Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην καρδιά της πόλης.

Πρώτες μέρες Φεβρουαρίου, η μέρα μεγαλώνει, και οι ευκαιρίες να απολαύσουμε την Αθήνα παραμένουν πολλές και ενδιαφέρουσες με διάφορες δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Αλέξης Βασιλικός – “Oceanic” στη γκαλερί CAN

Ο Αλέξης Βασιλικός ασχολείται με την εικαστική φωτογραφία από το 1995. Η σκέψη του διαμορφώνεται από τη μη-δυαδική φιλοσοφία, τις πνευματικές παραδόσεις της Ανατολής και τα ταξίδια του στην Ινδία, ενώ η ζωή του, μοιρασμένη μεταξύ Αθήνας και Λέρου, έχει επηρεάσει βαθιά το εικαστικό του έργο. Εμπνέεται από τη μοντερνιστική φωτογραφία, τον μινιμαλισμό και την αφηρημένη ζωγραφική, και η αισθητική του αποφεύγει το περιττό, ενώ μελετά τη σύνδεση του ανθρώπου με το πνευματικό.

Στη νέα του ατομική έκθεση στη γκαλερί CAN, παρουσιάζει έργα από την ενότητα Oceanic, μια σειρά φωτογραφιών που ξεκίνησε το 2018, εξερευνώντας το “ωκεάνειο αίσθημα” — έναν όρο που επινόησε ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Romain Rolland για να περιγράψει μια αίσθηση απόλυτης ενότητας με το σύμπαν, πέρα από τα όρια του ατομικού εγώ. Ο Rolland χρησιμοποίησε τον όρο στην αλληλογραφία του με τον Φρόυντ για να περιγράψει μια πνευματική εμπειρία απεραντοσύνης, συνδεδεμένη με μυστικιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Η σειρά του Βασιλικού επικεντρώνεται στην εμπειρία της απεραντοσύνης και της ηρεμίας που προκαλεί το θαλασσινό τοπίο, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει τη δύναμη και τη ρευστότητά του.

Απόστολος Χαντζαράς ”Τα αγαπημένα μας έργα του Apos” στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Έργο Απόστολου Χαντζαρά
Έργο Απόστολου Χαντζαρά

”Η ζωγραφική είναι η χαρά των σχημάτων και των χρωμάτων. Είναι ένα παιγνίδι.” Η άποψη αυτή του εικαστικού Απόστολου Χαντζαρά αποτυπώνεται σε κάθε έργο του και καθοδηγεί τον χρωστήρα στα χέρια του. Πίνακες που διάλεξε ο ίδιος, αλλά και αγαπημένοι των φίλων του, παρουσιάζονται στην έκθεση που διοργανώνει η ΕΡΛΕ ART και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 10 Φεβρουαρίου 2025.

Επηρεασμένος από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή τέχνη, δουλεύοντας δίπλα στον πατέρα του, ζωγράφο Ελευθέριο Χαντζαρά, δημιουργεί ένα δικό του εικαστικό σύμπαν που βουτά στον αρχετυπικό κόσμο των συμβόλων. Η τέχνη του, ποπ εκδοχή της ελληνικότητας με πινελιές σουρεαλισμού, έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, με εκθέσεις σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη.

Η ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα του Απόστολου Χαντζαρά καλεί τους θεατές να ανακαλύψουν την τέχνη του και να συνδεθούν με τις ταυτοτικές αναφορές και τη συλλογική μνήμη.

Την επιμέλεια της βραδιάς των εγκαινίων (11 Φεβρουαρίου 20.30) έχει ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης.

Ομαδική έκθεση “Penetralia”

Penetralia
Penetralia: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα Περίτεχνών Καρτέρης

Στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 στις 7:00 μ.μ. η ομαδική έκθεση με τίτλο “Penetralia”.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής: “Η παρούσα ομαδική έκθεση ακολουθεί την κατεύθυνση μιας ήδη υπάρχουσας πρότασης που βρίσκεται υπό εξέλιξη. Αυτή αφορά την εσώτερη αναγκαιότητα για επαναμάγευση και επανανοηματοδότηση της παγιωμένης εικόνας του κόσμου μέσα από το άνοιγμα στο επερχόμενο.
Έχοντας ως αφετηρία τα έργα 8 καλλιτεχνών, ξεκινά μια βαθιά διερεύνηση του απόκρυφου και του άφατου, αυτού που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσα από την εκφορά τού λόγου.

Η Penetralia (η διείσδυση στα ενδόμυχα) επιχειρεί προς ό,τι βρίσκεται πέρα από την άμεση κατανόηση: τις συγκεκαλυμμένες αλήθειες της ύπαρξης και τα όρια της αντίληψης. Αν αναπτύξουμε περαιτέρω τον λατινικό αυτό όρο, penetralia ισοδυναμεί με τον κρυφό χαρακτήρα των έργων, το στοιχείο που τους προσδίδει ιερότητα. Τα ζωγραφικά και φωτογραφικά έργα που εκτίθενται στην ομώνυμη έκθεση υπεισέρχονται στο πεδίο της οντολογίας της μορφής και του νοήματος. Μετουσιώνονται σ’ επιστημολογικές ανιχνεύσεις, αποσταθεροποιώντας τα κανονιστικά γνωστικά πλαίσια και αποκαλύπτουν τους περίπλοκους, συχνά σκοτεινούς μηχανισμούς πρόσληψης της πραγματικότητας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα