Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Παρουσίαση Λευκώματος και Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας "ΑΘΗΝΑ" φωτό Αντώνης Αλεξάκης

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Κύκλος εκδηλώσεων ”Ιστορίες που δεν ακούγονται” στο Εθνικό Θέατρο

Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου εντάσσει στον προγραμματισμό της για τη σεζόν 2023-2024 έναν κύκλο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο “Ιστορίες που δεν ακούγονται”, δίνοντας χώρο σε ιστορίες και ανθρώπους που συχνά απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο. Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο τη συζήτηση και τον προβληματισμό γύρω από τη συμπερίληψη και την εκπροσώπηση στις παραστατικές τέχνες, αλλά και τον τρόπο που μπορεί η τέχνη να επηρεάσει και να αλλάξει τα δεδομένα μιας κοινωνίας. Επίσης, φέτος η Πειραματική σκηνή οργανώνει μία συζήτηση για τον θεωρητικό του θεάτρου Hans-Thies Lehmann και το μεταδραματικό θέατρο.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 – 21:15/ “Δημόσιος Λόγος και Παραστατικές Τέχνες: Συμπερίληψη και αποκλεισμός”. Συμμετέχουν: Ελένη Ευθυμίου, σκηνοθέτρια, ηθοποιός / Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος /Camille Louis, φιλόσοφος, δραματουργός, ακτιβίστρια / Πρόδρομος Τσινικόρης, σκηνοθέτης, δραματουργός, ηθοποιός, πρώην υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου / Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος/ Συντονίζει η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη.

 

Παρουσίαση Λευκώματος και Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας “ΑΘΗΝΑ”

Η φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο. Μια επιλογή φωτογραφιών με θέμα την πόλη που ζούμε. Οι φωτογραφίες των μελών της ομάδας δεν είναι φωτογραφίες ντοκουμέντο, ούτε ταξιδιωτικές. Είναι προσωπική καταγραφή μιας πολυδιάστατης, φασαριόζικης, αλλά και κινηματογραφικά παράξενα όμορφης πόλης. Πόλη που μπορεί από το φως στο σκοτάδι να αλλάξει πρόσωπο και διάθεση και να αποτελέσει από πεδίο αγώνα κι επιβίωσης, πεδίο μυθιστορηματικά ατμοσφαιρικό, τόπο προσωπικής έκφρασης και ονείρων.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Αντώνης Αλεξάκης, Χριστίνα Βλάχου, Μερκούριος Δημόκας, Ανδρέας Κατσικούδης, Μαριέρη Κουζαγιώτη, Τίνα Κυριακού, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Αριστέα Μούκα, Μάκης Μπόκαρης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κώστας Παπαδάκης, Νικολέττα Πετροπούλου, Κώστας Σταμπάνης, Μαίρη Τζούδα.

Το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 είναι μια καλλιτεχνική ομάδα κυρίως αποτελούμενη από φωτογράφους με έδρα την Αθήνα. Στόχος της η φωτογραφία, η τέχνη, η επικοινωνία και η συμμετοχικότητα.

Χώρος: ΦΟΥΑΡ , Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6, 1ος όρ., Μοναστηράκι. Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, 20:00.

Ομαδική έκθεση “Ink and Stone”

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την νέα ομαδική έκθεση με τίτλο, “Ink and Stone”, όπου ξεδιπλώνεται ο διαχρονικός διάλογος μεταξύ γλυπτικής και σχεδίου. Η έκθεση συγκεντρώνει μια συλλογή από εικαστικές αναφορές που εξετάζουν τη γλώσσα του σχεδίου και της γλυπτικής ως αλληλένδετες, ή ως παράλληλες. Η στενή σχέση μεταξύ σχεδίου και γλυπτού γεφυρώνει αιώνες καλλιτεχνικής παράδοσης.

Melina Mosland, Human shell, 2023 Zoumboulakis Galleries

Στο “Ink and Stone” αυτό παρουσιάζεται μέσα από την σύμπλεξη σύγχρονων καλλιτεχνών, με ιστορικά έργα από τη συλλογή της γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα που αλληλοσυμπληρώνονται και αντιπαραβάλλονται, απευθύνονται τόσο στην απτική, όσο και στην οπτική διάσταση που εμπεριέχεται στον κοινό χώρο μεταξύ των πεδίων του σχεδίου και της γλυπτικής· αποκαλύπτουν έτσι ενδιάμεσους, διαλεκτικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πλαίσιο όπου το απτικό και το αιθέριο συγκλίνουν.

Τα σχέδια που καταλαμβάνουν τους τοίχους της γκαλερί, αποτυπώνουν είτε φευγαλέες στιγμές έμπνευσης, είτε σχολαστικές μελέτες που προσφέρουν κρυφές ματιές στην καλλιτεχνική διαδικασία, φανερώνοντας τη γένεση των ιδεών που τελικά παίρνουν μορφή μέσα από την μεταμόρφωση της αδρανούς ύλης σε γλυπτικές αφηγήσεις. Τα γλυπτά που παρουσιάζονται, ενσωματώνουν κλασικές δομές και παραδοσιακά στοιχεία, όπως το μάρμαρο και ο πηλός, αλλά και σύγχρονες τεχνικές, όπως τα found objects (αντικείμενα που βρέθηκαν), το τσιμέντο και ο γραφίτης. Οι καλλιτεχνικές πρακτικές εμπλέκονται σε έναν διάλογο που διαχειρίζεται τις πολλαπλές νοηματικές διαστάσεις των υλικών, εξερευνώντας τις συνδέσεις και τις αντιθέσεις μεταξύ φορμαλιστικών και εννοιολογικών προσεγγίσεων και υφαίνουν μια αφήγηση που εξετάζει την εμβάθυνση στην επιφάνεια και την υλικότητα, σε αντιπαράθεση με την εστίαση στη γραμμή και τη μορφή.

Εκτίθενται έργα των καλλιτεχνών: Νίκος Αλεξίου, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Γιώργος Αυγέρος, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Κωστής Βελώνης, Μαρίνα Γκενάντιεβα, Γιώργος Γυπαράκης, Θωμάς Διώτης, Στεφ Καμάρης, Μαρίνα Καρέλλα, Χάρης Κοντοσφύρης, Άννα Λάσκαρη, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Μόσχος, Αλίκη Παλάσκα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νίκος Σαρλής, Νίκος Τρανός, Δέσποινα Φλέσσα, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Melina Mosland, CHRYSSA, Takis.  Επιμέλεια: Γεωργία Λιάπη.

Αλέξης Κυριτσόπουλος – “Παράλληλα”

Ο Δήμος Αθηναίων, παρουσιάζει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), την πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, με έργα από το 1963 έως σήμερα. Η έκθεση, με τίτλο “Παράλληλα”, φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων έως τις 11 Φεβρουαρίου 2024.

Αλέξης Κυριτσόπουλος  "Παράλληλα" Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στην αντικαταθλιπτική, εν μέρει σατιρική και εν πολλοίς αυτοβιογραφική ζωγραφική του πρωταγωνιστούν τα έντονα, φωτεινά, αληθινά χρώματα και δευτερευόντως οι ήρωες.

Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, τα χρώματα διαμορφώνουν και ζωντανεύουν τους χαρακτήρες, καθορίζοντας τα όρια και τα σχήματα των μορφών. “Το χρώμα είναι δρόμος για το φως” θα πει ο ίδιος. Στην περίπτωσή του, το χρώμα εξυπηρετεί τον βαθύτερο σκοπό της ζωγραφικής: να προσφέρει “παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα για να τα βγάλουμε πέρα”.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. Εως: 11/02/2024. Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 5202420 | opanda.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα