Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
ARTWORX
ART ATHINA AFTER VIEWING AT ARTWORX ΕΡΓΑ Π. ΣΑΜΙΟΥ, Λ. ΒΕΝΙΕΡΗ, ΑBOUDIA.

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον Οκτώβρη και η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εικαστική βόλτα σε τρεις κόσμους

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική συνύπαρξη τριών διαφορετικών κόσμων παρουσιάζει η γκαλερί artworx στην Κηφισιά από τις 9 Οκτωβρίου (5.00-9.00 μ.μ.). Στην ουσία η γκαλερί μεταφέρει εμπλουτισμένη με περισσότερα έργα τη φετινή πρώτη συμμετοχή της στον ιστορικό θεσμό της Art Athina 2024, μια εμπνευσμένη παρουσίαση, με την υπογραφή της Μαρίας Ξανθάκου και της Ιζαμπέλα Φρανσές, η οποία κέρδισε τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των φιλότεχνων.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εικαστική εμπειρία, όπου τρεις ξεχωριστοί καλλιτεχνικοί κόσμοι, με έργα των Παύλου Σάμιου, Λυδίας Βενιέρη, καθώς και του Αφρικανού καλλιτέχνη Aboudia, συνυπάρχουν αρμονικά. Η έκθεση εστιάζει στην έννοια του ναού, με το επίκεντρο της προσοχής να βρίσκεται στο εμβληματικό έργο της Λυδίας Βενιέρη. Το επιβλητικό της τραπέζι, που δεσπόζει σαν βωμός, δημιουργεί ένα περιβάλλον μυστηρίου και πνευματικότητας. Επάνω του έχει τοποθετηθεί η εικαστική εγκατάσταση “Blue Fungus”, σαν προσφορά, προσκαλώντας το κοινό σε μια σύγχρονη τελετουργία.

Τα συμβολικά στοιχεία και τα ζωόμορφα όντα της Βενιέρη συνυπάρχουν και συνομιλούν με το υπερβατικό σύμπαν του Παύλου Σάμιου, όπου η ερωτική πάλη ανάμεσα σε γυναίκες και μυθικούς δράκους γεφυρώνει το πραγματικό με το μυθικό. Τα έργα του Σάμιου φέρνουν στο προσκήνιο την ένταση και το πάθος, κάνοντας τον θεατή κοινωνό μιας διαχρονικής σύγκρουσης ανάμεσα στο ανθρώπινο και το φαντασιακό.

Ως κορυφαίο επιστέγασμα αυτής της εικαστικής σύνθεσης, οι μορφές του Aboudia (Abdoulaye Diarrassouba), με τις έντονες αναφορές στην αφρικανική κουλτούρα και τη street art, ενισχύουν την αίσθηση του “ναού”. Ο Aboudia αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης εικαστικής σκηνής με εκθέσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και με το έργο του να βρίσκεται σε σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Τα πολύχρωμα και έντονα έργα του αναδεικνύουν την ποικιλομορφία των πολιτισμών, τονίζοντας πως η αρμονία και η συνύπαρξη είναι εφικτές όταν υπάρχει κοινός στόχος.

Διάρκεια έκθεσης: ως 31 Οκτωβρίου 2024. artworx: Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά (1ος όροφος), τηλ. 2106236721. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00-20:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-16:00.

“Κουρασμένες ψευδαισθήσεις” – Δωρεάν στην Γκαλερί Δύο Χωριά

Στην έκθεση Tired Illusions [Κουρασμένες ψευδαισθήσεις], τα αντικείμενα νεκρής φύσης της Katelyn Ledford ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο σε αναζήτηση αυθεντικότητας και ειλικρίνειας στον 21ο αιώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής και τρισδιάστατα έργα από τη σειρά έργων της Ledford τα οποία διερευνούν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες πολυπλοκότητες των διαπροσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα και το επιστέγασμα της παραμονής της για τρεις εβδομάδες στα Δύο Χωριά τον Σεπτέμβριο του 2024.

Από το 2020, η Ledford έχει εργαστεί πάνω σε μια σειρά αλληγορικών πορτρέτων που χρησιμοποιούν την τεχνική trompe-l’oeil και τον φωτορεαλισμό για να πραγματευτούν την επιτελεστική πτυχή των κοινωνικών ανταλλαγών στον κόσμο της τέχνης. Η Ledford μεταφέρει αυτές τις εμπλοκές μέσα από το πρίσμα της γυναίκας και της εικαστικού. Πιο συγκεκριμένα, η Ledford επιδιώκει να θίξει το ζήτημα της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας ανάμεσα στην ίδια και στον θεατή της, και χρησιμοποιεί διάφορες τεχνοτροπίες από την ιστορία της τέχνης για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρότι δεν είναι ευθέως πολιτικό, το έργο της αποτελεί και μια αντίδραση στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό κλίμα που επικρατεί σε όλο τον κόσμο. […]

Η έκθεση εγκαινιάζεται Γκαλερί Δύο Χωριά στις 16 Οκτωβρίου στις 19:00, παρουσία της Ledford.

Δωρεάν διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το πρόγραμμα των φθινοπωρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου ανοίγει φέτος με τον ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ, ιαπωνολόγο, Στέλιο Παπαλεξανδρόπουλο, και τη διάλεξη του Νιχόνγκα: Η ιαπωνική ζωγραφική την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, 19:00-20:30.

Η Νιχόνγκα (Nihonga) είναι ένα από τα πιο γοητευτικά ρεύματα της νεότερης και σύγχρονης ιαπωνικής ζωγραφικής. Ξεκίνησε ως αντίδραση στην εισροή της δυτικής ζωγραφικής, την οποία εξέφρασε χρησιμοποιώντας παραδοσιακά στοιχεία με έναν ανανεωμένο τρόπο. Για ένα διάστημα υπηρέτησε αυτό τον σκοπό, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα αυτόνομο, αναγνωρίσιμο ρεύμα, που συνδυάζει το ιαπωνικό πνεύμα με το προσωπικό όραμα των δημιουργών της.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν έργα κάποιων από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Νιχόνγκα, όπως οι Takehisa Yumeji, Takeuchi Seiho, Tatsuo Takayama, Kaburagi Kiyokata, Matsuura Shiori.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα Πιστοποιημένων Εκδηλώσεων/Δράσεων για το 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας.

Δωρεάν επιμορφωτική διάλεξη στο Επιγραφικό Μουσείο

H Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο συνδιοργανώνουν τον Πέμπτο Κύκλο Επιμορφωτικών Διαλέξεων τον Οκτώβριο του 2024 που περιλαμβάνει τρεις ομιλίες με θέμα “Από την οικολογία στη λογοτεχνία” από τον συγγραφέα, περιβαλλοντολόγο και γεωγράφο Μιχάλη Μοδινό.

Ο ομιλητής, ο οποίος είναι και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος, δούλεψε ως περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και την ελληνική περιφέρεια. Συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ και δίδαξε σε ποικίλα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Υπήρξε ιδρυτής/εκδότης της Νέας Οικολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (Δ.Ι.Π.Ε.). Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

Οι διαλέξεις προγραμματίζονται για τις 9, 16, 23 Οκτωβρίου 2024 και θα δοθούν στην αίθουσα διαλέξεων του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1, είσοδος ΚΕΜ: Κέντρο Επιγραφικών Μελετών) στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η δεύτερη διάλεξη έχει τίτλο “Οικουμενικότητα και τοπικότητα: από τις πολιτικές στην πολιτική και από την αμφισβήτηση στην ενσωμάτωση: Παγκοσμιοποίηση, περιβαλλοντικές πολιτικές, πράσινη πολιτική. Από την αμφισβήτηση στην ενσωμάτωση. Είναι μισογεμάτο το ποτήρι;” Κρατήσεις στο epigraphicmuseum.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα