Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 7 Μαρτίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Smoke Sauna Sisterhood
Smoke Sauna Sisterhood Ants Tammik/Alexandra Film

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 7 Μαρτίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Διπλή ατομική έκθεση με δωρεάν είσοδο στην γκαλερί Bernier/Eliades

Martin MARGIELA
Martin MARGIELA "Black Nails Model", 2021, Nymphenburg porcelain, enamel, Ed. 3/5-(edition of 5 + AP) Peter Cox

Η γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει τη διπλή ατομική έκθεση του Βέλγου εικαστικού Martin Margiela την Πέμπτη, 7 Μαρτίου στην Αθήνα και την Πέμπτη, 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η πρακτική του Margiela διατρέχει διάφορους τομείς όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, το κολλάζ και ο κινηματογράφος, με τα έργα του να μαρτυρούν την προτίμησή του για το περιφρονημένο και το αντισυμβατικό. Ο Margiela μεγεθύνει τις παύσεις αλλά και τις ποιητικές συνδέσεις, αναζητώντας την ομορφιά στο φευγαλέο. Για εκείνον, τα αντικείμενα βρίσκονται σταθερά σε μία διαδικασία μεταμόρφωσης ενώ τα ίχνη του χρόνου αποτελούν μία διαρκή πηγή έμπνευσης. Κεντρικά στοιχεία στο έργο του είναι το σώμα, η επιδερμίδα και η κόμη των ανθρώπων, ενώ το αστικό περιβάλλον λειτουργεί γι’ αυτόν ως ένας άπειρος θαυμαστός τόπος. Το έργο του Margiela είναι αφιερωμένο στο άγνωστο και την έκπληξη, ενώ διακρίνεται για την εξέχουσα ευαισθησία με την οποία ο καλλιτέχνης μεταχειρίζεται τις πρώτες ύλες.

Για την έκθεση στην Αθήνα, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει τη γκαλερί και δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα. Αντλώντας έμπνευση από τη φράση του Alphonse de Lamartine, ποιητή του 19ου αιώνα, “Άψυχα αντικείμενα, έχετε ψυχή (…);”, η καλλιτεχνική πρακτική του Margiela εμπεριέχει αναμφίβολα στοιχεία ρομαντισμού, παρόλο που ο ίδιος είναι γνωστός για τον ριζοσπαστισμό του. Στα έργα του “Shore Shoes” και “Barriers” αδρανή καθημερινά αντικείμενα αφυπνίζονται, αποκαθίσταται η αξιοπρέπειά τους και εξιδανικεύονται. Στο έργο του “Steps” ο Margiela χρησιμοποιεί ως σπάνια πρώτη ύλη, το χαλί, για να δημιουργήσει πίνακες που πόρρω απέχουν από τη ζωγραφική. Καθώς απομακρυνόμαστε από αυτούς, η απόδοση του βάθους εντυπωσιάζει και τα χρώματα γίνονται εντονότερα λόγω της οπτικής ψευδαίσθησης.

Δωρεάν προβολές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, καθώς και του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος Μικρού Μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO ATHENS θα προβληθεί από τις 2 ως τις 10 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, υπό την Αιγίδα του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με δωρεάν είσοδο.

Την Πέμπτη 7/3:

19.00 “Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας”

Κρυμμένη σε ένα καταπράσινο δάσος στη νότια Εσθονία, μια ομάδα γυναικών συναντιέται στο ασφαλές σκοτάδι μιας σάουνας καπνού για να μοιραστεί τις πιο μύχιες σκέψεις και τα μυστικά της. Τυλιγμένες μέσα στην πυκνή ζέστη της σάουνας, ξεγυμνώνονται για να αποβάλουν τους φόβους και τη ντροπή που έχουν παγιδευτεί στο σώμα τους και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

21.30 “Άκαρδη”

Καλοκαίρι 1996, βορειοανατολική ακτή της Βραζιλίας. Η Tamara απολαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες στο ψαροχώρι όπου ζει πριν αναχωρήσει για τη Μπραζίλια για τις σπουδές της. Μια μέρα, ακούει για μια έφηβη που πήρε το παρατσούκλι Heartless από μια ουλή που έχει στο στήθος της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ταμάρα νιώθει μια αυξανόμενη έλξη γι’ αυτό το μυστηριώδες κορίτσι.

Φωτογραφική έκθεση του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη

Στο Moxy Athens Hotel, υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality, παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, μια ακροβασία ανάμεσα στον κόσμο του πραγματικού και του φαντασιακού.

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μέσα από τη μαγεία των εικόνων του αποδεικνύει ότι ο φωτογραφικός φακός, όταν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια, μπορεί να αποτυπώσει όχι μόνο όσα φαίνονται, αλλά και την αθέατη, μεταφυσική πλευρά των πραγμάτων.

Η έκθεση “Beyond lens / Art unleashed” δείχνει πώς η εικαστική φωτογραφία υπερβαίνει την απλή απεικόνιση, καθοδηγώντας τον θεατή να αναζητήσει και να επιτύχει συναισθηματική σύνδεση, ξεπερνώντας τα περιοριστικά πλαίσια χώρου και χρόνου. Opening: Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 19:00.

Λουδοβίκος των Ανωγείων – “Ιχνηλατώντας το Φως”

Εγκαινιάζεται ο νέος χώρος της genesis gallery στην οδό Ιπποκράτους 121 με την νέα έκθεση του Λουδοβίκου των Ανωγείων “Ιχνηλατώντας στο Φως”. Τα εγκαίνια γίνονται την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:00 σε καλλιτεχνική διεύθυνση-επιμέλεια του Γιώργου Τζανέρη. Την έκθεση στηρίζει και προλογίζει με το κείμενό της η Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης και τεχνοκριτικός Officier des Arts et Lettres.

Εμπνευσμένος και χαρισματικός ο τρόπος που ο προικισμένος καλλιτέχνης, όντως, εντοπίζει και ιχνηλατεί ευρηματικά – μες από το φως-χρώμα και αντίστροφα – τη μεταφυσική τους υπόσταση, διεγείρει ουσιαστικά όχι μόνο τη φαντασία μας αλλά και τον ψυχισμό μας.

Απλά, ευτελή, πινέλα μετουσιώνονται μες από την ίδια την ψυχή του Λουδοβίκου σε μεταφυσικές, κινητήριες δυνάμεις. Οικογενειακές φωτογραφίες, θησαυρίσματα ψυχής μεταμορφώνονται εκ των “ενδον” σε ανθεκτικά στον χρόνο “μνημεία”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα