Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 10 Απριλίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 5'Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τετάρτη 10 Απριλίου.
- 10 Απριλίου 2024 06:46
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 10 Απριλίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα (10/4) με δωρεάν είσοδο.
Δωρεάν συζήτηση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Στο πλαίσιο της σειράς συζητήσεων “Κορυφαίοι” με τον Μάκη Προβατά, που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση, ο φιλόσοφος Θεοφάνης Τάσης και ο διευθυντής του MIT Media Lab Computing Μιχάλης Μπλέτσας συζητούν για την τεχνητή νοημοσύνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Με θέμα “Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινη εμπειρία: Επαναπροσδιορίζοντας την δημιουργικότητα και την εργασία”, οι δύο κορυφαίοι Έλληνες διανοητές συζητούν καίρια ζητήματα που αγγίζουν την επιστήμη, την τεχνολογία, την ηθική και το μέλλον της ανθρωπότητας. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Μάκης Προβατάς.
Δωρεάν εικαστική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Μετς
Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει για δεύτερη φορά τον Βαγγέλη Βαγγελάτο στην ατομική έκθεση “Η αμεταμόρφωτη ομορφιά”, από την Tρίτη, 9 Απριλίου και ώρα: 19.00 – 22.00.
“Στην κοσμοθεωρία του Βαγγέλη Βαγγελάτου, η ομορφιά δεν είναι μια σταθερή οντότητα, αλλά μια απόκοσμη εκδήλωση της ανθρώπινης εμπειρίας. Μέσα από τα εκφραστικά του έργα, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα στον πολύπλοκο τρόπο πρόσληψης των τοπίων και της φύσης, αποτυπώνοντας την αναντικατάστατη αλληλεπίδραση μεταξύ της παρούσας στιγμής και της απόλυτης μεταβολής. Οι εικόνες του Βαγγελάτου αναδύονται ως ατέλειωτες εικαστικές συνθέσεις, όπου οι επεικονίσεις του είναι περισσότερο μια επιδεικτική κινητικότητα παρά μια σταθερή οπτική.
Η αισθητική του εξπρεσιονισμού, που προσκαλεί στη μελέτη του τοπίου με συμβολικά μέσα, αντικατοπτρίζει την παροδικότητα και την αποσυνθετική φύση της ομορφιάς. Ταυτόχρονα, τα έργα της ενότητας κινούνται σε ανοιξιάτικες χρωματικές αναφορές και παστέλ συνδιασμούς που δημιουργούν έναν σύγχρονο τρόπο πρόσληψης της ζωγραφικής, καθώς φέρει στοιχεία που διεγείρουν τις αισθήσεις. […]”
Δωρεάν Εικαστική εγκατάσταση στο ΚΠΙΣΝ
”Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα”… Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά -με σύγχρονους όρους- προτείνει η υπαίθρια έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).
Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.
Η διαδρομή του δυναμικού αυτού εγχειρήματος, με την συνδρομή της εικαστικού Ελένης Μυλωνά και του MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ξεκινά τον Απρίλιο στο πλαίσιο του WOW Αθήνα 2024, και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
Δωρεάν στα “Δύο Χωριά”
Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Ally Rosenberg “Μυϊκή Μνήμη” στον χώρο της Ακρόπολης. Με την αφορμή αυτή, θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την έκθεση μια ανθολογία διηγημάτων-ποιημάτων του καλλιτέχνη.
Η έκθεση αναδεικνύει μια σχολαστικά επιμελημένη σειρά νεότερων γλυπτών του Rosenberg. Στη “Μυϊκή Μνήμη”, ο καλλιτέχνης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα residencies της γκαλερί το 2022, διερευνά τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης, προ(σ)καλώντας αναστοχασμό και ένα ίχνος παιγνιώδους περιφρόνησης απέναντι στις παραδοσιακές αρρενωπές αξίες.
Εστιάζοντας στη γλυπτική και την εγκατάσταση, η τέχνη του Ally Rosenberg υιοθετεί μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση στην εξερεύνηση της ανθρώπινης μορφής μέσω της κοπής και διαμόρφωσης οικείων υλικών και υφών, αποκαλύπτοντας μια δυναμική σχέση μεταξύ εικόνας και αντικειμένου.
Το γνωστικό υπόβαθρο του Rosenberg στις νευροεπιστήμες υπεισέρχεται ουσιωδώς στην επιλογή των υλικών του, τα οποία συνδυάζει αριστοτεχνικά για να απεικονίσει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης συνείδησης. Παντρεύοντας οικιακά υλικά με παραδοσιακές αλλά και με σύγχρονες τεχνικές αιχμής, ο Rosenberg διατυπώνει οξυδερκείς διαπιστώσεις σχετικά με την ανθρώπινη συνείδηση και νόηση. Η προσεκτική επιλογή και ο χειρισμός των υλικών του γίνονται το μέσο για να επικοινωνήσει την αναζήτησή του στην αληθινή υπόσταση του βιώματος.
Ο Ally Rosenberg (γ. 1991, Ηνωμένο Βασίλειο) έλαβε το πτυχίο του από το Central St. Martins ακολουθώντας με μεταπτυχιακό στη γνωστική νευροεπιστήμη στο UCL και πτυχίο στο εργαστήριο νευροαπεικόνισης του Χάρβαρντ. Ο Ally Rosenberg έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς.