Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 27 Ιουνίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Μαρία Παπαγεωργίου
Μαρία Παπαγεωργίου Akis Christou

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 27 Ιουνίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Μαρία Παπαγεωργίου – Δωρεάν συναυλία στην Πλατεία Πλυτά

Η Μαρία Παπαγεωργίου και οι συνεργάτες της έρχονται για μια εμφάνιση στην Πλατεία Πλυτά στις 27 Ιουνίου και ώρα 21:00. Η χαρισματική ερμηνεύτρια – που χαρακτηρίστηκε και ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς για το 2023 από τον Τύπο – συλλέγει τις πρόσφατες εμπειρίες της, αναδιαμορφώνει τον ήχο της, εμπλουτίζει το πρόγραμμά της και υποδέχεται την άνοιξη, μαζί με την εξαιρετική μπάντα της.

Με τη δεκάχρονη πλέον προσωπική της δισκογραφία, αλλά και την ικανότητα της στις νέες αναγνώσεις αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την ευρύτερη έννοια της μουσικότητας και τη συνεργασία της με σημαντικούς ανθρώπους στην ελληνική και διεθνή πλέον δισκογραφία, η Μαρία δημιουργεί ένα σπάνιο ηχητικό περιβάλλον, όπου πλέκονται οι δεκαετίες, οι γλώσσες, οι τραγουδοποιοί και οι ιστορίες τους.

Δωρεάν εικαστική βόλτα στο ΜΕΤΣ

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Παναγιώτας Αντωνοπούλου, απόφοιτης του μεταπτυχιακού τμήματος Καλών Τεχνών Αθήνας,  με τίτλο “Οι κακές σκέψεις γίνονται άνθη”.

“Η Παναγιώτα Αντωνοπούλου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση “Οι κακές σκέψεις γίνονται άνθη”, όπου μας καλεί να δούμε την μεταμορφωτική δύναμη της φύσης και της τέχνης μέσα από τα μάτια της. Η Αντωνοπούλου χρησιμοποιεί τα μέσα της χαρακτικής για να δημιουργήσει μονότυπα έργα που εστιάζουν στην έντονη θεματολογία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Η φύση, όπως την αντιλαμβάνεται η Παναγιώτα, εμφανίζεται συχνά σε απροσδόκητα μέρη της πόλης. Από την άσφαλτο, πλάι στα σοκάκια ή μέσα από πέτρινα κτήρια, η καλλιτέχνης μας δείχνει την αναγεννησιακή δύναμη της ζωής που αναδύεται εκεί όπου δεν την περιμένουμε. Αυτές οι μικρές αναλαμπές ζωής αποτελούν το εννοιολογικό πλαίσιο της έκθεσης: μια πνευματική αναγέννηση της ψυχής, ένα φως στο τούνελ, ένας δρόμος που οδηγεί στην ελπίδα, μια καρέκλα που γεννά ένα φυτό εν τέλει γίνονται τα σύμβολα του δικού της εικονοποιητικού ταξιδιού.

Νίκος Κόνιαρης έκθεση “Γιατί κλαις, μαμά;” – Δωρεάν έκθεση

Η genesis gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κόνιαρη  με τίτλο “Γιατί κλαις, μαμά;”. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του εικαστικού που οποία φιλοτεχνήθηκαν με σκοπό να εικονογραφήσουν το ομώνυμο βιβλίο – “ύμνος” για τη γυναίκα, της συγγραφέως Εύης Ανδριώτη, σε εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Οι εικόνες του περιγραφικές και συμβολικές αποκαλύπτουν συναισθήματα, εκμυστηρεύονται πανάρχαια μυστικά και πάμπολλες ενδόμυχες σκέψεις, ενώ ανοίγουν διάπλατα διόδους για πρωτοφανείς συλλογισμούς. Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από τα έργα του, μορφοποιεί αλήθειες, αλήθειες ανείπωτες και ειπωμένες, αλήθειες πικρές και γλυκές, γιατί αναπαριστά τον κόσμο των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

Η εικαστική γραφή του είναι λιτή και κυριολεκτική, πότε συγκινητική, πότε σκληρή, άλλοτε τονίζει την απέραντη χαρά, άλλοτε την απώλεια, τον φόβο του πολέμου και τον πόνο και άλλοτε την αναπόφευκτη χαρμολύπη. Η ρεαλιστική απόδοση και οι εικονογραφικές απουσίες είναι επιλεκτικές. Δε διστάζει να γίνεται λιγότερο ή περισσότερο αφαιρετικός και η πινελιά του να μετατρέπεται από ρομαντική σε εξπρεσιονιστική. Η πρόθεσή του είναι κάθε έργο να είναι αυτοτελές, αλλά να συνάδει και στο σύνολο.

Δωρεάν εικαστικά σύγχρονης τέχνης στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους

Η νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης του PCAI σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους σε επιμέλεια Κίκας Κυριακάκου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Lynn Hershman Leeson, Éric Baudelaire*, Aiko Ohno, Asako Masunouchi, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Maria Antelman, Raffaela Naldi Rossano, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Γιώργος Δρίβας, Δημήτρης Ιωάννου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Εύα Στεφανή*, Μιχάλης Afolayan, Campus Novel, Maria F. Dolores & Σοφία Ντώνα.

Η ιαπωνική φράση Shinrin-yoku 森林浴 αποδίδεται στα ελληνικά ως “κολυμπώντας στο δάσος” (forest bathing): ένας ενδεικτικός αλλά όχι ευρέως διαδεδομένος όρος που επινοήθηκε το 1982 από τον Tomohide Akiyama, τότε υπουργό Γεωργίας, Δασών και Αλιείας της Ιαπωνίας. Η συγκεκριμένη έννοια παραπέμπει στην πανάρχαια συνήθεια να περνά κανείς χρόνο κοντά στη φύση, ανάμεσα σε δέντρα και άγρια φυτά, απορροφημένος από τη χλωρίδα και την πανίδα που τον περιβάλλει, χωρίς να αποσπάται από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα έργα της έκθεσης, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική, ΑΙ, εικονογραφήσεις ή φιλμ, επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τον βοτανικό κήπο, την περιβάλλουσα δασική περιοχή, τις λίμνες με νούφαρα, τα ξέφωτα και τα θερμοκήπια. υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο του κήπου ως περιοχή προστασίας χιλιάδων ειδών χλωρίδας και ως καταφύγιο της τοπικής, άγριας πανίδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα