Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ The Moon, Ktima Gerovassiliou, Epanomi, Greece, 4m, iron glass

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Δωρεάν ομαδική έκθεση στη γκαλερί Αργώ

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της εννέα ζωγράφους κι έναν γλύπτη, οι οποίοι συνεκθέτουν στην ομαδική έκθεση “Broken Mirror”, εμπνεόμενοι από το σχεδόν υπερβατολογικό σύμβολο του καθρέφτη. Και μάλιστα του σπασμένου. Αυτού που αντανακλά και αυτού που απορροφά ή διαστρεβλώνει.

Δέκα καλλιτέχνες, λοιπόν, οι: Αδριανός, Δωροθέα Αμέντα, Κώστας Βαρώτσος, Κρίστι Γρηγορίου, Τζουλιάνο Καγκλής, Εβίτα Κανέλλου, Κατερίνα Μαυρολέων, Βαγγέλης Ρήνας, Κατερίνα Ριμπατσιού, Μάρα Τσαφαντάκη, δουλεύοντας από “μέσα” προς τα έξω, διερευνούν τα όρια τόσο του προσωπικού τους κόσμου όσο και του κόσμου που τους περιβάλλει, ενός κόσμου απειλητικού που αλλάζει συνεχώς με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Την έκθεση που κάνει εγκαίνια την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στις 7μμ προλογίζει ο Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: “[…] Δέκα, σύγχρονοι δημιουργοί που εκφράζουν με τις ανησυχίες τους την αμφίσημη όσο και πολύ ενδιαφέρουσα εποχή μας, επιχειρούν να δώσουν, ο καθένας διαφορετικά, τη δική του εκδοχή για τον σπασμένο καθρέφτη, για την ανεστραμμένη πραγματικότητα που βιώνουμε καλλιτέχνες και κοινό. Ισορροπώντας ανάμεσα στην αφαίρεση και την αναπαράσταση, την ελεύθερη χειρονομία και την μικρή, κομψή πινελιά, την κατάδυση στο υποσυνείδητο και το υποψιασμένο βλέμμα σε μία πραγματικότητα που δεν είναι ποτέ μονοδιάστατη“.

Μαρία Αϊβαλιώτου – Εκθεση ζωγραφικής “Μνήμες ενός ταξιδιώτη”

Στο Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Αϊβαλιώτου “Μνήμες ενός ταξιδιώτη”, σε επιμέλεια Νιόβης Κρητικού. Η επιμελήτρια της έκθεσης γράφει, μεταξύ άλλων:

Μαρία Αϊβαλιώτου
Μαρία Αϊβαλιώτου - Εκθεση ζωγραφικής "Μνήμες ενός ταξιδιώτη"

Στον χώρο της τέχνης, ο τρόπος θέασης του εκάστοτε εικαστικού, συχνά, λειτουργεί ως πύλη για ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων και των εμπειριών του. Στην προκειμένη περίπτωση, η Μαρία Αϊβαλιώτου, με την ατομική της έκθεση με τίτλο “Μνήμες Ενός Ταξιδιώτη,” προσφέρει ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην ψυχή της που προέρχεται από την καθημερινή ζωή, αναδεικνύοντας εμπειρίες που τη διαμόρφωσαν, μέσα από μια περιπλάνηση σε τόπους του κόσμου. Στα έργα της Μαρίας, αντικρίζουμε την παρουσία μιας Οp, Pop-art αισθητικής που βρίθει έντονων χρωμάτων αλλά εκφράζει και μια μυστηριώδη και συνάμα ευχάριστη διάθεση (…)

Διεθνές συνέδριο με δωρεάν είσοδο – “Χαιρώνεια, Αύγουστος του 338 π.Χ.: Μια σύνοψη του ζητήματος”

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο”, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι την 1 Μαρτίου τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Χαιρώνεια, Αύγουστος 338 π.Χ.: Μια σύνοψη του ζητήματος”. Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Columbia στη Νέα Υόρκη και την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Μέσα από τις έρευνες μια σειράς επιφανών αρχαιολόγων και ιστορικών, το Συνέδριο θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η μάχη μεταξύ των στρατών των Μακεδόνων και των ελληνικών πόλεων του νότου, αλλά και τις πτυχές της διαχείρισης της μάχης από νικητές και ηττημένους. Κορυφαίοι ειδικοί από σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα μοιράζονται τα αποτελέσματα των ερευνών τους γύρω από τη μάχη που γέννησε τον ελληνιστικό κόσμο. Περισσότερα στο cycladic.gr.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΑΣΗΣ – Από τη Μαρία Λάλου

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με τη State of Concept Athens, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μάς προσκαλεί στη σειρά εκδηλώσεων “Μηχανισμοί της Θέασης” της Μαρίας Λάλου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, μια έκθεση και ζωντανή συζήτηση. Τα προσωπικά μας δεδομένα έχουν γίνει μέρος μιας συνεχούς και υπέρμετρης ροής πληροφοριών που ελέγχονται από αλγόριθμους. Το πώς η δύναμη του αλγόριθμου υπαγορεύει την καθημερινότητά μας είναι κάτι που όλοι βιώνουμε. Εκείνο που μας λείπει είναι η σαφήνεια για το πώς αυτό συμβαίνει αδιάκοπα. Οι Μηχανισμοί της Θέασης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, μια έκθεση και ζωντανή συζήτηση.

Στο σύνολό τους ξετυλίγουν το έργο της Μαρίας Λάλου για τον κινηματογραφικό μηχανισμό και την αλγοριθμική διακυβέρνηση του Camera and the Mirror και μας προϊδεάζουν για το προσεχές κινηματογραφικό πείραμα Image Infinite. Στη συνεχή της έρευνα και στα κείμενά της, η Λάλου επανεξετάζει τη θέση του θεατή, αμφισβητώντας το κύρος των ψηφιακών εικόνων και τη διαμεσολάβηση των δεδομένων που ελέγχονται από
αλγόριθμους σήμερα.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα, 20:00,
Human Agents, της Μαρίας Λάλου (2018) 4’09’’
Salaam Cinema, του Mohsen Makhmalbaf (1995) 75’

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα