Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του 2024, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Γιορτινό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος – Δωρεάν Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων

Φέτος τις γιορτές το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σε ένα φωτεινό τόπο γιορτής που προσφέρει στιγμές χριστουγεννιάτικης μαγείας! Οι βόλτες στον καθιερωμένο, πλέον, χριστουγεννιάτικο προορισμό της πρωτεύουσας, περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων, που με τη λάμψη του αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για γιορτινές φωτογραφίες, την αγορά Christmas Makers’ Market με προτάσεις δώρων, αλλά και την προβολή κλασικών και αγαπημένων χριστουγεννιάτικων ταινιών. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο Πάρκο που αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο και καταλαμβάνει μια έκταση 210 στρεμμάτων.

“Ανεστραμμένο Πλαίσιο: Τοπία Πέρα από τη Μορφή” – Δωρεάν στο Κέντρο Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα εγκαινιάζεται η πέμπτη ατομική έκθεση του Δημήτρη Φουτρή, με τίτλο “Ανεστραμμένο Πλαίσιο: Τοπία Πέρα από τη Μορφή”.

Η έκθεση εστιάζει στην αλληλεπίδραση μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης, αξιοποιώντας εικαστικά στοιχεία και δομικές αρχές από τη βυζαντινή εικονογραφία και την παραδοσιακή Iαπωνική τέχνη για να εξετάσει την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην ανθρώπινη παρέμβαση και τον φυσικό κόσμο.

Τα έργα του Φουτρή αντλούν έμπνευση από τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος όπως τα βουνά, τα σύννεφα και γενικότερα τα τοπία, τα οποία κατέχουν ιδιαίτερη θέση τόσο στη βυζαντινή όσο και στην Iαπωνική τέχνη. Στις συνθέσεις του δεσπόζουν εμβληματικά αρχιτεκτονικά στοιχεία – τοίχοι, πλαίσια και διαστρωματώσεις χώρων – επιτρέποντας στους θεατές να βιώσουν τη φύση τόσο ως παρουσία όσο και ως αφαίρεση. Μέσα από αυτά τα μοτίβα, ο καλλιτέχνης διαμορφώνει έναν διάλογο που θίγει τη συνεχή ένταση και αρμονία μεταξύ των δομημένων μορφών του ανθρώπινου/κατασκευασμένου περιβάλλοντος και του οργανικού κόσμου. Εγκαίνια: Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 21:00.

Μαριαλίζα Κάμπη – Δωρεάν έκθεση “Data Landscapes and the Body Silos”

Η γκαλερί DEPO DARM φιλοξενεί την νέα ατομική έκθεση της Μαριαλίζας Κάμπη, με τίτλο “Data Landscapes and the Body Silos”.

Η ταυτότητα της έκθεσης βασίζεται στην διερεύνηση του ψηφιακού τοπίου, και στο βίωμα του ανθρώπου μέσα σε αυτό, φασματικά και φαντασιακά. Η καλλιτέχνης επιχειρεί την αισθητοποίηση μη απτών – μη οπτικών στοιχείων, όπως η πληροφορία, συνδυάζοντας τη γλυπτική ψηφιακή αποτύπωση με την ψηφιακή ζωγραφική, που αποδίδεται σε τρισδιάστατες ελλειπτικές μορφές σε ύφασμα και σε χαρτί. Χάρτες βιωμάτων που ανήκουν στον νου, ενίοτε και στην πνευματικότητα του καθενός.

Οι δημιουργίες μιας σειράς μοναδικών ψηφιακών τυπωμάτων και ενός μοναδικού τρισδιάστατου γλυπτού πραγματεύονται, θα έλεγε κανείς, την πρόσληψη του κόσμου μέσω του κόσμου των ιδεών. Τα μεγάλα έργα καλούν τον θεατή να μπει μέσα στο μικροκλίμα τους, ενώ τα μικρά προσομοιάζουν την οθόνη.

Η θεματική χωρίζεται σε δυο ενότητες, αυτή των τοπίων και αυτή των σωμάτων. Οι δύο αυτές ενότητες δημιουργούν παράλληλους ανοιχτούς διαλόγους μεταξύ της τοπολογίας του ψηφιακού χώρου -δηλαδή του ό,τι γίνεται, ανήκει και συμβαίνει στην οθόνη- και μιας χαρτογράφησης του ανθρώπινου σώματος και σκέψης σε μια ελεύθερη εικαστική ψηφιακή μετάφραση.

Τα έργα γίνονται μέσο σχολιασμού της ανθρώπινης ικανότητας για διατήρηση της κριτικής σκέψης σε μια εποχή που άτομα και ομάδες tribes επιβαρύνονται ή βάλλονται με εξουθενωτική πληροφορία, με αποτέλεσμα την απώλεια της ταυτότητας τους.

Σώματα και ανθρωπόμορφα (humanoids) εκτίθενται ανάμεσα σε δυστοπικά τοπία αναφερόμενα στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που εναλλάσσονται με συνθέσεις με αναφορά στην επόμενη μέρα και την αναγέννηση, και στον οργασμό της δημιουργίας και της γέννησης.

Στα πλαίσια της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας η Μαριαλίζα καινοτομεί χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) για την επιμέλεια της έκθεσης.

Ονειρώδη ή δυστοπικά, απόκοσμα ή ονειρικά, τα τοπία της Μαριαλίζας Κάμπη θέτουν ερωτήματα για την έννοια του χώρου, την ψευδαίσθηση του ψηφιακού και της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στα διάφορα περιβάλλοντα, καθώς και την επιδραστικότητα που έχει η πρόσληψη και η κατανάλωση εικόνων μέσα από μια οθόνη στον άνθρωπο.

Έκθεση γλυπτών – Δωρεάν στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

To Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ παρουσιάζει την έκθεση γλυπτών του εικαστικού Νίκου-Γιώργου Παπουτσίδη “Scripta manent – Τα γραπτά μένουν” έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, με δωρεάν είσοδο, στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ. Ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Η γλυπτική είναι ποίηση σε τρεις διαστάσεις. Η συνάντηση ωστόσο Γλυπτικής και Γραφής, που παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση, δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να παρατηρεί, να ανακαλύπτει και να διαβάζει τη γλυπτική σύνθεση».

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει σχετικά με αυτή την ενότητα των έργων του καλλιτέχνη: «Το σοφό λατινικό απόφθεγμα ενέπνευσε τον εικαστικό Νίκο-Γιώργο Παπουτσίδη, ο οποίος το ενέταξε ως κωδικοποιημένο σύμβολο σε γλυπτά του. Είναι μία από τις θεματικές που φιλοτέχνησε με μέταλλα, μπρούτζο, ατσάλι ή σίδηρο, όπου ενσωμάτωσε αναγλυφικά τον γραπτό λόγο. Ο καλλιτέχνης επινόησε μια τεχνική, το «σιδηρογράφημα», που αποδίδει στα έργα του μια ιδιαίτερη οπτική αίσθηση και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Τοποθετεί χειρόγραφα μεταλλικά επιπεδοανάγλυφα ανυψωμένα γράμματα πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, που προσθέτουν στην τέχνη του ποικίλους νοηματικούς προσδιορισμούς. Λέξεις, όπως «Χαίρε», «Σαφήνεια», «Νους», κοσμούν τις γλυφές επιφάνειές του… ».

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή: 9:00-16:00 / Σάββατο-Κυριακή κλειστά. Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ‘Δημήτρης Ι. Πουρνάρας’ 2ος όροφος, Ακαδημίας 20.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα