Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Στο Μουσείο PIXABAY

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για γιορτινές βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου.

Γιάννης Ξανθούλης και “Ζωγραφιές δια πάσαν νόσον…”

Τελευταία ευκαιρία να επισκεφθούμε στην gallery genesis την έκθεση Γιάννης Ξανθούλης “Ζωγραφιές διά πάσαν νόσον…”. Ο δημιουργός γράφει για την έκθεση: “Χρώματα, σχέδια, λοξοδρομήσεις, φαντασιακά τοπία συχνά αδιέξοδης έμπνευσης, φιγούρες που έφτασαν στο χώρο που δουλεύω από το πουθενά, σκιές που συνήθως με κατατρέχουν συντροφικά κι άλλα πολλά λιγότερο ή περισσότερο παράδοξα αποτυπώθηκαν σε χαρτιά, χαρτόνια και καμβάδες μετά τον τριπλό επιτυχή μου εμβολιασμό… για covid. Ζωγράφος δεν είμαι αλλά ζωγραφίζω κι όπως το πάρει ο καθένας. Προσωπικά το είδα σαν εκδρομή, που όμως πρώτα έπρεπε να στήσω μόνος μου όσα θα συναντούσα σε μια τέτοια εξόρμηση. Δέντρα, άνθη, έντομα, ερπετά, κάκτους, πτηνά και ιχθείς απαλλαγμένους από συμπλέγματα υδάτων.

Γιάννης Ξανθούλης «Ζωγραφιές διά πάσαν νόσον…»

Τελικά καταλήξαμε σε αυτήν τη φιλόξενη αίθουσα έχοντας το συγκινητικό προνόμιο η έκθεση τούτη να ‘ναι η τελευταία της Genesis στην οδό Χάρητος 35 στο Κολωνάκι, αφού η κλιματική αλλαγή απαιτεί αλλαγή με νέες προοπτικές και φρεσκάδα. Με μπρίο και ανιδιοτέλεια, λοιπόν, συστατικά χρήσιμα “δια πάσαν νόσον…” θα συναντήσουμε τη Γέννηση του Θείου Βρέφους αλλά και λοιπών γεννήσεων ως τις παρυφές των Θεοφανίων συν το απαραίτητο μετωπικό φλερτ με τη νέα χρονιά… Με τις ευχές μου – Γιάννης Ξανθούλης”.

Γιάννης Ξανθούλης «Ζωγραφιές διά πάσαν νόσον…»

Έως 5 Ιανουαρίου 2024 – Πληροφορίες στο gallerygenesisathens.com.

Παρατηρητικό Σχέδιο: Φωτίζοντας το τοπίο

Σε γιορτινό κλίμα οι επισκέπτες του Πάρκου θα αποτυπώσουν στο χαρτί το γιορτινό και φωταγωγημένο ΚΠΙΣΝ δημιουργώντας μία ξεχωριστή κάρτα. Με αφορμή τις φωτιστικές εγκαταστάσεις, οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρατηρήσουν και θα σχεδιάσουν σε μαύρο χαρτί, φωτίζοντας το τοπίο με χρωματιστά λαδοπαστέλ, δημιουργώντας μοναδικές χρωματικές αντιθέσεις.

  • Σχεδιασμός- Υλοποίηση: Ράνια Μπέλλου, εικαστικός
  • Υποστήριξη εργαστηρίου: Βασιλική Κουρουπάκη, εικαστικός
  • Πέμπτη 04/01, Ξέφωτο / Έως 10 άτομα, ανά slot (30′) / Για ενήλικες.

Εκθεση με έργα του Παύλου Σάμιου “Ζωή στην τέχνη”

Τελευταίες ημέρες και για την έκθεση με τίτλο “Ζωή στην τέχνη” που παρουσιάζει για τις γιορτές το artworx στην Κηφισιά. Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου ζωγράφου Παύλου Σάμιου, που συνοδεύονται από μια ομάδα πολλαπλών συνθέσεων. Η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές επέλεξαν για πρώτη φορά μικρά έργα τέχνης, με τη ζεστασιά, την ανθρωπιά και την υψηλή αισθητική του Παύλου Σάμιου.

Παύλος Σάμιος

Το εργαστήριο του καλλιτέχνη αποκτά νέα ζωή, καθώς έργα που δεν έγιναν μεν στο καβαλέτο, αλλά φέρουν τον αέρα και το πνεύμα της τέχνης του αγαπημένου ζωγράφου, παίρνουν τη θέση του στο artworx και αποτελούν προτάσεις δώρων  για τις γιορτές.

Μεταξοτυπίες υψηλής ποιότητας, μικρής αρίθμησης, επιτράπεζια πλέζιγκλας με τα αγαπημένα ερωτικά θέματα του Παύλου Σάμιου, μικρογλυπτά, κεραμικά,  κοσμήματα και μαντήλια. Ακόμα ένα ρόδι-γούρι ειδικά σχεδιασμένο για τη νέα χρονιά καθώς και ένα ημερολόγιο για το 2024 με χαρακτηριστικές σκηνές από όλη την παλέτα του ζωγράφου. Τα ζευγάρια, τα καφενεία, οι νεκρές φύσεις του, ανθούν και πάλι σε αυτά τα μικρά έργα τέχνης.

Artworx (1ος όροφος), Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά. Εως: 31/01/2024. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00-20:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-16:00.

Εορταστικές εκδηλώσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν την ομορφιά της αρχαίας τέχνης συμμετέχοντας σε δημιουργικές δραστηριότητες και παρακολουθώντας αφηγήσεις και κλασικές μελωδίες.

Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 για παιδιά 9 έως 12 ετών οργανώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Ένας κόσμος νεολιθικός…” συνοδευόμενο από εικαστικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες για τον νεολιθικό πολιτισμό πραγματοποιώντας έρευνα (σε αγγεία, εργαλεία, ειδώλια και κοσμήματα) στη Νεολιθική Συλλογή Αρχαιοτήτων υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων αρχαιολόγων του Μουσείου, αγγίζοντας αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων και με την αναπαράσταση μιας πραγματικής ανασκαφής με νεολιθικά ευρήματα. Τέλος, με τη βοήθεια της Ζωγράφου του Μουσείου τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους, έργο τέχνης εμπνευσμένο από τα εκθέματα που ανακάλυψαν στο Μουσείο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών. Ώρα διεξαγωγής: 11:00 – 13:00. Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: 20. Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις παρέχονται δωρεάν για τα παιδιά. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4856 και 4889.

Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων / Rhizome των Τοm και Lien Dekyvere / Light Art Collection Nikos Karanikolas

360° Christmas Pop-Up Bar και Φωτιστικές εγκαταστάσεις

Έως τις 7 Ιανουαρίου, η Βεράντα του Φάρου μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό σημείο συνάντησης μέσα στον Χριστουγεννιάτικο Κόσμο του ΚΠΙΣΝ. Με μια πανοραμική θέα της πόλης και φόντο τις φωτιστικές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα εντυπωσιακό pop-up bar, ειδικά σχεδιασμένο για τις γιορτές, στήνεται στον Φάρο, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες.

Το 360° Christmas Pop-Up Bar, που δημιουργήθηκε από την αρχιτέκτονα-σκηνογράφο, Ελίνα Λούκου, με έντονα χρώματα και αφαιρετικές γραμμές, μεταμορφώνει τη Βεράντα του Φάρου σε ένα εορταστικό μπαρ στο οποίο κυριαρχεί η σύγχρονη αισθητική. Τρία μεγάλα αντικείμενα, εμπνευσμένα από Χριστουγεννιάτικα στολίδια, προσκαλούν τους επισκέπτες να ακούσουν μουσική και να δουν την πόλη μέσα από το φίλτρο των Χριστουγέννων. Αγαπημένοι DJs και μουσικοί παραγωγοί στα decks, και μια μεγάλη λίστα κοκτέιλ συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό.

04/01:Terra Exotica & Γιώργος Αργιτάκης

Πριν ή μετά τη διασκέδαση στη Βεράντα του Φάρου μπορείτε να κάνετε και μία βόλτα στις Φωτιστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος – στον Πευκώνα, το Ξέφωτο, τον Θόλο, τους Πίδακες Νερού και τα Φυτεμένα Δώματα. Πιο συγκεκριμένα, στο Ξέφωτο το Light Holders του Jonas Vorwerk, δημιουργεί ένα τοπίο φωτός και ήχου ως φόρο τιμής στα στούντιο όπου γεννήθηκαν οι μουσικές των δεκαετιών του 1950 και 1960. Το HALO των Venividimultiplex (Joost van Bergen, Dirk Schlebusch και Onne Walsmit) λάμπει σαν ένας διαφορετικός ήλιος πάνω από τους Πίδακες Νερού. Στον Πευκώνα, το Light Piano 2.0 των Mark Ridder και Arion De Munck περιμένει το κοινό να συνθέσει την πιο ωραία οπτικοακουστική μελωδία. Στον Θόλο το έργο Submergence των Squidsoup μεταμορφώνει τον χώρο σε ένα υβριδικό περιβάλλον όπου ο εικονικός και ο φυσικός κόσμος συμπίπτουν. Τέλος, μία στάση στα Φυτεμένα Δώματα αποκαλύπτει στο κοινό την Πομπή/Pompe των Γιώργου Νίκα και Ελένης Μαραγκάκη, την ελληνική συμμετοχή που επιλέχθηκε μέσα από ανοιχτή πρόσκληση (open call).

Οι φωτιστικές εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά από την 01/12/22 μέχρι τις 08/01/2023 από τις 17.00 το απόγευμα έως το κλείσιμο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα