Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 15 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
100 Hours in May
"100 ώρες του Μάη", Δήμος Θέος & Φώτος Λαμπρινός, 1963, 28΄ (στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους)

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 15 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν στο Athens City Festival

Την Τετάρτη 15 Μαΐου και ώρα 19:30, το σύνολο, σε σύμπραξη με τον σπουδαίο σολίστ Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ερμηνεύει έργα τεσσάρων κορυφαίων συνθετών της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, με θρησκευτικό χαρακτήρα, στον Ι.Κ.Κ.Ν. Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτη.

Αφιέρωμα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο στην Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Δωρεάν είσοδος

Ένα αφιέρωμα στον μύστη της βυζαντινής μουσικής Λυκούργο Αγγελόπουλο, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Ομιλητές:
– Γιάννης Χριστόπουλος, Σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: “Ο Δάσκαλος Λυκούργος Αγγελόπουλος”
– Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – μουσικός: “Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος και η Πάτρα”.

Στο μουσικό μέρος, ανέκδοτα και άλλα μέλη του Λυκούργου Αγγελόπουλου ψάλλουν ο Γιάννης Χριστόπουλος και ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο “Πολύτροπον” και  Χώρος: Αίθουσα Διδασκαλίας. Περισσότερα στο megaron.gr.

Μάιος 2024 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Δωρεάν δράσεις

Ο Μάιος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης έρχεται με ένα γεμάτο πρόγραμμα. Κάθε Τετάρτη, 14:00-17:00, στο Αίθριο διαλέγετε φρέσκα προϊόντα φυσικής και βιολογικής καλλιέργειας από μικρούς παραγωγούς στο Μποστάνι. Την Τετάρτη 15/5 (17:00-21:00) τα Παιδικά Χωριά SOS, στο πλαίσιο της καμπάνιας με κεντρικό μήνυμα «Κάθε παιδί αξίζει μία οικογένεια» για την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, έρχονται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μία σειρά ψυχαγωγικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Δες το πρόγραμμα εδώ

“Προβολές της Ιστορίας” – Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές

100 ώρες του Μάη
"100 ώρες του Μάη", Δήμος Θέος & Φώτος Λαμπρινός, 1963, 28΄ (στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους)

Σε μια σειρά κινηματογραφικών προβολών που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του 2024, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από την Ελλάδα και τη Γερμανία συνδυάζονται, συνδιαλέγονται και συναρμολογούν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του κοινού ιστορικού παρελθόντος: Μικρό-αφηγήσεις και έκκεντρες, χαμηλόφωνες μαρτυρίες που ξετυλίγονται στον πληθυντικό αριθμό, ασκήσεις με τη μυθολογία και τις μάσκες της εθνικής ταυτότητας, παιχνίδια παζλ με ψηφίδες από το αρχείο, ηχηρές και αόρατες χειρονομίες και τεκμήρια καταργούν την απόσταση από τις πηγές και τα λογής τεκμήρια και ενθαρρύνουν απρόσμενες αναγνώσεις εκατέρωθεν των συνόρων.

Ώσπου φέρνουν την ιστορία στο παρόν για να την προβάλλουν στο μέλλον, κάνοντάς την –με τη βοήθεια της κινηματογραφικής γλώσσας– αίσθηση, ένστικτο και συλλογικό βίωμα. Πρόγραμμα προβολών σε συνεργασία με το Ethnofest. Στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14–16, Τηλ. 210 366 1000.

Επεισόδιο 2: Ιστορία και αρχείο

  • 18:30- 100 ώρες του Μάη, Δήμος Θέος & Φώτος Λαμπρινός, 1963, 28΄ (στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους).
    Μέσα από αυθεντικές εικόνες και άγνωστα τεκμήρια, η ταινία αφηγείται τον τρόπο που οργανώθηκε από παρακρατικές ομάδες σε επαφή με την κυβέρνηση της ΕΡΕ, του Κ. Καραμανλή, και άλλους κομματικούς παράγοντες, και με τη συνέργεια και καθοδήγηση της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, η δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.
    Αδιάψευστα τεκμήρια έρχονται για πρώτη φορά στο φως και αναδεικνύουν το ζοφερό παρασκήνιο μιας πολιτικής δολοφονίας, καθώς παράλληλα σκιαγραφείται ο κοινωνικός περίγυρος και η οικονομική και κοινωνική θέση των ανθρώπων που στελεχώνουν αυτές τις παρακρατικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν ως κύριο έργο τις επιθέσεις κατά στελεχών και μελών της Αριστεράς. Αποκορύφωμα η μεγαλειώδης κηδεία του παλαιού βαλκανιονίκη και βουλευτή της Αριστεράς.
  • 19:15 Une Jeunesse Allemande – Eine deutsche Jugend [Μια γερμανική νεολαία], Jean-Gabriel Périot, 2015, 93΄ (στα γερμανικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Η έννοια του αρχείου μπορεί να είναι ταυτισμένη με τη δεξαμενή της «επίσημης» Ιστορίας, τον λόγο της αυθεντίας, την παρακαταθήκη της μνήμης, τη θεματοφυλακή της γνώσης, τον τρόπο οργάνωσης και διαιώνισης των θεσμών. Ωστόσο, η γλώσσα των οπτικοακουστικών τεκμηρίων μπορεί να φτιάξει νέες διατυπώσεις που χρησιμοποιούν την ελλειπτικότητα και την ποιητική των θραυσμάτων για να διαλύσουν τη μυθολογία πως η ανθρώπινη εμπειρία μπορεί να χωρέσει σε ένα και μόνο θησαυροφυλάκιο. Δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής. Περισσότερα στο goethe.de.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα