Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 5'Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στην καρδιά της πόλης.
- 15 Ιανουαρίου 2025 06:22
Οι γιορτές πέρασαν, αλλά οι ευκαιρίες να απολαύσουμε τη γιορτινή Αθήνα τελειώνουν. Η πόλη συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να κάνουμε τη βόλτα μας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Έκθεση Fakeless – Δωρεάν στη Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου
Το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν την Έκθεση Fakeless, την οποία θα παρουσιάσει η Anna-Veronika Krasnopolska, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ουκρανικού μέσου δημοφιλούς επιστήμης Kunsht και γενική επόπτρια δημιουργίας της έκθεσης.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα τον γραμματισμό στον ψηφιακό κόσμο, στην οποία θα συμμετάσχουν η Anna-Veronika Krasnopolska και η Αικατερίνη Αραμπατζή, Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δ’ Δ.Δ.Ε. Αθήνας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης εδώ.
Έχετε ποτέ κάνει like σε μια ανάρτηση χωρίς να διαβάσετε το περιεχόμενό της; Πότε ήταν η τελευταία φορά που αναρωτηθήκατε αν μια εικόνα που είδατε online ήταν πραγματική ή επεξεργασμένη; Η Fakeless είναι μια έκθεση αφιερωμένη στα μυστικά του ψηφιακού κόσμου και στην παραπληροφόρηση από τα μέσα επικοινωνίας. Βασικός στόχος της είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων αξιολόγησης και συνειδητής χρήσης των πληροφοριών από το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, από ανθρώπους όλων των γενεών.
Μέσω κατατοπιστικών poster, βίντεο, κουίζ και άλλου οπτικοακουστικού υλικού, οι επισκέπτες θα αποκτήσουν “ανοσία” στην παραπληροφόρηση, απαντώντας σε ερωτήματα όπως: πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την εσφαλμένη πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση;
Συντελεστές:
Παρουσίαση: Anna-Veronika Krasnopolska
Συζήτηση: Anna-Veronika Krasnopolska, Αικατερίνη Αραμπατζή
Συντονισμός συζήτησης: Ανδριάνα Παρασκευοπούλου
Χώρος: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου
“Το Βλέμμα” του Γιάννη Μετζικώφ – Δωρεάν εκδήλωση
Ως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου παρατείνεται η ατομική εικαστική έκθεση του σπουδαίου ζωγράφου και σκηνογράφου, Γιάννη Μετζικώφ με τίτλο «Το Βλέμμα». Την έκθεση που παρουσιάζεται στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει για λίγες ακόμη μέρες τα περισσότερα από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα, που ο Γιάννης Μετζικώφ φιλοτέχνησε κατά τα τρία τελευταία έτη. Μέσα από ένα εντυπωσιακό σε χρώμα και ορμή καλειδοσκόπιο, τον επισκέπτη υποδέχονται τα πορτρέτα πραγματικών ή φανταστικών ανθρώπων, οι χορευτές και οι θεατρίνοι, τα οράματα και τα όνειρα, που αποτελούν το δημιουργικό, ζωγραφικό και ενορατικό απόσταγμα του πολυτάλαντου Μετζικώφ.
Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει τη συζήτηση «Συναντώντας το βλέμμα του Γιάννη Μετζικώφ».
Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00, η επιμελήτρια της έκθεσης και ο καλλιτέχνης συνομιλούν με εκλεκτούς προσκεκλημένους και φίλους για το βλέμμα στην τέχνη και στην ζωή.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
- Ηλίας Αγγελόπουλος, Καθηγητής Ψυχιατρικής: «Το αθέατο βλέμμα του ασυνείδητου»
- Εύα Νικολαΐδη, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας: «Φυλακές και πορνεία, η επόμενη μέρα στο βλέμμα των καταφρονεμένων»
- Σταύρος Τσακίρης, Σκηνοθέτης: «Ο φόβος του θεατή μπροστά στις απεχθείς πράξεις στην τραγωδία»
- Ίρις Κρητικού, Αρχαιολόγος – Ιστορικός τέχνης: «Το βλέμμα στην αναπαραστατική δύναμη της τέχνης» και ο
- Γιάννης Μετζικώφ, Ζωγράφος-Σκηνογράφος: «Μνήμη και βλέμμα. Όσο πιο παιδί τόσο καλύτερα»
“17 Εικονογραφημένοι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης”
Οι 17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας του 2030 είναι: Μηδενική φτώχεια, Μηδενική πείνα, Καλή υγεία και ευημερία, Ποιοτική εκπαίδευση, Ισότητα των φύλων, Καθαρό νερό και αποχέτευση, Φτηνή και καθαρή ενέργεια, Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, Λιγότερες ανισότητες, Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Δράση για το κλίμα, Ζωή στο νερό, Ζωή στη στεριά, Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, Συνεργασία για τους στόχους.
Αυτή η έκθεση έχει ως στόχο να κοινοποιήσει αυτούς τους στόχους, που ακόμα δεν είναι επαρκώς γνωστοί μεταξύ του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιώντας ένα καλλιτεχνικό ιδίωμα, όπως η εικονογράφηση, ως εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας σύνθετων ιδεών, μέσω ελκυστικών και δυναμικών εικόνων.
Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, όλοι οι άνθρωποι – οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών – πρέπει να τους γνωρίσουμε και να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο από την πλευρά μας. Περισσότερα στο cultura.cervantes.es/atenas.
Αφροδίτη Λίτη “Το Ονειρικό και το Όνειρο: Οι Επικονιαστές της Ζωής”
Στην CITRONNE Gallery – Αθήνα συνεχίζεται η ατομική έκθεση της Αφροδίτης Λίτη “Το Ονειρικό και το Όνειρο: Οι Επικονιαστές της Ζωής”.
Η έκθεση αυτή πραγματεύεται το θέμα του Ονείρου, την επίδραση και τον αντίχτυπό του στην ζωή μας. Οι εγκαταστάσεις απηχούν εικόνες από το υποσυνείδητο, από έναν ιδεατό κόσμο, όπως αυτόν που ζούμε μέσα στα ίδια τα όνειρα ή και στην μνήμη που αναδύεται συχνά με την μορφή του ονείρου. Αποκαλύπτουν την βαθύτερη, την “κρυφή” όψη του ανθρώπου- αυτή που εκφράζεται εκτός πραγματικότητας, απελευθερωμένη από κανόνες ορθολογισμού και όποιων συμβάσεων.
Η Αφροδίτη Λίτη θεωρεί τα όνειρα “επικονιαστές της ζωής”. Μεταφέρουν μνήμες, επιθυμίες, ελπίδες, φόβους- αλλά και εικόνες νηνεμίας, γαλήνης και μακρινής ευωχίας. Στηρίζονται σε αναμνήσεις, παραδόσεις, μύθους, αφηγήσεις- βιώματα τα οποία η καλλιτέχνις πιστώνει στην οικογένεια και στα παιδικά της χρόνια. Έτσι τροφοδοτείται ο ανθρώπινος βίος, έτσι αμβλύνεται το βάρος και οι συχνά αδιέξοδες επιθυμίες που διέπουν τον αισθητό κόσμο. Αυτό εξηγεί “ονειρικά” η Αφροδίτη Λίτη στην έκθεση αυτή.