Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 4 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
έκθεση του Ιωάννη Sake Καραμπέτσου
Η Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζει την έκθεση του Ιωάννη Sake Καραμπέτσου με τίτλο "Street Love" Kapopoulos Fine Arts

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 4 Απριλίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 4 Απριλίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εικαστική βόλτα σε γκαλερί της Αθήνας

Η Γκαλερί Έρση παρουσιάζει από την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 την διατομική έκθεση των Βαγγέλη Δημητρέα και Μιχάλη Παρλαμά με τίτλο “Discipline”.

Η έκθεση καταγράφει μια γραμμή συνέχειας καθώς έργα του Βαγγέλη Δημητρέα, εικαστικού και καθηγητής ενός σημαντικού εργαστηρίου στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το διάστημα 1985-2002 συνομιλούν με έργα του μαθητή του Μιχάλη Παρλαμά από την πρόσφατη αλλά και την παλαιότερη παραγωγή του. Ο Βαγγέλης Δημητρέας δημιουργούσε αφαιρετικής κατεύθυνσης σχεδιαστικά έργα και μικρές κατασκευές. Η έμφαση στην κατανόηση μιας διευρυμένη σχεδιαστικής επιδεξιότητας ως την κυρίαρχη ποιότητα που συγκρατεί και μεταφέρει νόημα σε κάθε οπτικό σύστημα αποτέλεσε την ανοικτή βάση με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στους φοιτητές του.

Επιμένοντας επί χρόνια σε ένα διάλογο με τον δάσκαλό του, ο Μιχάλης Παρλαμάς, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΑΠΘ συνέχισε την μελέτη της ζωγραφικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις σχολές Central Saint-Martin και Univercity of East London. Ο αισθητικός εκλεκτικισμός του χρησιμοποιεί την αυστηρή δομή που δίνει το “καλό σχέδιο” για να περάσει την αυστηρότητα των έργων του δασκάλου του σε ένα μεταμοντέρνο συνονθύλευμα συμβόλων προς μία εκρηκτική, γεμάτη χρώμα προσωπική εικόνα που αναιρεί αλλά και απορρέει από την εικαστική κατάθεση του δασκάλου του.” αναφέρει στο επιμελητικό σημείωμα η Εικαστικός PHD, Νίνα Κοταμανίδου.

“Street Love” στην Kapopoulos Fine Arts – Με δωρεάν είσοδο

Η Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζει την έκθεση του Ιωάννη Sake Καραμπέτσου με τίτλο “Street Love” από την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 (18:00-22:00), στην οδό Σκουφά 5 στο Κολωνάκι.

Η Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζει την έκθεση του Ιωάννη Sake Καραμπέτσου με τίτλο "Street Love" Kapopoulos Fine Arts

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης σε αυτή του την έκθεση φέρει τον παλμό, την ένταση, την αισθητική, την αλήθεια του urban life style σε μια αίθουσα τέχνης, χωρίς να χάνει και να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να ωραιοποιεί και να “εξαγνίζει” τα στοιχεία που το συνθέτουν. Ο Sake δεν ενδιαφέρεται να είναι κόσμιος. Μεγαλωμένος στον δρόμο, όπου δημιούργησε τα πρώτα του graffiti στους τοίχους της πόλης, διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα του street art, ακόμα και όταν δημιουργεί στο ατελιέ του:

Προσπαθώ να μεταφέρω την ατμόσφαιρα του graffiti, της ζωής και της τέχνης του δρόμου στην γκαλερί. Ακόμα και όταν δημιουργώ στο εργαστήριο μου, έχω την ένταση, την ταραχή, την αδρεναλίνη που έχω όταν ζωγραφίζω στον δρόμο“, λέει ο ίδιος ο Sake. “Προσπαθώ ακόμα και να δημιουργήσω τις συνθήκες του δρόμου στο ατελιέ, να κάνω τις επιφάνειες πιο τραχιές, τις γραμμές μου να είναι άγριες, γρήγορες, τα χρώματα να τραβούν αμέσως το βλέμμα. Δεν έχω την ηρεμία της συνθήκης του εσωτερικού χώρου στο ατελιέ. Είναι σαν να εξακολουθώ να βρίσκομαι στον δρόμο…”

Σε αυτή του την έκθεση ο Sake παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτά, ή κολάζ με υλικά, όπως τσιμέντο, ρητίνες, ξύλο, spray, neon, μαρκαδόρους, ακρυλικά κ.α. σε πολυδύναμες συνθέσεις με τον δικό του εντελώς προσωπικό, μοναδικό χαρακτήρα.

Δωρεάν έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ σε συνεργασία με την ΔΛ Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Σαμαρά με τίτλο “Mirage II”. Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και ο Γιώργος Αλέξανδρος Σαμαράς σχολιάζουν: ” Ο Νίκος Σαμαράς ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Κλουζ της Ρουμανίας και στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και κυρίως η ζωγραφική είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα παράγοντας έργα που διαπραγματεύονται την ιστορία και τη δημιουργία σαν δύο αλληλένδετα γεγονότα. Η ιστορία τροφοδοτεί με εικόνες και η δημιουργία με οπτικές.

Mirage II
Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ σε συνεργασία με την ΔΛ Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Σαμαρά με τίτλο «Mirage II». Νίκοs Σαμαράs

Ζώντας μακριά από τα δύο καλλιτεχνικά “κέντρα” της Ελλάδας είχε την τύχη να παρακολουθεί χωρίς να ανταγωνίζεται. Η εξέλιξη του έργου του, τολμηρή και με ανατροπές, τον οδηγεί ξανά και ξανά στη ζωγραφική σαν μόνιμο ερώτημα και σαν δυναμική απάντηση. Η σειρά ζωγραφικών έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελεί επιλογή από έργα των τελευταίων δύο ετών. Το διάστημα αυτό, ο Νίκος Σαμαράς μελέτησε συστηματικά τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την αινιγματική μεταφυσική ζωγραφική του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Στα έργα του, τμήματα από μοντέρνα αρχιτεκτονήματα αντανακλώνται και αναδιπλασιάζονται.

Το αποτέλεσμα, σχεδιαστικά, παραπέμπει περισσότερο σε μοτίβο, παρά σε τοπίο. Το χρώμα όμως απαλλαγμένο από περιορισμούς επαναληπτικότητας επαναφέρει τα χαρακτηριστικά του βάθους και της προοπτικής. Τα χρώματα της παλέτας του δεν χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους ως έντονα εκτός από κάποιες μη επαναλαμβανόμενες εξαιρέσεις. Η τοποθέτηση τους μέσα στη σύνθεση γίνεται κυρίως βάσει τονικότητας και έπειτα μέσα από αντιθετικούς ή συμπληρωματικούς συνδυασμούς, καταλήγοντας φαινομενικά να μη συνδέονται με τίποτα το ρεαλιστικό. Οι διαφορετικές τονικότητες επιτρέπουν στο μοτίβο να αποκτήσει ξανά την αίσθηση του βάθους και να διαπραγματευτεί το χώρο μέσα σε μία καλειδοσκοπική εικόνα που μοιάζει περισσότερο οργανωμένη παρά ψυχεδελική.”

Ομαδική έκθεση έργων πάτσγουορκ ” Flower power – H δύναμη των λουλουδιών”

Την τέχνη του Πάτσγουορκ, τη μαγεία των υφασμάτων, των κλωστών, των χρωμάτων και των λουλουδιών, παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην ομαδική έκθεση έργων πάτσγουορκ Flower Power – Η δύναμη των λουλουδιών, που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ, από 26 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα καλλιτεχνών από τις χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Σουηδία) μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάτσγουορκ (European Quilting Association), στην οποία ανήκει και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987 & 210 3243972. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 9.00-19.00, Σάββατο και Κυριακή 9.00-13.00, Δευτέρα κλειστά.

Δωρεάν έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ραφήνας

Η εικαστική έκθεση «Κοίτα ξανά», που εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη 4 Απριλίου,στο Πολιτιστικό Κέντρο Ραφήνας, Αραφηνίδων Αλών 12 (λιμάνι), μας προσκαλεί να ξαναδούμε λογής υλικά με διαφορετικό βλέμμα.

Φθαρμένα από την αλμύρα και τον χρόνο, μέταλλα και καρφιά, σπασμένα πλακάκια, κομματάκια απο παλιούς μαυρισμένους καθρέφτες και άλλα πολλά παραμελημένα και παραπεταμένα υλικά, που οι περισσότεροι δεν θα τους έριχναν δεύτερη ματιά, βρήκαν νέα ζωή σε όμορφα γλυπτά και εντυπωσιακούς πίνακες που παρουσιάζονται στην έκθεση “Κοίτα ξανά”.

Ταυτόχρονα, μία έκπληξη θα περιμένει τους επισκέπτες, καθώς ο χώρος της έκθεσης θα έχει “ντυθεί” με αυτά τα υλικά, δίνοντας την ευκαιρία να τα δουν “με άλλο μάτι” και έτσι να βιώσουν μία πολυδιάστατη εμπειρία.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Δεληγιάννης Νίκος, Δρακούλη Σεβαστή, Πούργαλη Μαριάννα και Χριστοδουλίδου Ιφιγένεια. Η επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου, είναι της Ιφιγένειας Χριστοδουλίδου.

Ωράριο: Σαββατοκύριακα: 10:00-18:00. Καθημερινές 10-2 & 6-8

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα