Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου – Εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 5'Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στην καρδιά της πόλης.
- 09 Ιανουαρίου 2025 07:01
Ξέχνα τη γιορτινή Αθήνα που… ήξερες, του χρόνου πάλι. Και καθώς ξε-στολίζονται όλα, τουλάχιστον παραμένουν κάποιες προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες μπορούμε να κάνουμε και την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
[Σήμερα Πέμπτη 9/1 στις 12:00, θα τελεστεί η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Μητρόπολη Αθηνών. Ενημερωθείτε για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.]
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Μιχάλης Μανουσάκης – “Τέχνη Νοημοσύνη. Αναδρομή σαν μισή ανάσα”
Ο Μιχάλης Μανουσάκης παρουσιάζει την έκθεση “Τέχνη Νοημοσύνη. Αναδρομή σαν μισή ανάσα”, μια πολυδιάστατη αναδρομή στη μακρόχρονη πορεία του στην τέχνη, που οργανώνεται υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΠΑΝΔΑ.
Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 200 έργα που εκφράζουν τις προσωπικές του αγωνίες, συγκινήσεις και αναζητήσεις και καλύπτουν την περίοδο 1969-2024: έργα παλιά και νέα – κάποια από τα όποια παρουσιάζονται για πρώτη φορά-, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο, παιχνίδια και έργα φίλων. Στην αίθουσα “Νίκος Κεσσανλής” της ΑΣΚΤ, ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τις σκέψεις του μέσα από ένα ταξίδι αφηγήσεων, χρωμάτων, ρυθμών και εικόνων που αντηχούν τον βαθύτερο ψυχισμό του.
Με θεματική που αναδεικνύει τις διαχρονικές αξίες της επιστροφής στις ρίζες, της αναγέννησης και της καθημερινής ελπίδας, ο Μανουσάκης συνθέτει μια οπτική και συναισθηματική εμπειρία. Το έργο του αποτελεί μια κατάθεση μνήμης και προσωπικών στιγμών, ένα οδοιπορικό ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Η έκθεση σηματοδοτεί έναν ακόμη σταθμό στην πολυετή του πορεία, καθώς ο Μιχάλης Μανουσάκης αποχαιρετά την ΑΣΚΤ, όπου υπηρέτησε ως μόνιμος καθηγητής από το 1987 έως το 2020. Μέσα από την έκθεση αυτή ο Μανουσάκης υποκλίνεται στις αγάπες και στα πάθη του, θεωρώντας ότι τίποτα δεν του ανήκει απ’ όλα αυτά και ότι όλα είναι αφορμές για μία ακόμα ευκαιρία σιωπηλής συναλλαγής απόψεων για το χρόνο που πέρασε, για αυτό που ζούμε και για αυτά που έχουμε ακόμα να κάνουμε, τα οποία είναι πάρα πολλά.
“Beyond Destruction – Ρόδος, Θεσσαλία, Έβρος”
Το 2023, η Ελλάδα επλήγη από μια σειρά ολέθριων φυσικών καταστροφών. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες στοίχισαν πολλές ζωές και άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα σπίτια, ρημαγμένα τοπία και ολόκληρες κοινότητες βυθισμένες στην απώλεια και την αβεβαιότητα.
Αποφασισμένοι να καταλάβουν τι συμβαίνει όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, ο φωτογράφος Ilir Tsouko και η δημοσιογράφος Anja Troelenberg ταξίδεψαν στις πληγείσες περιοχές λίγους μήνες μετά τις καταστροφές. Πραγματοποιώντας ένα μεγάλο οδοιπορικό στη Ρόδο, τη Θεσσαλία και τον Έβρο, σε ένα περιβάλλον αμετάκλητα αλλαγμένο, κατέγραψαν τις πολύπλοκες ανθρώπινες αντιδράσεις οι οποίες μαρτυρούν όχι μόνο το σκοτάδι και την απόγνωση, αλλά επίσης την ελπίδα και την ανανέωση· όχι μόνο τις προκλήσεις όσων έμειναν πίσω να ανοικοδομήσουν, αλλά επίσης την ανθεκτικότητα των ίδιων και των κοινοτήτων τους.
Το πλούσιο υλικό αυτού του οδοιπορικού, που παρουσιάζεται τώρα σε μια έκθεση στο Goethe-Institut Athen, αποτελείται από φωτογραφίες, βίντεο και ιστορίες, που δίνουν τον λόγο στους ίδιους τους ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφή και αποτυπώνουν τα αντιθετικά συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Γιατί αυτό που προκύπτει είναι πως οι καταστροφές δεν καταστρέφουν απλώς, αλλά αποκαλύπτουν – και μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κοινωνίας μας: πώς διαλυόμαστε ή ενωνόμαστε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το αδιανόητο.
Το πρότζεκτ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης. Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, 19:00. Διάρκεια έκθεσης: 31/01/2025.
Ομαδική έκθεση “Ζωή και Θάνατος”
Η P Gallery | sculpture παρουσιάζει τη νέα ομαδική έκθεση με τίτλο Ζωή και Θάνατος. Οι δύο αυτές θεμελιώδεις και διαχρονικές έννοιες έχουν υπάρξει αστείρευτη πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες κάθε εποχής.
Η ζωή και ο θάνατος αποτελούν ένα δίπολο γεμάτο αντιθέσεις και νοηματικές επεκτάσεις. Περισσότερο από απλές βιολογικές καταστάσεις, η ζωή μεταφράζεται σε δημιουργικότητα, ελευθερία, ελπίδα, ακόμη και αιωνιότητα. Από την άλλη, ο θάνατος δεν συμβολίζει μόνο το τέλος, αλλά συχνά τον περιορισμό, την απώλεια της ατομικότητας ή το “σβήσιμο” της δημιουργικής φλόγας κάτω από κοινωνικούς καταναγκασμούς.
Η έκθεση Ζωή και Θάνατος φέρνει κοντά γλυπτά μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, επιχειρώντας να διερευνήσει το δίπολο μέσα από πολλαπλές οπτικές. Από τη μητρότητα και τη γέννηση μέχρι τη φθορά και την κοινωνική υποταγή, τα έργα εκφράζουν την ανθρώπινη εμπειρία σε όλο της το φάσμα. Στο χώρο της έκθεσης, οι χρωματικές αντιθέσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία: η γέννηση παρουσιάζεται μέσα από αποχρώσεις του μαύρου, ενώ ο θάνατος μέσα από ασημένιους και λευκούς τόνους, ανατρέποντας τη συμβατική αντίληψη της σύνδεσης των χρωμάτων με τα νοήματα.
Γλυπτά όπως νεκροκεφαλές και σκελετοί αποτυπώνουν το απόλυτο τέλος – ένα κάλεσμα να “τελειώσει η γιορτή” – ενώ έργα που εξυμνούν την ανθρώπινη ζωτικότητα φωτίζουν τον κύκλο της ζωής με φρέσκια ματιά. Η σύγκρουση, η αρμονία, η έκφραση και η σιωπή συνυπάρχουν σε έναν διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών, υλικών και θεατών.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Martine Boileau, Robert Couturier, Daniel Hourdé, Denis Monfleur, Giannis Pappas, Gabriella Simossi, Soteur, François Stahly, Rob Stultiens. Επιμέλεια: Έρρικα Γερακίτη.