμούς, αλλά και τα δυνατά συναισθήματα για ένα τελετουργικό τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος, που έχει εξελιχθεί στον πιο ανθεκτικό και ευάλωτο κοινωνικό θεσμό. Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Σε πόσους γάμους πήγατε αυτό το καλοκαίρι; Πόσους φίλους με διαζύγιο έχετε; Γιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με σύμφωνο συμβίωσης; Γιατί δεν έχει επιτραπεί ακόμη στην Ελλάδα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών; Έχει ξεφτίσει πια το στερεότυπο του αμετανόητου εργένη; Γάμος σημαίνει μονογαμία; Γάμος σημαίνει παιδιά; Ποιος είναι επιτέλους ένας καλός γάμος; Σηματοδοτεί ο γάμος την αρχή μιας νέας ζωής ή το τέλος της παλιάς;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας καλεί στη Μικρή Σκηνή σε μια συζήτηση με τίτλο Love & Marriage την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου για να ψάξουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν τον γάμο, που είναι όσα και οι αιχμάλωτοι κόκκοι ρυζιού στα μαλλιά των νεονύμφων.

Η νέα συζήτηση της σειράς Society Uncensored με ομιλητές από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, την Εκκλησία και τη βιομηχανία του γάμου, σηκώνει το πέπλο ενός μυστηρίου, με πολλούς μύθους και άλλες τόσες αντιφάσεις. Γιατί, παρά τον εγγενή του συντηρητισμό, ο γάμος μπορεί να γίνει και μήτρα κοινωνικών τομών: η αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται αποτελεί πλέον ηχηρό κοινωνικό αίτημα. Είναι ο γάμος η πολύτιμη σταθερά σε ένα συναισθηματικά χαοτικό σύμπαν; Και πού χωράει η αγάπη; Περιήγηση στο κάστρο που διχάζει: οι μέσα θέλουν να αποδράσουν από αυτό και οι έξω να το διαβούν. Περισσότερα στο onassis.org.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα