Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 8'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Κορίτσι στην πόλη PIXABAY χρήστης ohurtsov

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου. 

Masterclass, Networking και προβολή της ταινίας Töchter στο Goethe-Institut Athen

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με την Crew United Greece και το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, συν-διοργανώνει την εκδήλωση Crew United Day την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζει ένα masterclass της βραβευμένης Casting Director Σουζάνε Ρίτερ (Hannah Arendt, Nymphomaniac, Töchter) από την Γερμανία.

Ένα masterclass για το modus operandi του casting κατά το οποίο η Σουζάνε Ρίτερ θα μοιραστεί πολύτιμη εμπειρία και γνώση με τους/τις ηθοποιούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Καλύπτοντας το Α-Ω της δουλειάς ενός casting director με τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς μέχρι χρήσιμες συμβουλές για τους τελευταίους (Ποιο είναι ένα καλό showreel; Πώς λειτουργεί το casting σε διεθνείς συμπαραγωγές; κ.τλ.), το masterclass απευθύνεται κυρίως σε ηθοποιούς.

Η Σουζάνε Ρίτερ, με σπουδές Γερμανικής λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας στην Γερμανία και την Γαλλία, δραστηριοποιείται ως casting director με δικό της γραφείο από το 2004, έχοντας υπογράψει το casting σε πλήθος ευρωπαϊκών ταινιών, ανάμεσά τους και πολύ γνωστών σκηνοθετών (Hannah Arendt της Margarethe von Trotta, Nymphomaniac του Lars von Trier). Το 2013 της απονεμήθηκε το γερμανικό Casting Prize. Είναι μέλος των Bundesverband Casting (BVC), International Casting Directors Association (ICDA), Deutschen Filmakademie (DFA) και European Film Academy (EFA).

Εκδήλωση Crew United Day στο Γκαίτε /Masterclass της βραβευμένης Casting Director Σουζάνε Ρίτερ (Hannah Arendt, Nymphomaniac, Töchter) από την Γερμανία. Wolfgang Ennenbach

Αμέσως μετά το masterclass, ακολουθεί η προβολή της ταινίας Töchter της Νάνα Νόιλ (2021). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Γερμανίας-Ελλάδας-Ιταλίας, για την οποία μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 και το casting υπογράφει η Σουζάνε Ρίτερ.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στην Αίθουσα εκδηλώσεων Goethe-Institut Athen:

  • 12:00: Inside the Mind of a Casting Director: ένα masterclass με τη Σουζάνε Ρίτερ /Στα αγγλικά, Ακολουθεί Q&A.
  • 13:30: Προβολή της ταινίας Töchter της Νάνα Νόιλ (2021), συμπαραγωγή Γερμανίας-Ελλάδας-Ιταλίας (διάρκεια: 122’) /Στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους/Ευγενική παραχώρηση: Heimatfilm και Heretic.
  • 15:45: Show me the Crew! – παρουσίαση της Crew United Greece από την Βένια Βέργου – Στα ελληνικά

Η εκδήλωση είναι μια συν-διοργάνωση του Goethe-Institut Athen με την Crew United Greece και το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε δημιουργούς της πόλης

Με ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε δημιουργούς και δημιουργίες της πόλης, καλωσορίζει τον Οκτώβριο ο Δήμος Χαλανδρίου, στην αίθουσα του κινηματογράφου Αθηνά (Σολωμού 18, Χαλάνδρι), από τις 3 έως τις 5 του μήνα. Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, έχει ως στόχο να τιμήσει δημιουργούς που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Την Πέμπτη 05/10/2023 το Αφιέρωμα στον Νίκο Τριανταφυλλίδη.

  • Τα σκυλιά γλύφουν την καρδιά μου. Βραβευμένο ασπρόμαυρο μικρού μήκους φιλμ νουάρ, παραγωγής 1993, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Προβολή: 20.00 /Διάρκεια: 22′
  • Οι Αισθηματίες. Βραβευμένη, διεθνούς απήχησης, ταινία νουάρ, παραγωγής 2014, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Προβολή: 20.30. Διάρκεια: 95′

Céline Condorelli, Angela Melitopoulos έκθεση “Akin”

Στον χώρο τέχνης Tavros παρουσιάζεται η έκθεση Akin, αποτέλεσμα μιας πολυετούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των καλλιτέχνιδων Céline Condorelli και Angela Melitopoulos. 

Μέσα από τις ονειρικές καταστάσεις που δημιουργεί το έργο τους, αναδύεται ένας αστερισμός αλλό-κοσμων και από-κοσμων ιδεών. Πρόκειται για μια μορφή συλλογικής δημιουργίας κόσμων, που μας ωθεί να ξαναφανταστούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, σε μια προσπάθεια να “ξεκολλήσουμε”. Για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόθεση, οι δύο καλλιτέχνιδες δανείζονται μια πληθώρα εργαλείων και στρατηγικών από ιθαγενείς πρακτικές και άλλες μορφές νοημοσύνης – στην περίπτωση της Melitopoulos από τους πολιτισμούς των Titjikala, Yuendumu και Lajamanu της Αυστραλίας και στην περίπτωση της Condorelli από την αρχαία τεχνολογία των κεφαλόποδων.

Στην προσπάθειά της να φανταστεί και να προσομοιώσει πώς τα κεφαλόποδα δημιουργούν χρώμα, η Condorelli πειραματίστηκε με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντας εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας ως χρωματικά πεδία τα οποία γίνονται περιβάλλοντα που καλύπτουν τα πάντα σε ένα εν εξελίξει έργο με τίτλο Thinking through Skin. Το Akin περιλαμβάνει αυτές τις εκτυπώσεις ως υφασμάτινες τέντες και εικόνες που εντίθενται στους τοίχους του χώρου.

Η επιφάνεια της Γης ως ένα “τοπίο που μιλάει” είναι κεντρικό ζήτημα στην ταινία της Angela Melitopoulos, Matri Linear B (Μέρος 2: Surfacing Earth), που αποτελεί μέρος του Akin. Αυτό το έργο, εγκατάσταση βίντεο-δοκιμίου από το 2021, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής έρευνας που εξερευνά διαφορετικά τοπία στη Γη: την Κάτω Αυστρία στην Ευρώπη (μέρος 1: Αναθεωρήσεις), τα υψίπεδα Zomia στη Νοτιοανατολική Ασία, την Άνω Βαυαρία στην Ευρώπη (και τα δύο έργα σε εξέλιξη) και (όσον αφορά την ταινία που προβάλλεται στην έκθεση) τη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας.  

  • Επιμελήτρια: Μαρία-Θάλεια Καρρά
  • Βοηθός Eπιμέλειας & Project Manager: Μαντώ Ψαρέλλη
  • Κείμενο: Μαρία-Θάλεια Καρρά
  • Μετάφραση Κειμένου: Κατερίνα Ηλιοπούλου
  • Βοηθός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Γιώτης
  • Εγκαίνια: 5 Οκτωβρίου 2023, 19:00-22:00
  • Επιμελήτριες: Μαρία-Θάλεια Καρρά, Ειρήνη Φουντεδάκη, Μαντώ Ψαρέλλη

Δύο εκθέσεις για τα 100 Χρόνια Νέα Κοκκινιά-Νίκαια

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησαν την περασμένη άνοιξη, οι εκθέσεις “Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη” και “Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο” θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους στο κοινό, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη “Ντίνος Κατσαφάνας” (Ραιδεστού 32). Οι δύο εκθέσεις αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της προσφυγικής πόλης. Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, ξεναγήσεις για το κοινό και παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν τη λειτουργία τους.

Η ιστορική έκθεση “Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη”, σε επιμέλεια Κυριακής Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, παρουσιάζει τις διαδικασίες της αστικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των  προσφύγων τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού και τη  διαμόρφωση μιας νέας πόλης του Μεσοπολέμου.

Η Νέα Κοκκινιά είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών του 20ου αιώνα και η προσφυγική εμπειρία έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Αρχειακό υλικό, άρθρα εφημερίδων της εποχής και του  τοπικού Τύπου, καταστατικά συλλόγων, ΦΕΚ, χειρόγραφα, πιστοποιητικά και αλλα τεκμήρια, έργα τέχνης, ενδυμασίες, προσωπικά κειμήλια, φωτογραφίες και μαρτυρίες Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κοκκινιά ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της και συνδέουν τη μικρασιατική κληρονομιά με το παρόν και το μέλλον.

Η έκθεση “Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο”, σε επιμέλεια Μαρίας Πούλου, ιστορικού της τέχνης, παρουσιάζει είκοσι πέντε φωτογράφους ελληνικής καταγωγής που συνδέθηκαν με την προσφυγική πόλη: επαγγελματίες του στούντιο, ανώνυμους και επώνυμους υπαίθριους φωτογράφους, ιδιαίτερους ερασιτέχνες του μεσοπολέμου. Η πόλη, οι ανθρώπινες σχέσεις, η απασχόληση, ο δημόσιος βίος, η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, η σχολική ζωή, το παιδί και ο γάμος αποτυπώνονται σε 130 εκθέματα δείχνοντας το εύρος της τοπικής επαγγελματικής φωτογραφίας. Σημαντικό μέρος του εκτιθέμενου υλικού οφείλεται στην πολυετή έρευνα του Βασίλη Βασιλειάδη, μικρασιατικής καταγωγής Νικαιώτη φωτογράφου και ερευνητή. Δίπλα στο υλικό αυτό πρωτοστατεί η μνήμη των κατοίκων, όπως διαφυλάχθηκε σε φωτογραφική εικόνα και βγήκε από τις ιδιωτικές συλλογές των Νικαιωτών για να ανασυστήσει τη φωτογραφική γενεαλογία της πόλης.

Μια νέα ενότητα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, εμπλουτίζει περαιτέρω το αφιέρωμα στην εκατοστή επέτειο της πόλης. Πρόκειται για φωτογραφίες λεωφορείων της Νέας Κοκκινιάς/Νίκαιας, λήψεις μη εντοπισμένων φωτογράφων, που αποτελούν ευγενική παραχώρηση της Ομάδας Έρευνας και Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα “Οι Φίλοι του Λεωφορείου” στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Μουσικοθεατρική παράσταση “Τάσος Λειβαδίτης – Ποιητής του Ονείρου”

[Εξ’ αναβολής από 28 Σεπτεμβρίου]. Το κοινό θα μπορεί να προσέλθει με το δελτίο εισόδου που έχει ήδη προμηθευτεί. Μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου, που καταγράφει το έργο, τη ζωή και την προσωπικότητα του Τάσου Λειβαδίτη, ενώ περιδιαβαίνει το υπέροχο ποιητικό του σύμπαν. Μια ποίηση εσαεί επίκαιρη, που υμνεί τον άνθρωπο και τα ιδανικά του για έναν καλύτερο κόσμο. Το ποιητικό έργο μεταφέρει στη σκηνή η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, με ομάδα ηθοποιών, σε μία εξαίσια συνάντηση με τον τραγουδιστή Γεράσιμο Ανδρεάτο, με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής του μαέστρου Νίκου Στρατηγού. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα