Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 8'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Ορχήστρα εγχόρδων - βιολιά PEXELS

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Ορχήστρα Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ στο Ωδείο Αθηνών

Βασικός σκοπός της Ορχήστρας Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ, που ιδρύθηκε από τη βιρτουόζο του βιολιού Γιάο Τζου, SBS, BBS, JP, είναι να αναδεικνύει τα εγχώρια μουσικά ταλέντα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ορχήστρα δίνει πολλές συναυλίες και περιοδεύει συχνά στο εξωτερικό έχοντας κερδίσει το μουσικόφιλο κοινό. Έχει σημαντική αναγνώριση τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό για το “ιδιαίτερο μουσικό της ηχόχρωμα που συνδυάζει ανατολικές και δυτικές επιρροές“.

Η Ορχήστρα επιδιώκει την καλλιτεχνική αρτιότητα συμπράττοντας με διεθνείς μουσικούς, όπως οι Tan Dun, Sarah Chang, Qin Li-wei, Hayley Westenra, Andrés Cárdenes, Lio Kuok-man και Sharon Andrea Choa.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Γιάο Τζου, η Ορχήστρα συστήνει τους κορυφαίους μουσικούς του Χονγκ Κονγκ σε όλον τον κόσμο, μέσα σε ένα κλίμα ψυχικής ανάτασης που μόνο η μουσική μπορεί να δώσει. Τον Μάιο του 2018, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίννες για το “μεγαλύτερο σύνολο εγχόρδων”.

Το 2019-2020 η Ορχήστρα προσκλήθηκε να εμφανιστεί σε πολλές χώρες, και περιόδευσε στο πλαίσιο του “Belt and Road Initiative” στη Νοτιοανατολική Ασία. Τον Ιούνιο του 2023, η Ορχήστρα εμφανίστηκε στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Πεκίνο με τη χορηγία του Εθνικού Ιδρύματος Τεχνών της Κίνας. Είναι η μόνη ορχήστρα με δυτικά όργανα που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του Εθνικού Ιδρύματος Τεχνών της Κίνας, το οποίο υποδέχτηκε για πρώτη φορά και καλλιτεχνικές ομάδες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Από την ίδρυσή της, η Ορχήστρα Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ έχει περιοδεύσει σε 9 χώρες και 34 πόλεις. Περισσότερα στο athensconservatoire.gr.

Darryl Keith Babatunde Smith “Ψίθυροι της Γραμμής”

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζεται η έκθεση του Darryl Keith Babatunde Smith με τίτλο “Ψίθυροι της Γραμμής | Whispered Lines” σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα. Πολύγλωσσος, γνώστης της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, αλλά και εμπνεόμενος από τη γλυπτική της αρχαιότητας, καθώς και από την ίδια του την εικόνα, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια σειρά 15 έργων σε χαρτί.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα: “Η ζωγραφική του Darryl Keith Babatunde Smith ή ΔΚΒΣ, στην ελληνική απόδοση του ονόματος και της προσωπικότητάς του, μοιάζει να καθορίζεται από τα διάφορα πρόσωπα του χρόνου. Ο Smith μελετά τις γλώσσες για να διανύσει τον χρόνο που μεσολάβησε ανάμεσα στον δικό του χρόνο και στα κείμενα της τέχνης που αγαπά. Οι πολύγλωσσοι τίτλοι των έργων του αναφέρονται όχι μόνο σε διάφορα κεφάλαια της μυθολογίας και του πολιτισμού, αλλά και σε ένα ιδιότυπο γεφύρωμα των αρχαίων γλωσσών με τη δική του, σύγχρονη, αγγλική γλώσσα. Ακόμα και το υλικό που κυρίως χρησιμοποιεί –οι μεταλλικοί στύλοι αργύρου, χρυσού ή χαλκού– έχει διανύσει ολόκληρους αιώνες από την αναγέννηση του βορρά μέχρι σήμερα. Σαν σελίδες από τον χρόνο ενός ημερολογίου, κάθε έργο του αποτελεί για εκείνον την κρυπτογραφημένη μνήμη μιας προσωπικής στιγμής που έχει εμβαπτισθεί στην αρχαιοελληνική γλυπτική και στους μύθους που τη γέννησαν.

Ανάμεσα σε αυτό το παρελθόν και στο παρόν στέκεται σιωπηλό το σώμα, το δικό του σώμα, απεικονισμένο σε αρχαίες στάσεις που προσεγγίζουν τη ζωγραφική από τους δρόμους της γλυπτικής”.

Από Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00.  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, 11:00-14:30 & 18:00-21:00 | Σάββατο, 11:00 – 14:30.  Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Αθήνα.

Φίλιππος Θεοδωρίδης – Misremembered memories 

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη “Misremembered memories”. Θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα διαφόρων διαστάσεων.

Η Άλκηστις Τσαμπουράκη σημειώνει στο κείμενο καταλόγου: “Στη νέα του έκθεση, ο Θεοδωρίδης προσεγγίζει τη ζωγραφική ως φυσική κατασκευή, εστιάζοντας στην ιδέα της δομής. Μοτίβα, πλέγματα και γραμμές εμφανίζονται σε διάφορα μεγέθη και χρωματικές παλέτες. Μεγάλες επιφάνειες με έντονο χρώμα διακόπτονται δυναμικά από λευκά τμήματα. Ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα χρωματικών τόνων, αντλώντας έμπνευση από την αστική ζωή και τα μοτίβα που τη συνθέτουν. Μέσα στους πλούσιους σε χρώμα καμβάδες του, μπορούμε πραγματικά να μυηθούμε στον ορίζοντα μιας σύγχρονης μητρόπολης ή να οραματιστούμε τη θέα από το στούντιό του στο Μοναστηράκι και τις σκιές που δημιουργούν τα κτήρια που το περιβάλλουν.

Σε αυτό το νέο σώμα δουλειάς, τα τυχαία σταξίματα και πιτσιλίσματα των υλικών γίνονται αναπόσπαστο μέρος του έργου, ενώ κάθε στοιχείο εξετάζεται προσεκτικά, τοποθετείται ακριβώς στην ιδανικότερη θέση, στο κατάλληλο μέγεθος και στη σωστή γωνία. Όλα αποκαλύπτονται εδώ: η εκλεπτυσμένη εικονογραφία του καλλιτέχνη, η αίσθηση του χιούμορ του, η διαρκής πάλη του μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, μεταξύ της ενστικτώδους και της σχολαστικής σύνθεσης. Ο Θεοδωρίδης ενσωματώνει οπτικά σύμβολα όπως ο κύκλος –που σχεδιάζεται απευθείας στον καμβά από το περίγραμμα των ντραμς του– με άλλες οντότητες, όπως αφηρημένα γράμματα ή μέρη του σώματος που επικοινωνούν περίπλοκες ιδέες με μια αναζωογονητική απλότητα. Η διάταξη των πολύχρωμων μορφών και των ομόκεντρων κύκλων του γίνεται ταυτόχρονα μια αρχέτυπη εικόνα και μια δυναμική σύνθεση που επικοινωνεί τη βαθιά επιθυμία του καλλιτέχνη να εξοικειωθεί με το συνηθισμένο: με την αστική θέα της Αθήνας από το στούντιό του, με εικόνες μισοκατεστραμμένων αφισών, με τις σκιές των κτηρίων και τα αρχαία ελληνικά σύμβολα”.

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα. Διάρκεια: 9 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2023 | Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023 18.00 – 21.00. Πλ. Κολωνακίου 20. Τηλ: +30 210 3608278.

Σύμβολα της ανιδιοτέλειας

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Αντώνη Ντόνεφ με τίτλο «Σύμβολα της ανιδιοτέλειας».

Αντώνης Ντόνεφ || Σύμβολα της ανιδιοτέλειας Kalfayan Galleries

Στα καλλιγραφικά του σχέδια και στα έργα του με κολάζ ο Αντώνης Ντόνεφ αποτυπώνει μια καθαρά
προσωπική πολυσχιδή και πολύχρωμη προσωπική θεώρηση της Γνώσης.

Το ενδιαφέρον του Αντώνη Ντόνεφ για την διερεύνηση των ορίων της γνώσης, αλλά και των θεωριών για τη μάθηση, αντικατοπτρίζεται στη νέα σειρά έργων που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kalfayan: περίπλοκα πολυεπίπεδα κολάζ σε καμβά τα οποία αποτελούνται από τμήματα από vintage χάρτες τους οποίους συλλέγει ο καλλιτέχνης διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η χρονοβόρα διαδικασία της κοπής κάθε χάρτη σε δεκάδες λωρίδες και η επικόλλησή τους σε επάλληλα επίπεδα που σχηματίζουν γεωμετρικά μοτίβα με έναν οργανικό τρόπο, αποτυπώνουν τη διάθεση του καλλιτέχνη για επανασύνθεση της γνώσης.

Ταυτόχρονα αυτή η αποδόμηση και επανασυναρμολόγηση τμημάτων από διαφορετικούς χάρτες δημιουργεί νέους χάρτες, στους οποίους τα επίσημα σύνορα μπλέκονται και τελικά ακυρώνονται. Αυτά τα γεωγραφικά παλίμψηστα απεικονίζουν την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και καθιστούν τα έργα του Αντώνη Ντόνεφ πιο επίκαιρα από ποτέ. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζουν και ερμηνεύουν ξανά την ήδη χαρτογραφημένη γνώση, ενώ αμφισβητούν τις πολωτικές και άκαμπτες στρατηγικές μάθησης που αδιαφορούν για τη μοναδικότητα της ανομοιογένειας.

Kalfayan Galleries (11 Haritos Street, Athens, Greece). Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 19.00 – 22.00. Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου 2023 – 13 Ιανουαρίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00.

 

Όλα για τον Μαραθώνιο

Με την αφορμή της διοργάνωσης του Μαραθωνίου δρόμου της Αθήνας, το Sports Excellence Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023, συζήτηση με τίτλο: “Όλα για τον Μαραθώνιο” στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στη συζήτηση αυτή, θα δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για τους δρομείς για την προπόνηση των τελευταίων ημερών, την ενυδάτωση και την ενεργειακή τους αναπλήρωση πριν τον αγώνα, όπως και κάποια βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν την ημέρα του αγώνα πριν την έναρξη και μετά τον τερματισμό τους. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της διαδρομής του αγώνα και οι σταθμοί τροφοδοσίας.

Ακόμη, θα ακούσουμε τις συμβουλές των πρωταθλητών, που οι δρομείς πρέπει να ακολουθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ θα δοθούν και οδηγίες για τις μεθόδους αποκατάστασης μετά το πέρας του αγώνα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν με ερωτήσεις στους πρωταθλητές με στόχο ένα παραγωγικό διάλογο.

Το αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα του Κλασικού Αθλητισμού. Ο Μαραθώνιος δρόμος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη χώρα μας, καθώς το 1896 για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το αγώνισμα. Το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896, εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ, σε δανεισμό μετά την αγορά του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χώρος: Πύργος Βιβλίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα