Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Βόλτα σε αίθουσα τέχνης
Βόλτα σε αίθουσα τέχνης AP Photo/Martin Meissner

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκε ο Νοέμβρης και η Αθήνα συνεχίζει προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Φραντς Κάφκα, με δωρεάν είσοδο

Το Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία”, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος εκατό χρόνων από το θάνατο του εμβληματικού Τσεχοεβραίου συγγραφέα του 20ού αιώνα, Φραντς Κάφκα, παρουσιάζει στη 16 Φωκίωνος Νέγρη, την ομαδική εικαστική έκθεση “Κ. ή ο συλλογικός τρόμος του ατομικού.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από εικοσιπέντε έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, η πλειονότητα των οποίων δημιουργήθηκε ειδικά για αυτή την περίσταση, από 17 Έλληνες καλλιτέχνες της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.

Με αφετηρία το πολύμορφο έργο του Φραντς Κάφκα και μέσα από διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις και προσωπικές αναφορές, οι καλλιτέχνες της έκθεσης εξερευνούν ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα του καφικού κόσμου: τις αγωνίες που συνδέονται με την ανθρώπινη ύπαρξη, τη θνητότητα, το διαρκές παράλογο, τα αδιέξοδα και τη σύγκρουση μεταξύ προσωπικών επιθυμιών και κοινωνικών προσδοκιών, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ του καφικού στερεώματος και των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών.

Συμμετέχουν:  Τάσος Αριδάς, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Πόπη Τσουκάτου, Μισέλ Φάις, Δημήτρης Χαντζόπουλος. Εγκαίνια: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, 18:00 – 21:00.

”Εφ’ όλης της ύλης”, δωρεάν στο Ι. Κακογιάννης

Ο Γιώργος Κοτσώνης, γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι της Κύπρου το 1940. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martins school of Arts του Λονδίνου, στην Ακαδημία Καλών τεχνών του Πεκίνου και στην ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας από όπου πήρε το δίπλωμα και τον τίτλο του Ακαδημαϊκού Ζωγράφου το 1967.

Από τότε ζει και εργάζεται στην Πάφο με εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε επανειλημμένως για την καλλιτεχνική του προσφορά και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους.

Για το έργο του Γιώργου Κοτσώνη, η ιστορικός τέχνης Δρ.Νάτια Αναξαγόρα αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα τοπία και οι θαλασσογραφίες του, τα γυναικεία γυμνά και οι φιγούρες του σε στάση αναπόλησης, περισυλλογής, ερωτικής κατάνυξης ή μητρικού εκστασιασμένους σμιλεύονται μέσα από έναν αφαιρετικό ρεαλισμό ώστε να εκπέμψουν την απαραίτητη εκείνη αίσθηση υπερβατικής νηνεμίας και γαλήνης, την πολύ προσωπική κατάθεση με την οποία ο Γιώργος Κοτσώνης σφραγίζει καθοριστικά την Κυπριακή τέχνη“. Περισσότερα στο mcf.gr.

“Δίχως αυτολογοκρισία”, με δωρεάν είσοδο στην Contempopary Athens

Την ανθρώπινη φύση, με τις υλικές όσο και ψυχικές της αποδόσεις, επαναπροσδιορίζει εικονογραφικά και επεξεργάζεται μορφικά ο εικαστικός καλλιτέχνης Πέτρος Καραβέβας, στα έργα της νέας ατομικής του έκθεσης, που έχει τίτλο “Δίχως αυτολογοκρισία” και εγκαινιάζεται στην γκαλερί Contemporary Athens στις 7 Νοεμβρίου 2024.

Ο καταξιωμένος ζωγράφος προσηλωμένος στην αγαπημένη του θεματική, τον άνθρωπο, κινείται γύρω από τις ανθρωπόμορφες παραστάσεις, τα πορτρέτα, τις ολόσωμες φιγούρες και τις γυμνές σωματογραφίες.

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη στο κείμενό της που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης: “Ο Πέτρος Καραβέβας απεικονίζει τη μνήμη του σώματος και παρά τη νατουραλιστική προσέγγιση οι αισθητικές του απαιτήσεις ενίοτε τον οδηγούν στη μη συμβατική χρήση χρωμάτων και τονικών αποχρώσεων για την επιθυμητή απόδοση της φθαρτής σάρκας. […]

Παρατηρώντας τις θεματικές του Καραβέβα επαναφέρω στη μνήμη μου τη φράση του Λούσιαν Φρόιντ: “Για μένα ο πίνακας είναι ο άνθρωπος”, αλλά και ένα παλαιότερο κείμενό μου: “Στη δική του εικαστική γλώσσα ο Πέτρος Καραβέβας έχει δημιουργήσει μια αναγνωρίσιμη μανιέρα στον τρόπο απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής. Αποδίδει ζωγραφικά με έναν ιδιαίτερο περιγραφικό ρεαλισμό τα μοντέλα του και “εμψυχώνει” τις μορφές τους δίνοντάς τους την αίσθηση του ζωντανού. Ταυτόχρονα “δραματοποιεί” τις κινήσεις, τις στάσεις των σωμάτων και σε συνδυασμό με τα ατμοσφαιρικά χρωματικά φόντα δημιουργεί μνημειακές συνθέσεις. Στις Ανθρωπογραφίες του ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόδοση της δικής του οπτικής πραγματικότητας, που τη χαρακτηρίζουν η εσωτερικότητα και η ψυχογραφική διάσταση, και διηγείται με πλαστικότητα τα φυσιογνωμικά στοιχεία των μοντέλων του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα