Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 8 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 8 Ιουνίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
"Ασκήσεις του βλέμματος" / Γιάννης Ανδρέου

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

”Cured” Προβολή στο πλαίσιο του Athens Pride 2023

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει στo πλαίσιo του Athens Pride 2023 την προβολή του αμερικανικού βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Cured” (2020, 80’) των Bennett Singer, Patrick Sammon. Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 8 Ιουνίου, 19.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Προβολή του αμερικανικού βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Cured"

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τις κινητοποιήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Όταν επιτεύχθηκε αυτό, το 1973, μετά από έναν σκληρό αγώνα Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων.

  • Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα, 8 Ιουνίου 2023, 19:00.

“Σκιαμαχίες” ή ο Καραγκιόζης καλλιτέχνης

"Σκιαμαχίες" ή ο Καραγκιόζης καλλιτέχνης Sianti Gallery

Στη Sianti Gallery παρουσιάζεται, στη μνήμη του Μποστ, η ομαδική έκθεση με τίτλο “Σκιαμαχίες”, ή ο Καραγκιόζης καλλιτέχνης, η οποία συνοδεύεται από το ομότιτλο βιβλίο από τις εκδόσεις Νίκας.

Την επιμέλεια έχει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το εξελληνισμένο Θέατρο Σκιών συνδυάζει μαγικά τον εξπρεσιονισμό της Ανατολής με την πιο δυναμική λαϊκή έκφραση του Νεοελληνισμού.

Ο Καραγκιόζης ως κατεξοχήν πολιτικοποιημένη φιγούρα έχει εδραιωθεί στο υποσυνείδητο. Η βαθιά αισθητική του επίδραση, η γεμάτη συμβολικούς υπαινιγμούς μπορεί εύκολα να αναγνωστεί στα έργα σύγχρονων εικαστικών, για τα οποία ο Στεφανίδης σημειώνει : “...ο Καραγκιόζης συμπυκνώνει τον ανθρωπότυπο του μέσου Έλληνα. Του ραγιά επιβιώνει με την καπατσοσύνη του και σιγά-σιγά συνείδηση της θέσης του και γίνεται από Χατζηαβάτης Κατσαντώνης και Αθανάσιος Διάκος. Να γιατί ο Καραγκιόζης είναι τόσο δημοφιλής και να γιατί υποφώσκει πάντα πίσω από το χιούμορ ή τη σάτιρα του πολιτική διάσταση. Στην νεοελληνική τέχνη με απαρχή τον Φώτη Κόντογλου και τον Τζούλιο Καΐμη οι ήρωες του θεάτρου σκιών με τις κοινωνιολογικές ή ψυχολογικές τους μεταλλάξεις γίνονται πρωταγωνιστές και σύμβολα των αισθητικών αναζητήσεων της γενιάς του ’30 φτάνοντας μέσα από ποικίλες μεταμορφώσεις, αφού έχουν γίνει ακόμη και κόμικς ως τις μέρες μας. Κι αυτό γιατί το μικτό πλην νόμιμο αυτό είδος συνδυάζει θέατρο, εικόνα και λόγο, σάτιρα, φαντασία και γόνιμη συνύπαρξη της παράδοσης με τον μοντερνισμό…”

Εκτίθενται έργα των ζωγράφων: Αντωναρόπουλος Χρήστος, Αγγελόπουλος Σπύρος, Βατανίδης Στάθης, Γιαγιάννος Απόστολος, Ζαχαριουδάκης Μανώλης, Καμπάνης Μάρκος, Κεσσανλής Νίκος, Κουντούρης Μιχάλης, Μαντζαβίνος Τάσος, Μπελιβανάκη Λίλα, Μποσταντζόγλου Μέντης, Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας, Πατράκης Ανδρέας, Σικελιώτης Γιώργος, Σπάρταλης Άγγελος, Σπαθάρης Ευγένιος, Σπαθάρης Σωτήρης, Τζιβελέκης Νικόλας, Τσαρούχης Γιάννης, Φασιανός Αλέκος, Χαμπίδης Πάβλος, Χαντζαράς Απόστολος, Χαρίδημος Γιώργος.

  • Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 20:00. Μόλις πέσει το φως της μέρας γύρω στις 21:00 ο καραγκιοζοπαίχτης Νικόλας Τζιβελέκης θα ζωντανέψει στον μπερντέ του τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη, τα Κολλητήρια και όλη την παρέα καυτηριάζοντας την επικαιρότητα.

Τζαζ στην Πλατεία”

O Adedeji Adetayo Mariza Kapsabeli

Η Πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους Χώρους Α – Β – Ε – Η της Πειραιώς 260, θα ζωντανέψει και φέτος από το πολύ πετυχημένο μίνι φεστιβάλ “Τζαζ στην Πλατεία” που εγκαινιάστηκε πέρυσι συνοδεύοντας τις φεστιβαλικές βραδιές.

Τέσσερα ξεχωριστά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, στήνουν μετά το τέλος των παραστάσεων, μια γιορτή τζαζ με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους, σ’ ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος της Πειραιώς 260, από τον Ιούνιο έως τις 20 Ιουλίου.

Η αυλαία σηκώνεται 7 – 9 Ioυνίου με τους Adedeji Adetayo Sextet: Ο Νιγηριανός Adedeji Adetayo, τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης, φέρνει στην Πλατεία της Πειραιώς 260 τη ζωντάνια της αφρικανικής μουσικής. Τρεις βραδιές με afrobeat, afro jazz και afro soul & funk, μουσική από τα προσωπικά του άλμπουμ και special guests.

Έκθεση Γιώργου Ζογγολόπουλου “Αγωγή Ζωής”

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Κολλεγίου Αθηνών διοργανώνουν για πρώτη φορά την παρουσίαση έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο περιβάλλον ενός σχολείου.

έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου ΜΜ Θεσσαλονίκης

Η έκθεση, με τίτλο “Αγωγή Ζωής”, περιλαμβάνει την υπαίθρια εγκατάσταση εμβληματικών έργων γλυπτικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 6:30 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό – Bookis Plaza.

Τον Σεπτέμβριο η έκθεση θα επεκταθεί στον εσωτερικό χώρο του Θεάτρου του Κολλεγίου περιλαμβάνοντας έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, σχέδια, σκίτσα και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό με τμήματα του εργαστηρίου και της κατοικίας του.

Την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού και ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος δημιουργεί πρωτότυπη μουσική εμπνευσμένη από τα έργα της έκθεσης.

Εγκαίνια: Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ώρα 6:30 μ.μ στην Bookis Plaza (Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό)

Σημείωση: Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό κατόπιν κράτησης στο τηλέφωνο 210 6798169 ή στο [email protected] τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

  • 1 Ιουνίου – 20 Ιουλίου: Τετάρτη και Πέμπτη, 5 μ.μ. – 7 μ.μ. με παράλληλη ξενάγηση
  • 16 Ιουνίου – 20 Ιουλίου: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. – 4 μ.μ. ελεύθερη περιήγηση

“Ασκήσεις του βλέμματος”

Γιάννης Ανδρέου Γκαλερί Έρση

Η Γκαλερί Έρση και το Προχωρημένο Εργαστήριο Σχεδίου συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την ομαδική έκθεση με τίτλο “Ασκήσεις του Βλέμματος”.

Στην έκθεση συμμετέχουν σπουδάστριες και σπουδαστές του Προχωρημένου Εργαστηρίου Σχεδίου του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Κέρκυρας, με υπεύθυνο για την έκθεση, τον Εικαστικό και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος, Σπύρο Βερύκιο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εννέα φοιτητών και αποφοίτων του Εργαστηρίου, που προέκυψαν μετά από αυτόνομη έρευνα στο πλαίσιο αλλά και μετά το πέρας των σπουδών τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από διαφορετικά υλικά και μέσα, σχέδια, ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές και εγκαταστάσεις. Στα κείμενα των καλλιτεχνών μπορούμε να ανιχνεύσουμε λέξεις – κλειδιά, όπως αλήθεια, σιωπή, ταυτότητα, εαυτός, μνήμη, εμπειρία, φαντασία, που μπορούν να μας καθοδηγήσουν στη θέαση των έργων τους.

Οι σπουδαστές και σπουδάστριες, που συμμετέχουν είναι οι: Γιάννης Ανδρέου, Αγγελική Δομπρογιάννη, Κασσάνδρα Θωμά, Χρήστος Μαυροδής, Θεοδώρα Πατητή, Βιβή Περυσινάκη, Ανδριάνα Ροδάκου, Δημήτρης Σπανός , Ομέρ Χατζησερήφ.

Στην έκθεση συμμετέχει και ο Σπύρος Βερύκιος. H Επιμελήτρια του Παραρτήματος της Εθνική Πινακοθήκης της Κέρκυρας Μαρίνα Παπασωτηρίου προλογίζει την έκθεση. Εγκαίνια : Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 19:00.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα